Η σκοπιμότητα άμεσης υλοποίησης

13 Ιουλίου 2011 17:43

του προγράμματος ανάδειξης των αρχαίων λατομείων στο Μαράθι.

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων του Πρώτου Συμποσίου Γλυπτικής Πάρου, 5 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2011 «Παρία Λίθος», με στόχο την διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων Μαραθίου, επιθυμώ να συγχαρώ τον Δήμαρχο Πάρου κ. Χρ. Βλαχογιάννη και την Πρόεδρο της (ΚΔΕΠΑΠ) κ. Αννα Κάγκανη, για την μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης, που είμαι βέβαιος ότι δεν θα μείνει χωρίς συνέχεια.

Αμέσως μετά την λήξη του διεθνούς αρχαιολογικού συνεδρίου Παρία Λίθος, το 1997, συνεχίσθηκαν οι προσπάθειες προσέλκυσης ενδιαφέροντος για την διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων της Πάρου, σύμφωνα με το Ψήφισμα των ειδικών του συνεδρίου.

Αμέσως μετά, το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων προέβη δια του κ. Ανδρέα Κεραμίδα, μηχανικού του ΥΠ.ΠΟ.Τ, στην σύνταξη μελέτης για την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων, τόσο των αρχαίων σηράγγων εξόρυξης μαρμάρου, όσο και των βιομηχανικών κτηρίων του 19ου αιώνα. Πέρα από την ανάδειξη των αρχαίων εγκαταστάσεων, προτάθηκε η δημιουργία κέντρου διάδοσης του μαρμάρου στην αρχαιότητα, μουσείου αρχαίας εξόρυξης και ημιέργων γλυπτών, μουσείου μαρμάρου και πετρωμάτων, μουσείου εκμαγείων Παριανών αριστουργημάτων και τέλος η δημιουργία εργαστηρίων για τους σύγχρονους γλύπτες.

Η πρόταση εκείνη μαζί με άλλες που ενδεχομένως προέκυψαν στην τελευταία δεκαετία, θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για την αποκρυστάλλωση μίας τελικής μελέτης για την ανάδειξη του χώρου στο Μαράθι.
Η ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών προτερημάτων της Πάρου, τόσο σε ότι αφορά τα αρχαία λατομεία, όσο και τους αμέτρητους θησαυρούς διαφόρων περιόδων, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης, για την αναβάθμιση του τουρισμού, για α την προσέλκυση τουρισμού υψηλού οικονομικού επιπέδου και για την αναθέρμανση της οικονομίας.

Ευχόμαστε η προσπάθεια του Δήμου Πάρου να κινηθεί γρήγορα και να τελεσφορήσει, ώστε να ολοκληρωθεί η εκπόνηση μελέτης για τα αρχαία λατομεία Μαραθίου, με στόχο την ένταξή του σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα εθνικού χαρακτήρα.

Δημήτρης Σκιλάρντι
Προϊστάμενος της ΙΘ΄ ΕΠΚΑ
ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos