Πάρος: Οι Ανεμογεννήτριες ξαναχτυπούν δριμύτερες - Η Τοπική Κοινωνία Απούσα - "Έρχονται" δύο νέα μεγάλα Αιολικά Πάρκα

24 Οκτωβρίου 2013 16:18

Καμία διαβούλευση - Χάρτες που έχουν προκύψει ερήμην της τοπικής κοινωνίας

Το parianostypos.gr στις 6 Απριλίου του 2011 είχε κατ' αποκλειστικότητα δημοσιεύσει την είδηση με τίτλο: "Δύο νέες χορηγήσεις άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απο αιολικό σταθμό στην Πάρο"

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά την είδηση

Από τον περιφερειακό σύμβουλο κ .Κώστα Μπιζά λάβαμε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου τα ακόλουθα:  

Το Περιφερειακό συμβούλιο στις 9 Νοεμβρίου 2011 είχε ψηφίσει αρνητικά στην μελέτη των έργων: «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) των εταιρειών: «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΚΟΥΜΠΙ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΟΡΑΚΙ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΦΟΥΤΣΙ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΤΑΛΟ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΡΛΕΣ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΩΛΙΑ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.», στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο, συνολικής μέγιστης ισχύος παραγωγής 316,7 MW και εγκατεστημένης ισχύος 322 MW».

Ταυτόχρονα είχε αποφασιστεί να προχωρήσει με πρωτοβουλία της Περιφέρειας ο χωρικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη και χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Θα πρέπει να θυμίσω ότι και το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχε γραπτή αρνητική εισήγηση στις 21.10.2011 για την σχετική μελέτη.

Σήμερα 19 Οκτωβρίου 2013 με καθυστέρηση δύο χρόνων ερχόμαστε να δρομολογήσουμε την ανωτέρω απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού.

Προφανώς θεωρώ ότι η παραπάνω προγραμματική σύμβαση είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση όμως η παραπάνω εργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα πρέπει να λάβει υπόψη της το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, να σεβαστεί τους παραδοσιακούς και ιστορικούς οικισμούς και να μην πλήξει την τουριστική εικόνα των νησιών μας.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν δάση ανεμογεννητριών τα οποία θα προκαλέσουν αισθητική αλλά και πραγματική όχληση σε όσους έχουν σπίτια σε κοντινή απόσταση στα Αιολικά Πάρκα.

Άρα είναι αναγκαίο να γίνει διαβούλευση σε όλα τα νησιά (τόσο της ομάδας Α όσο και με της ομάδας Β) με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως με την τοπική αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού.

Στην σελίδα πέντε (5) της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης αναφέρεται ότι έχουν παραχθεί για την «ομάδα Α» νησιών οι χάρτες:

· Χάρτες 11-ν: κλ. 1:50.000, υπόβαθρο ΓΥΣ. Εφαρμογή ζωνών απαγόρευσης βάσει του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (ν = ο συνολικός αριθμός των νησιών )

· Χάρτες 21-ν: κλ. 1:50.000, υπόβαθρο ΓΥΣ. Πρόσθετα χωρικά δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων. (ν = ο συνολικός αριθμός των νησιών)

Οι παραπάνω χάρτες έχουν παραχθεί από το ερευνητικό πρόγραμμα : «ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» (Πράσινο Ταμείο/Ενεργειακό Γραφείο Ίου-Αιγαίου, 2012).

Όμως στην Πάρο τουλάχιστον που είναι νησί στην «ομάδα Α» δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση.

Άρα οι παραπάνω χάρτες έχουν προκύψει ερήμην της τοπικής κοινωνίας και δεν τους γνωρίζουμε.

Είμαι σίγουρος ότι τους παραπάνω χάρτες τους γνωρίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές.

Άρα υπάρχει άμεση ανάγκη ενημέρωσης των αντίστοιχων Δήμων της «ομάδας Α» για το περιεχόμενο των παραπάνω χαρτών και να τοποθετηθούν ανάλογα.

Επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχει:

α) υποχρέωση της χώρας μας για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή

β) υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον

γ) ανάγκη η αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού να έχει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη ως οδηγό για να μπορούν να γνωμοδοτεί ή και να αδειοδοτεί σχετικές Μ.Π.Ε.,

είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα (έως έξι μήνες) η συγκεκριμένη μελέτη που προβλέπεται στην προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την προϋπόθεση ότι:

α) θα συνθέσει τις προτάσεις των τοπικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, που θα προκύψουν από τις διαβουλεύσεις, για τα αναγκαία μέτρα και ρυθμίσεις με στόχο την προστασία του τοπίου από την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων

β) θα προσκομίσει επιστημονικά στοιχεία για την «φέρουσα ικανότητα» όλων των νησιών της Περιφέρειας και

γ) θα προβεί σε προτάσεις θεσμοθέτησης προς την αρμόδια αρχή (ΥΠΕΚΑ).

Κώστας Ν. Μπιζάς

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos