6 γλύπτες δημιουργούν

10 Ιουνίου 2011 13:53

στο χώρο των Αρχαίων Λατομείων (5 Ιουνίου-2 Ιουλίου 2011)

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε και επίσημα, μέσα σε συμποσιακό κλίμα, η έναρξη του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής Πάρου «Παρία Λίθος», στα Αρχαία Λατομεία στο Μαράθι. Πολλοί ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής. Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.

κα Άννα Κάγκανη-Κορτιάνου, η οποία αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τους γλύπτες, τους χορηγούς, τους εθελοντές, τους εκπροσώπους των μμε του νησιού για τη βοήθεια που προσφέρουν στο μεγαλόπνοο όραμα να αναβιώσουν τα αρχαία λατομεία, αναφέρθηκε στα μαρμάρινα γλυπτά που δημιουργούνται σήμερα στο χώρο τα οποία παραπέμπουν σε καιρούς που η Πάρος ήταν κραταιά. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο Πάρου κ. Χρήστο Βλαχογιάννη ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους. Όπως είπε αυτοί θα είναι οι κήρυκες σε όλο τον κόσμο του συμποσίου που μόλις άρχισε. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το συμπόσιο θα πρέπει να γίνει θεσμός και σε αυτό πρέπει όλοι να συμβάλουν για να αναδείξουμε την κληρονομιά μας».

Το Συμπόσιο συντονίζει ο καθηγητής της ΑΣΚΤ Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι ο χώρος των Αρχαίων λατομείων «έχει μνήμες» πολιτισμού που προσελκύουν τον κόσμο. Γιατί οι ξένοι γνωρίζουν τα έργα που έχουν γίνει από το παριανό μάρμαρο, τα έχουν δει σε όλα τα μουσεία του κόσμου και ζητούν να μάθουν την πηγή του μαρμάρου. Σήμερα τα έργα που θα γίνουν στο συμπόσιο γλυπτικής πηγάζουν από το πάθος των γλυπτών να βρουν το μίτο από την αρχαιότητα. Μέσα σε αυτόν το μήνα θα φιλοτεχνηθούν και θα τοποθετηθούν μόνιμα στο χώρο των Αρχαίων λατομείων 6 μαρμάρινα γλυπτά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εργασίες του Συμποσίου από τους γλύπτες Βασίλη Βασίλη, Χρήστο Λαζαράκη, Ανδρέα Λόλη, Χρήστο Ρηγανά, Κυριάκο Ρόκο, Δημήτρη Σκαλκώτο και τους βοηθούς Γιώργο Παλαμάρη, Σταύρο Μαυρομιχάλη και Παναγιώτη Λάμπρου, είδαν τους όγκους των μαρμάρων που έχουν αρχίσει να παίρνουν σχήμα και μίλησαν με τους καλλιτέχνες.

Στη συνέχεια μέσα σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα προσφέρθηκαν ντόπια εδέσματα κάτω από τα δέντρα του περίβολου της Αγ. Παρασκευής.

Σε όλη τη διάρκεια του Συμποσίου (Ιούνιο) οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν τους γλύπτες την ώρα που λαξεύουν το μάρμαρο, να περιεργάζονται τα έργα τους και να τους κάνουν ερωτήσεις. Μια βόλτα από τα Αρχαία λατομεία θα σας γεμίσει ενέργεια που πηγάζει από την πολύτιμη ύλη (μάρμαρο) σε συνδυασμό με τη καλλιτεχνική δημιουργία (την τέχνη της γλυπτικής) και έναν αέρα που έρχεται από την... αρχαιότητα.

Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. Δημαρχείο Πάρου, Τ.Κ. 84400 ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΠΑΡΟΥ - ΤΗΛ.-FAX: 22840 22860

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos