×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αίτημα για πρωινή Λιτάνευση τον 15αύγουστο

10 Απριλίου 2013 16:23

Με αίτημά του προς τον Μητροπλίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικο το Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου (ομόφωνη απόφαση της πρόσφατης Γ.Σ. του Συλλόγου) ζητάει να συζητηθεί από την Διοικούσα Επιτροπή η επαναφορά της πανηγυρικής Λιτάνευσης της 15ης Αυγούστου κατά την πρωϊνή ώρα. Αναλυτικά το αίτημα έχει ως εξής:

«Αρ.πρωτ.25/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάρος,10 Απριλίου 2013

Αρ.πρωτ.72/2013

ΑΙΤΗΜΑ

Προς: Πρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλίνικο

Σεβασμιώτατε,

Μετά από ομόφωνη απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου Πάρου - Αντιπάρου αιτούμεθα να συζητηθεί από την Διοικούσα Επιτροπή η επαναφορά της πανηγυρικής Λιτάνευσης της 15ης Αυγούστου κατά την πρωϊνή ώρα, που όπως γνωρίζετε εθιμικά και σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση του νησιού μας από μακροτάτου χρόνου γινόταν μετά την πρωϊνή Θεία λειτουργία και ξαφνικά κατά το έτος 2007 και στο εξής, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του παριανού λαού, καθιερώθηκε να εορτάζεται την απογευματινή ώρα.

Το αίτημα μας αυτό εκφράζει όλο τον παριανό λαό. Γνωρίζετε ότι και στο παρελθόν για τον αυτό λόγο είχαν συγκεντρωθεί υπογραφές από τον αείμνηστο συμπολίτη μας Νικόλαο Κρίσπη.

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια με τη λιτάνευση της εικόνας τις απογευματινές ώρες μειώθηκε ο θρησκευτικός χαρακτήρας του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το ενδιαφέρον του κόσμου στρέφεται κυρίως γύρω από την ρίψη των βεγγαλικών και των παράλληλων εκδηλώσεων που ακολουθούν από το Δήμο Πάρου, με αποτέλεσμα οι πιστοί να μην συμμετέχουν στην λιτάνευση της εικόνας, αλλά στην πραγματικότητα να «κλείνουν τραπέζι» στα καταστήματα της παραλίας για να παρακολουθήσουν καθισμένοι, απολαμβάνοντας με τα ανάλογα εδέσματα και ποτά, τόσο την Λιτάνευση αλλά πρωτίστως τη ρίψη των βεγγαλικών. Πιστεύουμε ότι ο θρησκευτικός χαρακτήρας του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου διαφοροποιείται από τον πολιτιστικό χαρακτήρα.

Η συγκεκριμένη ημέρα παλιότερα ήταν πολύ ιδιαίτερη για τον τόπο μας, σήμερα όμως μέχρι το απόγευμα είναι σαν μια απλή Κυριακή θα λέγαμε. Παλιότερα και αυτό θα σας το βεβαιώσουν όλοι οι παριανοί, πιστοί από όλα τα χωριά της Πάρου προσέρχονταν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία. Το ναυτικό με την μουσική περνούσε μέσα από τα «φρεσκοασπρισμένα» σοκάκια της Αγοράς και καλούσε τους πιστούς με λαμπρότητα στον εορτασμό της ημέρας αυτής. Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι και οι ναύτες που μετέφεραν την εικόνα πρόσδιδαν τιμές στη Χάρη της. Όλοι οι πιστοί με ευλάβεια και πίστη αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθούσαν την Λιτάνευση της εικόνας. Και όλα αυτά στο πρωϊνό αιγαιοπελαγίτικο φως φώτιζαν τη μεγαλοπρέπεια της θαυματουργής εικόνας μας και πρόσδιδαν λαμπρότητα στον εορτασμό.

Η λιτάνευση της εικόνας μας το Δεκαπενταύγουστο είναι η θρησκευτική παράδοση του νησιού μας. Η μεγαλύτερη εορτή όλων των εορτών για τον τόπο μας. Έτσι την έχουμε ζήσει όλοι οι παριανοί που ζούμε στον τόπο μας αλλά και εκείνοι που έχουν φύγει, δεν ζουν κοντά μας και έρχονται το καλοκαίρι να ζήσουν για λίγο την Πάρο με τις παραδόσεις της, την Πάρο των παιδικών τους χρόνων που τόσο έχουν στερηθεί. Και πως μπορούμε να το ζήσουμε αυτό το σούρουπο που μετά βίας όλα αυτά φαίνονται; Στους παραθεριστές του νησιού μας, στους τουρίστες αλλά τους πιστούς του θρησκευτικού τουρισμού που έρχονται να προσκυνήσουν τη Χάρη της πως θα δείξουμε τον παραδοσιακό εορτασμό μας όταν για μας τους ίδιους του Παριανούς δεν αποτελεί την παράδοσή μας; Τα έθιμα ενός τόπου και οι παραδόσεις του πρέπει να τηρούνται και να παραδίδονται στις επόμενες γενιές έτσι όπως τα βρήκαμε και εμείς από τους παππούδες και προπαππούδες μας.

Πιστεύουμε ότι η λιτάνευση τις απογευματινές ώρες υποβαθμίζει τον εορτασμό, δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα, ούτε αποτελεί πόλο έλξης πιστών όπως πολλοί θέλουν να υποστηρίζουν, που άλλωστε η Θεία Χάρη της δεν έχει ανάγκη. Σας ζητάμε να καθιερωθεί η Λιτάνευση αμέσως μετά την πρωϊνή Θεία Λειτουργία όπως γινόταν στο παρελθόν διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συμμετοχή των πιστών θα είναι μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη, και θα επαναφέρει την λαμπρότητα του Εορτασμού που αξίζει στη θαυματουργή εικόνα μας.

Με ιδιαίτερη τιμή

το Δ.Σ. του

Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου

Πάρου - Αντιπάρου»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos