Aγαθονήσι: Aποστολή προσφοράς της Ε.Ο.Δ. στους ακρίτες - Δήμαρχος: Νιώθουμε εγκαταλειμμένοι...(Βίντεο)

16 Ιουλίου 2013 10:10

Στο ακριτικό Αγαθονήσι, το μικρό νησί των 14,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, των τριών οικισμών και των μόλις 150 μονίμων κατοίκων, βρέθηκε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα Κυκλάδων

σε μια αποστολή προσφοράς και αγάπης προς τους ακρίτες αγαθονησιώτες που επιμένουν να ζουν και να δημιουργούν στις εσχατιές της ελληνικής επικράτειας.

Το Αγαθονήσι, ένα μικρός οικολογικός παράδεισος φυσικής ομορφιάς και ηρεμίας, προικισμένος με καθάρια νερά και ήσυχους ορμίσκους, αποτελεί αυθεντικό κομμάτι του νησιώτικου φυσικού περιβάλλοντος ενταγμένο στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 ως καταφύγιο σπάνιας αγαιοπελαγίτικης πτηνοπανίδας. Το Αγαθονήσι, στη βόρεια εσχατιά του Δωδεκανησιακού νησιωτικού συμπλέγματος, βρίσκεται πολύ κοντά στη Σάμο, απέχει μόλις 6 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές και οι κάτοικοι του αγρότες και αλιείς οι περισσότεροι διατηρούν τον λαϊκό παραδοσιακό τρόπο διαβίωσης και φημίζονται για την αγαθονησιώτικη φιλοξενία τους.

Το Παράρτημα Κυκλάδων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, παρέμεινε στο Αγαθονήσι από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου για να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους. Στα μέλη της ομάδας υπήρχαν και δύο γιατροί οι οποίοι εξέτασαν τον πληθυσμό και προμήθευσαν το νησί με αναγκαία φάρμακα καθώς εκεί δεν υπάρχει φαρμακείο. Η ομάδα της αποστολής καλωσορίστηκε και έγινε δεκτή με θέρμη από τον Δήμαρχο Αγαθονησίου τον κ. Ευάγγελο Κόττορο, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του εκ μέρους όλων των κατοίκων για την προσφορά αγάπης προς τους "εγκατελειμμένους" ακρίτες μας.

Το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και υγείας, αποτελεί μέγιστο πρόβλημα για τους αγαθονησιώτες καθώς θα πρέπει να μετακινούνται σε πλησιέστερα νησιά ή να παραγγέλνουν τα φάρμακά τους τα οποία φθάνουν συνήθως στο νησί μετά από πολλές μέρες. Η ανησυχία, η ανασφάλεια και η αγωνία των ανθρώπων του Αγαθονησίου που αισθάνονται την αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας απέναντι στο ζωτικό θέμα της υγείας, δυσκολεύει τη ζωή τους στο νησί, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Συνήθως εθελοντικές ομάδες και σύλλογοι εξυπηρετούν σποραδικά τις ανάγκες υγείας του νησιού σε μια περιοχή παραμεθόρια και ευαίσθητη εθνικά, μια ανάσα σχεδόν από την γειτονική Τουρκία.

Η ανησυχία των κατοίκων εντείνεται όταν τουρκικά αλιευτικά παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα και σπεύδουν να περισυλλέξουν λαθρομετανάστες στην περιοχή.

Οι ανησυχητικές κινήσεις της γειτονικής χώρας, εντείνονται στην προσπάθεια εκμετάλλευσης του ελλείμματος παρουσίας της ελληνικής πολιτείας στο θέμα της υγείας, καθώς όπως αναφέρει και ο Δήμαρχος οι τούρκοι ετοιμάζουν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας με πλωτό νοσοκομείο που θα περιοδεύει στα ακριτικά νησιά μας.

Τα τελευταία χρόνια το Αγαθονήσι έχει υπάρξει χώρος υποδοχής και φιλοξενίας πολλών χιλιάδων λαθρομεταναστών χωρίς να έχει τις απαραίτητες υποδομές για κάτι τέτοιο, γεγονός που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τη ζωή των κατοίκων του.

Ωστόσο, η αποστολή της Ε.Ο.Δ. του Παραρτήματος Κυκλάδων που έφθασε στο νησί προσφέροντας τις υπηρεσίες της, έγινε αποδέκτης της ευγνωμοσύνης και της ζεστασιάς των κατοίκων του και δεσμεύτηκε να είναι πάντα κοντά στο Αγαθονήσι προσφέροντας αρωγή στις δύσκολες συνθήκες ζωής του νησιού.

Μπορείτε στα δύο παρακάτω βίντεο να παρακολουθήσετε εικόνες από την αποστολή στο Αγαθονήσι καθώς και τη σύντομη συνέντευξη του Δημάρχου του προς τα μέλη της ομάδας.

Πατήστε εδώ για τα δύο μοναδικά βίντεο!

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos