24ωρη Πανελλαδική προειδοποιητική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

01 Απριλίου 2013 23:25

Η Διοίκηση της ΠΝΟ, υλοποιώντας την από 6 Φεβρουαρίου 2013 απόφασή της για κάθοδο σε απεργία με την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας

και Αιγαίου «Περί ανασυγκρότησης του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις», αποφάσισε κατά την συνεδρίασή της την 26-03-2013 την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013 με ώρα έναρξης την 06.00

Το νεότερο σχέδιο νόμου που φέρει ο καθ΄ύλην αρμόδιος Υπουργός στη Βουλή για συζήτηση, επιδεινώνει έτι περαιτέρω τις διατάξεις που περιλαμβάνονταν στο αρχικό σχέδιο του ΥΝΑ και ειδικότερα καταργεί εκ βάθρων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση στην Ακτοπλοΐα, ενώ προκειμένου για τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, κατεδαφίζει τον θεσμό της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μια και εισάγεται στο χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, που θα καταρτίζονται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος.

Ειδικότερα, η οργανική σύνθεση του προσωπικού Ε/Γ ή Ε/Γ-Ο/Γ κάθε πλοίου ξεχωριστά θα διαμορφώνεται πλέον με βάση τον απαιτούμενο αριθμό των ναυτικών για την στελέχωση των σωστικών μέσων και όχι ανάλογα με τους κόρους, την ιπποδύναμη, τις κλίνες ή τους επιβάτες όπως ισχύει σήμερα, καταστρατηγώντας έτσι τις ισχύουσες διατάξεις περί καθορισμού των οργανικών συνθέσεων με Προεδρικά Διατάγματα, που αφορά το σύνολο των πλοίων, που εντάσσονται σε κάθε μία συγκεκριμένη κατηγορία.

Στον χώρο των ακτοπλοϊκών πλοίων καταργείται το ισχύον σήμερα όριο ηλικίας των 35 ετών για την απομάκρυνση ή την δρομολόγηση των πλοίων αυτών. Επίσης, στην Ακτοπλοΐα απελευθερώνονται έτι περαιτέρω οι προϋποθέσεις παραλαβής επιβατών από τα τουριστικά πλοία, που έχουν δικαίωμα περιηγήσεων από ενδιάμεσους ελληνικούς λιμένες, αφού πλέον καταργείται η προϋπόθεση των επιβατών- περιηγητών κατά ομάδες.

Σε ό,τι αφορά τους φύλακες παροπλισμένων πλοίων επέρχεται καταστρατήγηση των ΣΣΕ, αφού πλέον δεν κατοχυρώνεται ότι και οι αποδοχές και οι όροι εργασίας των προσλαμβανομένων φυλάκων θα πρέπει να είναι οι αυτές, όπως και των ενεργεία ναυτικών, με άμεσο αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας ενεργών ναυτικών.

Οι οργανικές συνθέσεις Γενικών Υπηρεσιών ακτοπλοϊκών πλοίων μειώνονται δραστικά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στο ήμισυ και πλέον των μέχρι σήμερα θεσμοθετημένων με την κείμενη νομοθεσία (Π.Δ. 177/1974) οργανικών συνθέσεων των ναυτεργατών των Γενικών Υπηρεσιών (προσωπικό οικονομικών υπηρεσιών, προσωπικό τροφοδοσίας, προσωπικό ενδιαιτημάτων και προσωπικό μαγειρείων).

Εξ άλλου, με τις Επιτροπές Επίταξης του πολυνομοσχεδίου επιχειρείται, από την πίσω πόρτα, ευθεία καταστρατήγηση του δικαιώματος απεργίας, αφού συνιστάται με το άνω άρθρο ειδική Διοικητική Επιτροπή Ναυτικών Επιτάξεων και Ναυλώσεων η οποία και αποτελεί Όργανο του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Επί πλέον, καταργείται η ισχύουσα δεκάμηνη δρομολόγηση των συμβατικών ακτοπλοϊκών πλοίων και η επτάμηνη των ταχυπλόων με άμεσο αποτέλεσμα, πλέον της αναστατώσεως στην ομαλή σύνδεση των νησιών και στην ευθεία απώλεια θέσεων εργασίας κι ακόμη καταργούνται οι διατάξεις του Ν. 2932/2011 για τις προϋποθέσεις εκτέλεσης ενδομεταφορών για την αντικατάσταση των δρομολογημένων πλοίων και την διακοπή εκτέλεσης δρομολογίων μέχρι 45 ημέρες.

Τέλος, με ρυθμίσεις άλλου άρθρου του πολυνομοσχεδίου για την απελευθέρωση περιηγητικών πλόων με ξένη σημαία παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς επιβατών και σε τουριστικά περιηγητικά πλοία με σημαία τρίτων χωρών.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της παραπάνω απεργίας περιλαμβάνει τα παρακάτω αιτήματα:

• Άμεση ανάκληση του παραπάνω νομοσχεδίου

• Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των Μνημονίων και των σχετικών Εφαρμοστικών Νόμων καθεστώς.

• Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων

• Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας

• Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της Ακτοπλοΐας

• Άμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες, καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» εργασίας, που ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων και ανταπόκριση επιτέλους του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στο ρόλο για τον οποίον ιδρύθηκε

• Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στο φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη και ταπεινωτική ταλαιπωρία των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, από τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των φαρμάκων τους.

Κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας θα παραμείνει στο πλοίο το απαραίτητο προσωπικό για την φύλαξη και την ασφάλειά τους, οριζόμενο από τους Πλοιάρχους, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς εργασίας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos