Πράσινη ενέργεια...μαύρες διαπιστώσεις στις Καμάρες

06 Σεπτεμβρίου 2011 02:28

"Εγκαινιάστηκε" την Κυριακή 4/9 η λειτουργία των δύο εκ των τεσσάρων εγκατεστημένων ανεμογεννητριών στην περιοχή των Καμαρών στην Πάρο

και οι πρώτες επιτόπιες διαπιστώσεις για την περιβόητη περιβαλλοντική φιλικότητα της αιολικής ενέργειας φαίνεται να καταρρίπτουν τον πολλά υποσχόμενο εξαγγελθέντα "μύθο" της ελληνικής πράσινης ανάπτυξης σε κατοικημένα νησιωτικά εδάφη. Έναν "μύθο" εντέχνως προβεβλημένο αλλά αρκούντως ψευδή, όπως άλλωστε οι περισσότεροι μύθοι που λειτουργούν ως μανδύες αποφυγής ή εξωραϊσμού της πραγματικότητας.
Ποιός δε θυμάται άλλωστε το περίφημο διαφημιστικό σποτ το οποίο απεικόνιζε ανεμογεννήτριες εν λειτουργία, κάτω από τις οποίες έβοσκαν ήρεμες αγελάδες; Μια εικόνα που αναμφίβολα επιχειρούσε να μας υποβάλλει την ιδέα της αρμονικής συνύπαρξης της φύσης με την "φυσικά" παραγόμενη ενέργεια.

Μια επίσκεψη όμως στην περιοχή των Καμαρών, μας οδηγεί σε εκ διαμέτρου αντίθετες διαπιστώσεις. Έντονος είναι ο προβληματισμός και κυρίως η αναστάτωση που προκάλεσε στην περιοχή η έναρξη λειτουργίας των 2 μόνο αρχικά από τις 4 ανεμογεννήτριες. Ακόμα κι αν παραβλέψουμε την αισθητική αλλοίωση του περιβάλλοντος από τις τεράστιες μηχανικές κατασκευές, η βαριά ηχητική όχληση που αναστάτωσε τους κατοίκους και τα ζώα της περιοχής δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.
Το διαρκές υπόκωφο βουητό το οποίο συνδυάζεται περιοδικά με εκκωφαντικούς κυματοειδείς γδούπους που προκαλούν αντίλαλο, ακούγεται εξαιρετικά έντονα σε απόσταση 1000 - 1200 μέτρων από τις ανεμογεννήτριες ενώ εκτείνεται όπως διαπιστώσαμε μέχρι και τα 1800 και πλέον μέτρα ελαφρώς ηπιότερο.
Η ανησυχία από την ηχητική διατάραξη της κατά τα άλλα ήρεμης καμαριώτικης ζωής, δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι σύμφωνα με μαρτυρίες από τις Άνω Καμάρες εγκατέλειψαν τις οικίες τους, την Κυριακή, μη δυνάμενοι να κοιμηθοούν το μεσημέρι, αλλά και τα ζώα τα οποία ταράχτηκαν εμφανίζοντας αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Ειδικότερα αναστατώθηκαν οι αγελάδες, ζώα εξαιρετικά ευαίσθητης ακοής αλλά και τα σκυλιά τα οποία γαύγιζαν συνεχώς σε απόσταση 500 μέτρων από την πηγή του θορύβου.

Το πρόβλημα της ηχορύπανσης των Καμαρών δεν αφορά ομοιόμορφα μια περιμετρική ακτίνα γύρω από τις ανεμογεννήτριες καθώς εξαιτίας της κίνησής τους σύμφωνα με την κατεύθυνση του ανέμου, φαίνεται κάθε φορά να επηρεάζονται ηχητικά διαφορετικές κατοικημένες τοποθεσίες του οικισμού των Καμαρών.

Αυτές οι αρχικές διαπιστώσεις από την πρώτη ήδη ημέρα έναρξης λειτουργίας των ανεμογεννητριών εγείρουν έντονο προβληματισμό καθώς πρόκειται όπως προαναφέρθηκε για μόνο 2 από τις συνολικά 4 εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες που προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία. Και ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή.
Τι πρόκειται άραγε να συμβεί αργότερα όταν οι ανεμογεννήτριες φθαρούν από το χρόνο αφού τώρα ολοκαίνουργες φαίνεται να διαταράσσουν μια ολόκληρη περιοχή;

Όπως είχαμε άλλωστε αναφέρει σε προηγούμενα δημοσιεύματα του parianostypos.gr, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αδειοδοτήσει ήδη την προσεχή εγκατάσταση 7 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Παχνά που βρίσκεται μεταξύ της μονής Λογγοβάρδας και του Μαραθιού. Οι συγκεκριμένες 7 ανεμογεννήτριες προβλέπεται να είναι τριπλάσιας ισχύος (2MW έκαστη) από αυτές των Καμαρών (0,75ΜW έκαστη) και πολύ μεγαλύτερες σε ύψος και διάμετρο ρότορα, με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες για τις περιοχές του Μαραθιού και των Καμαρών. Εξάλλουν προβλέπεται να τοποθετηθούν 18 ανεμογεννήτριες δυτικά των Αγίων Πάντων και άλλες 11 ανεμογεννήτριες από την περιοχή Αγία Πακού στον Κώστο διάσπαρτες μέχρι τις Λεύκες, που θα καλύψουν μια απόσταση 6 χιλιομέτρων ενώ μεταξύ τους θα απέχουν 500 μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι ολόκληρο το ηπειρωτικό κέντρο της Πάρου θα ρυπαίνεται διαρκώς ηχητικά, για να μην μιλήσουμε για την αισθητική παρέμβαση στο απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο της καρδιάς του νησιού μας.

Η πράσινη αιολική ενέργεια στην Πάρο, μοιάζει τελικά μετά τις επιπτώσεις που αντικρίσαμε στις Καμάρες, να αγκαλιάζει εφιαλτικά ολόκληρο το νησί μας. Έναν πανθομολογουμένως προικισμένο τόπο από την ίδια τη φύση που στο όνομα της δήθεν προστασίας της φαίνεται να γίνεται υποδοχέας ρυπογόνων και καταστροφικών για τη ζωή και την ηρεμία των ανθρώπων και των πλασμάτων της μηχανικών κατασκευών που τελικά βιάζουν την περιβαλλοντική "ευλογία" της.

Τελικά τι θέλουμε για την Πάρο;

Ποιό είναι το όραμα που εμπνέει τις αρμόδιες αρχές του τόπου για το μέλλον του νησιού μας;

Eπιθυμούμε να καταστήσουμε την Πάρο τόπο παραγωγής "πράσινης"ηλεκτρικής ενέργειας εις βάρος της φύσης και των ανθρώπων της ή μήπως οραματιζόμαστε μια βιώσιμη και εφικτή τουριστική - οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στην πολιτισμική παράδοση και στο φυσικό κάλλος του νησιού μας τα οποία καθώς φαίνεται υπονομεύουμε με αποφάσεις υπέρ μιας "πράσινης" βραχυπρόθεσμης επιχειρηματικής εκμετάλλευσης καταδικάζοντας έτσι μακροπρόθεσμα το οικονομικό του μέλλον;

Τα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά και απευθύνονται στους καθ΄ ύλην τοπικούς πολιτικούς σχεδιαστές της μελλοντικής πορείας της Πάρου οι οποίοι καθώς φαίνεται παρέβλεψαν στις "πράσινες" αποφάσεις τους τις νομοθετικές διατάξεις που προστατεύουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Μια κληρονομικά πάνω στην οποία οφείλει να σχεδιαστεί η τουριστική - οικονομική ανάπτυξη της Πάρου. Καθώς φαίνεται όμως, οι αρμόδιες αρχές του νησιού δεν φρόντισαν να αναδείξουν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που εδώ και πολλά χρόνια έχει θεσπιστεί ώστε να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας.
Και εν πάσει περιπτώσει, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται το σπουδαιότερο αγαθό που δεν είναι άλλο από την διατήρηση της ίδιας της φύσης σε σχέση με μια "φυσικά" παραγόμενη ενεργειακή δραστηριότητα που αποσκοπεί ενδεχομένως στην προστασία της.
Το μέλλον φαντάζει ίσως αβέβαιο...μάλλον ανησυχητικό...τα γιατί είναι αμέτρητα..και ζητούν απαντήσεις.         {plusone lang=el}

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos