×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Απόψε στον "Αρχίλοχο":΅«Χλωρίδα και πανίδα και ιστορία των Κυκλάδων»

07 Νοεμβρίου 2013 12:45

Θυμίζουμε στους φίλους που βρίσκονται στην Πάρο, ότι σήμερα Πέμπτη, ώρα 7 το βράδυ, παρουσιάζουμε στον «Αρχίλοχο», στην Παροικιά, το θέμα «Χλωρίδα και πανίδα και ιστορία των Κυκλάδων». Ως εισαγωγή θα αναφερθούμε στα εξής:

Ένα: Γιατί διαλέξαμε αυτό το θέμα στο «Ελεύθερο Βήμα» και όχι το ταξίδι στα άστρα που είχε πρωτοσυζητηθεί. Δεν είναι δεδομένο το ενδιαφέρον των φίλων για τον μαγικό κόσμο των άστρων και πολύ συγκινήθηκα που η Ντάρια είπε ότι άξιζε το βραβείο Νόμπελ στον γέροντα πια Χίγκς για το «σωματίδιο του θεού». Δεν έχουν μπει στην καθημερινή μας κουβέντα τέτοια θέματα. Γι' αυτό και σπανίζουν τα εκλαϊκευτικά ελληνικά βιβλία που αναφέρονται στο Σύμπαν και τα μυστικά του. Άλλη φορά μπορεί να πειραματιστούμε με όσους ονειρεύονται περιπέτειες.

Δύο: Το «Ελεύθερο Βήμα» και η ιστορία του. Σε δύο πράγματα άσκησε το Ελεύθερο Βήμα του «Αρχίλοχου» τους φίλους μας. Να είναι ουσιαστικοί και να μη φλυαρούν.

Τρία: Πώς δεν μάθαμε ιστορία στο σχολείο και γιατί συνεχίζεται η παπαγαλία που δεν αποδίδει. Θα κάνουμε μια πρόταση στους εκπαιδευτικούς, αν θέλουμε να αρχίσουμε από τώρα την αμφισβήτηση στον μέχρι σήμερα τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας-παπαγαλίας. Ένα ειδικό βιβλίο ιστορίας για κάθε σχολείο: Πάρος// Κυκλάδες//Ελλάδα// Κόσμος και ένα άλλο από την ανάποδη (Κόσμος//Πάρος). Παράδειγμα: Την ώρα που ο Αρχίλοχος τραγουδά ζει στη Συρία ο Ασουρμπανιμπάλ (Πάρος-κόσμος). Την ώρα που διδάσκει ο Μωάμεθ χτίζεται στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή στα χρόνια του Ιουστινιανού (Κόσμος-Πάρος).

Τέσσερα: Πέτρες και Ιστορία - Πουλιά και Ιστορία - Χλωρίδα, πανίδα και ιστορία. Τι καινούριο θα είχαμε να πούμε;

Πέντε: Έξι: Ιδέες για πειράματα και πρωτοβουλίες πρωτοτυπιών.

Έξι: Ιστορία και κινηματογράφος (ή θέατρο). Μπορεί να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε να γίνουν αποσπάσματα από ταινίες ιστορικές για να χρησιμοποιούνται στα σχολεία; Ποια βασίλισσα ανύπαντρη είχε έρωτα (πλατωνικό) με τον αμαξά της και έγινε σπουδαίο κινηματογραφικό έργο; Η ταινία με τον Ερρίκο Η (λιγάκι φονιά) με τον Λώρενς Ολίβιε. Η ταινία «Ιβάν ο Τρομερός» και άλλη με τη ζωή του σύγχρονού του Λούθηρου. Πεθαίνοντας στη Μαδρίτη, ταινία για τον Ισπανικό Εμφύλιο με τα συγκλονιστικά τραγούδια.

Επτά: Ιστορία και λογοτεχνία: Αναφερόμαστε στο έργο του Νίκου Τσιφόρου «Εμείς και οι Φράγκοι», που με πολύ χιούμορ παρέχει σπουδαίες πληροφορίες. Στο σπουδαίο έργο του Άγγελου Τερζάκη «Η πριγκηπέσσα Ιζαμπώ». Υπάρχει και έργο του Παπαδιαμάντη «Οι έμποροι των Εθνών» και εκατοντάδες άλλα. Και πολλά νέων λογοτεχνών. (Γιάννης Καλπούζος).

Οκτώ: Ένα ποίημα από τον Νίκο Σαρρή που έχει σχέση με το θέμα.

Αυτά ως εισαγωγή. Η συνέχεια επί της οθόνης.

Χρίστος Γεωργούσης


Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos