Ψηφίστηκε νομοσχέδιο που απεγκλωβίζει χιλιάδες επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό

22 Απριλίου 2013 14:37

Δελτίου τύπου Συλλόγου Ενοικιαζομέων δωματίων 'Μαντώ Μαυρογένους"

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Α) Σας γνωρίζουμε ότι στις 13.4.2013 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Golden Age, το τακτικό Συνέδριο των Αντιπροσώπων της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας υπό την Προεδρία του κ. Αντώνη Καρατάσου. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα παρακάτω :

1. Εκλογή Προεδρείου Συνεδρίου

2. Έγκριση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού της προηγούμενης περιόδου.

3. Έγκριση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

4. Διαμόρφωση του προγράμματος δράσης για την επόμενη περίοδο.

5. Συζήτηση και αποφάσεις για τα τρέχοντα προβλήματα του κλάδου.

6. Διαδικασία Δηλώσεων Τιμών & Τιμοκαταλόγων

7. Εκλογές ΣΕΕΔΔΕ 14-4-2013

8. Ενημέρωση - Ανακοινώσεις - Προτάσεις Συλλόγων

9. Εκτός ημερήσιας διάταξης

Β) Σας ενημερώνουμε ότι ψηφίστηκε στην Βουλή ο νόμος 4144/ΦΕΚ 88Α/18.4.2013 για το ασφαλιστικό που θα διέπει τους επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων. Το παραπάνω νομοσχέδιο απεγκλωβίζει χιλιάδες μικρούς τουριστικούς επιχειρηματίες από τα «γρανάζια» του νόμου 4075/2012, που θα οδηγούσε σε «λουκέτο» πάνω από 15.000 μικρές επιχειρήσεις στην χώρα μας. Είναι βέβαιο ότι το παραπάνω νομοσχέδιο θα λειτουργήσει ως «τονωτική ένεση» για χιλιάδες μικρές τουριστικές επιχειρήσεις που επί σειρά ετών στηρίζουν την οικονομία της χώρας μας και ιδιαίτερα τα νησιά μας. Για τον παραπάνω λόγο εκφράζουμε την βαθιά μας ικανοποίηση για το αποτέλεσμα και εξάρουμε την θετική στάση και αντιμετώπιση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ιωάννη Βρούτση.

Επίσης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους Βουλευτές κκ. Νίκο Συρμαλένιο και Παναγιώτη Ρήγα για την κατάθεση σχετικών επερωτήσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με αφορμή το υπόμνημα που είχαμε αποστείλει στις 28-09-2012 ( από κοινού με τους συλλόγους «Ο Ποσειδώνας» και «Φιλόξενος Δίας» ) προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης .

Τέλος οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Ομοσπονδία τουριστικών καταλυμάτων «ΚΥΚΛΑΔΕΣ» και την Συνομοσπονδία (ΣΕΕΔΔΕ ) για την σωστή και αποτελεσματική διαχείριση του παραπάνω ζητήματος που είχε θετικό αποτέλεσμα για τους μικρούς τουριστικούς επιχειρηματίες.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Κώστας Ν. Μπιζάς


ΠΑΡΟΣ 28-09-2012

ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΑΝΑΦΟΡΑ

Με αφορμή την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4075/2012 (άρθρ.32 & 2), που ρυθμίζει το ασφαλιστικό καθεστώς των τουριστικών καταλυμάτων, υποβάλουμε το παρόν υπόμνημα-αναφορά μας, προκειμένου να εκτεθούν τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει από την εν λόγω εφαρμογή, ώστε να τύχουν της δέουσας επεξεργασίας και αξιολόγησης από την πλευρά σας.

Όπως είναι γνωστό, η προαναφερόμενη διάταξη επιβάλει πλέον την υποχρεωτική υπαγωγή στον ασφαλιστικό φορέα Ο.Α.Ε.Ε. όλων των επιχειρηματιών/ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων με πέντε (5) δωμάτια και άνω, σε αντίθεση με το προϊσχύσαν καθεστώς που προέβλεπε την υπαγωγή στον ασφαλιστικό φορέα ΟΓΑ των επιχειρηματιών/ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων έως και δέκα (10) δωμάτια.

Ήδη η εφαρμογή του νέου νόμου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από την Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ), που έχει απευθύνει σχετικά έγγραφα, αλλά και από άλλους πολιτικούς και επαγγελματικούς φορείς, που αναζητούν μία δίκαιη και προσήκουσα λύση για το τεράστιο πρόβλημα που έχει ανακύψει εκ της εφαρμογής του νόμου αυτού.

Όπως είναι γνωστό ο κλάδος των τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα τουριστών, εγχώριων και μη, κατά κύριο λόγο μέσης ή χαμηλής οικονομικής τάξης, που επισκέπτονται την χώρα μας ετησίως. Το χρονικό διάστημα λειτουργίας των εν λόγω καταλυμάτων ανέρχεται περίπου σε πενήντα (50) ημέρες ετησίως κατά την θερινή περίοδο και μόνον. Πρόκειται λοιπόν για έναν κλάδο που εντάσσεται στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά την θερινή περίοδο και μάλιστα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η εξομοίωση λοιπόν του κλάδου αυτού με τον κλάδο των ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας περισσότερων δωματίων, που εξυπηρετούν ανάγκες διαμονής επισκεπτών και τουριστών υψηλότερης οικονομικής τάξης, είναι άνιση, άδικη και ετεροβαρής, πλέον του ότι συνεπάγεται δυσμενείς και σοβαρές συνέπειες και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, που σχετίζονται με την λειτουργία των εν λόγω τουριστικών καταλυμάτων.

Οι οικονομικές υποχρεώσεις, που καλούνται να καλύψουν οι επιχειρηματίες/ιδιοκτήτες αυτών των τουριστικών καταλυμάτων, στις οποίες ενδεικτικά συμπεριλαμβάνονται τιμοκατάλογοι, ανανέωση σήματος λειτουργίας, τέλος επιτηδεύματος για την άσκηση της επιχείρησης, εισφορές και εγγραφές στο Επιμελητήριο, καταβολή φόρων ακίνητης περιουσίας, καταβολή αμοιβών σε λογιστές, φόρος εισοδήματος, δαπάνες συντήρησης των καταλυμάτων και επιδιόρθωσης εν γένει βλαβών, πάγιες δαπάνες μηνιαίως κλπ., είναι ήδη μεγάλες. Με απίστευτο κόπο και θυσίες ετών, οι ιδιοκτήτες αυτών των καταλυμάτων προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια να διατηρήσουν τις μικρομεσαίες αυτές επιχειρήσεις τους υγιείς και έτοιμες προς παροχή των υπηρεσιών διαμονής στους πελάτες τους.

Η ύπαρξη και λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων επιτρέπουν σε ένα ευρύτερο φάσμα επαγγελματιών και εργαζομένων να παράσχουν έργο και να προσφέρουν εργασία, γεγονός που είναι επίσης σημαντικό προς αξιολόγηση, μια και οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει στις επιχειρήσεις αυτές συνεπάγεται αντίστοιχο πρόβλημα και σε άλλους κλάδους εργαζομένων και επαγγελματιών.

Ήδη πολλοί από τους επιχειρηματίες/ιδιοκτήτες των τουριστικών αυτών καταλυμάτων αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα είτε να κλείσουν την επιχείρησή τους είτε να αναγκασθούν να λειτουργήσουν σε καθεστώς μη νόμιμο. Είναι εύλογο ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είναι δυσμενής όχι μόνον για τους ίδιους και τους εργαζομένους και επαγγελματίες που εξαρτώνται από αυτούς αλλά και για τον ίδιο τον ασφαλιστικό φορέα, του οποίου τα έσοδα θα μειωθούν άμεσα. Με άλλα λόγια δηλαδή ούτε και ο σκοπός της εισροής εσόδων στον ασφαλιστικό φορέα δεν θα εξυπηρετηθεί από την εφαρμογή του νέου νόμου.

Το κλείσιμο της κατηγορίας αυτής των τουριστικών καταλυμάτων, που κατ' ανάγκη θα επέλθει σταδιακά, συνεπάγεται πλήρης αδυναμία κάλυψης των αναγκών διαμονής προς τους επισκέπτες και τουρίστες της ανάλογης οικονομικής τάξης, οι οποίοι θα στραφούν σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες, με αποτέλεσμα να εξαφανισθεί στην κυριολεξία ένα ευρύτατο φάσμα τουριστών αυτής της κατηγορίας, με ανυπολόγιστα καταστροφικές συνέπειες όχι μόνον για τους επαγγελματίες αυτούς αλλά και για όλους τους άλλους που σχετίζονται με την λειτουργία των καταλυμάτων αυτών.

Μία ματιά και μόνον στον χάρτη τουριστικών καταλυμάτων της χώρας μας δίνει τις απαντήσεις. Διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική και μη, τουριστικά καταλύματα μικρής και μεσαίας κατηγορίας, τα περισσότερα εκ των οποίων λειτουργούντα από Ελληνικές οικογένειες που επένδυσαν τους κόπους μιας ζωής, δομημένα σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον της χώρας μας, την γεωγραφική της θέση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, που όλα αυτά τα χρόνια προσφέρουν άριστες υπηρεσίες διαμονής στους επισκέπτες της χώρας μας ικανοποιώντας τις ανάγκες της μικρής και μεσαίας εισοδηματικής κλίμακας των τουριστών.

Η μη ύπαρξη αυτών των μικρομεσαίων οικονομικών μονάδων άμεσα συνεπάγεται την αλλαγή του τουριστικού χάρτη της χώρας μας. Η λειτουργία μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ή ακόμη η ανέγερση νέων, που απαιτούν μεγάλα χρηματικά ποσά, ουσιαστικά αποκλείει στο μεγαλύτερο μέρος τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου από την οποιαδήποτε επένδυση. Ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε ξένα κεφάλαια, που θα αλλάξουν το τουριστικό τοπίο της χώρας μας και θα αποκλείσουν την μικρομεσαία τάξη των επαγγελματιών.

Επιπρόσθετα αποκλείει μία ευρύτατη κατηγορία τουριστών, όχι μόνον αλλοδαπών αλλά και Ελλήνων, που δεν θα έχουν πλέον δυνατότητα διαμονής σε καταλύματα που αντιστοιχούν στις οικονομικές τους δυνατότητες. Τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι επισκέπτες; Δεν θα επιλέξουν την χώρα μας και θα απευθυνθούν σε άλλες χώρες, με ανταγωνιστικές τιμές και παροχές, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία του τόπου μας.

Επειδή σε μία ευνομούμενη πολιτεία, η εφαρμογή των Νόμων προϋποθέτει τον ευρύ διάλογο έτσι ώστε να ασκείται χρηστή διοίκηση και να ικανοποιούνται κατά τον μεγαλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων με την εφαρμογή των Νόμων ομάδων και φορέων.

Επειδή εν μέσω δεινών εποχών και με όραμα την ανάπτυξη του τόπου μας, που μόνον αυτή θα επιτρέψει την ανάκαμψη και την ευημερία του, είναι απόλυτα επιβεβλημένο να παραμείνουν «ζωντανές» και «υγιείς» αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τον βασικό πυλώνα της τουριστικής ανάπτυξης στην χώρα μας.

ΖΗΤΑΜΕ άμεσα την κατάργηση του άρθρου 32 & 2 του ν.4075/2012 και την επαναφορά στο προϊσχύσαν καθεστώς.

Οι αναφέροντες Σύλλογοι

«Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ» «ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ» «Ο ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ ΔΙΑΣ»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos