Πάρος: Μείωση 20-30% στην παραγωγή σταφυλιών

03 Σεπτεμβρίου 2011 21:46

Αιτία ο περονόσπορος ; Ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Κουτσουράκης απαντάει στις ερωτήσεις μας

Κύριε Κουτσουράκη εφέτος επλήγησαν οι αμπελώνες από περονόσπορο σε όλη την Ελλάδα με εντονότερο το πρόβλημα σε Κρήτη και Πελοπόννησο ,μπορείτε να μας περιγράψετε εάν είχαμε αντίστοιχα προβλήματα και στην Πάρο;

Πράγματι ο περονόσπορος είναι η σπουδαιότερη μυκητολογική ασθένεια της αμπέλου και ευνοείται σε περιφέρειες με μεγάλη υγρασία , στις άλλες περιφέρειες όπως οι νησιωτικές σε ορισμένες μόνο χρονιές, όταν έχουμε κυρίως πολλές βροχές στις αρχές της άνοιξης και μάλιστα σε ορισμένες τοποθεσίες των νησιών όπως σε χαμηλά υψόμετρα λακκώματα κλπ.

-Ο περονόσπορος προσβάλει όλα τα μέρη της αμπέλου ,τον δε βότρυ (σταφυλή) τον προσβάλει πριν και μετά την άνθιση , τα άνθη ατροφούν και πέφτουν με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής.

- Η καταπολέμηση του περονοσπόρου όταν γίνεται την κατάλληλη στιγμή είναι αποτελεσματική γι αυτό μόλις εντοπιστούν τα πρώτα συμπτώματα οι καλλιεργητές θα πρέπει να ειδοποιούνται για να ψεκάζουν με κατάλληλα διασυστημτικά μυκητοκτόνα . Το μεγάλο λοιπόν πρόβλημα κατά την άποψη μου δεν είναι ο περονόσπορος αλλά η αδιαφορία του καλλιεργητή η οποία προέρχεται δικαιολογημένα από την εκτίμηση κόστους οφέλους ,ακριβή καταπολέμηση φθηνή απολαβή από την πώληση του προϊόντος.

Θα θέλαμε πιο συγκεκριμένα να μας πείτε για την Πάρο.

Στην Πάρο ελάχιστες χρονιές είναι αυτές που έχουμε προσβολές περονοσπόρου λόγω των περιόδων ξηρασίας ,εφέτος χρονιά με πολλές βροχές οι προσβολές εντοπίσθηκαν στην περιοχή των Καμαρών, από Ταξιάρχη προς Νάουσα και προς την περιοχή της χρυσής ακτής, αυτές είναι οι περιοχές που δημιουργούν ειδικές συνθήκες περιβάλλοντος και ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου. Εγώ με το πρώτο δείγμα που μου έφεραν στο δημαρχείο ειδοποίησα αμέσως για το πρόβλημα τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων.

-Πιστεύω ότι το πρόβλημα περιορίσθηκε με τις επεμβάσεις μας και σας τονίζω και πάλι ορισμένες περιοχές προσβάλλονται , ακόμη ότι και αμπελώνες που βρίσκονται σε θέσεις που αερίζονται και να προσβληθούν η ασθένεια δεν εξελίσσεται.

-Στην περιοχή κάμπου Μαρμάρων παρατηρήσαμε και μια άλλη περίπτωση, λόγω του ότι η βροχόπτωση συνέπεσε με την περίοδο άνθισης της αμπέλου και σε συνδυασμό με την θερμοκρασία επέδρασε δυσμενώς στην γονιμοποίηση με αποτέλεσμα την κακή καρπόδεση της σταφυλής.

Από αυτά που μας αναφέρατε προκύπτει ότι η ασθένεια αυτή δεν είναι ετήσιο πρόβλημα της αμπέλου στην Πάρο, ποια είναι τα κυρίως προβλήματά της από πλευράς ασθενειών και εχθρών;

Το ωίδιον (χολέρα) είναι η σοβαρότερη μυκητολογική ασθένεια η οποία ευνοείται από υψηλές θερμοκρασίες. Για την καταπολέμηση της χρησιμοποιούμε το θείο .Για να έχουμε επιτυχία πρέπει να επεμβαίνουμε με σκόνισμα προληπτικά όταν οι νεαροί βλαστοί αποκτήσουν τρία φύλλα, στην περίοδο της άνθησης και μετά το δέσιμο.

-Η ευδεμίδα αποτελεί το σοβαρότερο εντομολογικός εχθρό διότι με τις δευτερογενείς μολύνσεις προκαλεί το σάπισμα της σταφυλής .Η καταπολέμηση της γίνεται με κατάλληλο βιολογικό σκεύασμα που περιέχει βάκιλο ο οποίος δεν αφήνει το έντομο να εξελιχθεί.

-Απ ότι αντιλαμβάνεσθε χωρίς να έχουμε εντάξει την αμπελοκαλλιέργεια σε προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας στα νησιά μας , και της ανάπτυξης μόνο των προαναφερομένων εχθρών και ασθενειών δεν γίνεται χρήση φυτοφαρμάκων παρά μόνο των σκευασμάτων που ανέφερα και που επιτρέπονται στον κανονισμό της βιολογικής γεωργίας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos