Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024 - Psts.gr

Τα χειρότερα από τις πλημμύρες μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμα, προειδοποιούν οι αρχές σε πολλές χώρες.
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες που σαρώνουν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τον έως τώρα τραγικό απολογισμό από την κακοκαιρία Μπόρις, ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι.

Θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Τσεχία, την Πολωνία και την Αυστρία, ενώ οι αρχές προειδοποιούν ότι τα χειρότερα ίσως δεν έχουν έρθει ακόμα.

Στην Πολωνία οι νεκροί έχουν φτάσει τους έξι, μετά τον πνιγμό χειρουργού που επέστρεφε από νοσοκομείο μετά τη βάρδια, στην πόλη Νίσα. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι πέθαναν στις πόλεις Μπιέλσκο- Μπιάλα και Λάντεκ- Ζντρόι.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τσεχίας, Μάρτιν Βόντρασεκ, δήλωσε ότι μία γυναίκα πνίγηκε σε χείμαρρο, στην πόλη Μπρουντάλ, ενώ άλλοι επτά άνθρωποι αγνοούνται. Στην Αυστρία, δύο άνδρες 70 και 80 ετών πνίγηκαν όταν πλημμύρισαν τα σπίτια τους, στις πόλεις Μποχεϊμκίρχεν και Ζίρντορφ. Επίσης, σκοτώθηκε ένας πυροσβέστης. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ρουμανία και ένας στην Πολωνία.

polonia plimmires ed39b
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην Αυστρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, καθώς η κακοκαιρία Μπόρις προκάλεσε «καταστροφές επικών διαστάσεων», όπως περιέγραψε ένας δήμαρχος περιοχής που επλήγη.

Από τις καταρρακτώδεις βροχές έσπασαν φράγματα, έπεσαν γέφυρες, καταστράφηκαν σπίτια, πλημμύρισαν δρόμοι και προκλήθηκαν διακοπές ρεύματος, ενώ ολόκληρες περιοχές βυθίστηκαν κάτω από το νερό. «Ζω εδώ 16 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ τέτοιες πλημμύρες», δήλωσε μία Αυστριακή, η Τζούντιθ Ντίκσον, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία.

{https://youtu.be/S9Zd2cIfBeE}

 

Συναγερμός για νέες πλημμύρες
Σήμερα αναμενόταν να μειωθεί η ένταση των βροχών, όμως, πολλές πόλεις προετοιμάζονται για πιθανές καταστροφικές πλημμύρες και τις επόμενες ημέρες. Η Βουδαπέστη κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να προετοιμαστεί για πλημμύρες, καθώς ανέβηκε η στάθμη του Δούναβη.

Σε αντίστοιχο συναγερμό είναι και η Μπρατισλάβα, όπου ήδη πλημμύρισε η παλιά πόλη. Η στάθμη του Δούναβη εκεί ξεπέρασε τα 9 μέτρα και αναμένεται να ανέβει κι άλλο, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Η κατάσταση «συνεχίζει να επιδεινώνεται», ειδικά στην Κάτω Αυστρία, που ήδη έχει κηρυχθεί περιοχή καταστροφής, επεσήμανε ο καγκελάριος της χώρας, Καρλ Νεχάμερ. Ήδη έχουν αναπτυχθεί οι ένοπλες δυνάμεις, για να παράσχουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, ενώ τα κονδύλια που θα διατεθούν θα φτάσουν τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Στην Κάτω Αυστρία έχουν εκκενωθεί 1.100 σπίτια, ενώ η κυβερνήτρια του κρατιδίου, Γιοχάνα Μίκλ- Λάιτνερ δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν «δύσκολες και δραματικές ώρες, πιθανότατα τις πιο δύσκολες ώρες της ζωής τους».

Ο δήμος του Λίλινφελντ- που έχει περίπου 25.000 κατοίκους- έχει αποκοπεί εντελώς, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Έως τώρα, 12 φράγματα έχουν σπάσει, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Ο Ντόναλντ Τουσκ- πρωθυπουργός της Πολωνίας που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να επισπευστεί η παροχή οικονομικής και άλλης φύσεως υποστήριξη στους πληγέντες.

donald tusk 97c2e
Η βοήθεια προς τους πληγέντες στην Πολωνία θα φτάσει τα 260 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, ακύρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του εξαιτίας των καταστροφών από την κακοκαιρία.

{https://youtu.be/ofhUEyIxm00}

«Συνεχίζονται οι δύσκολες ημέρες»
Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των δημάρχων και των πυροσβεστών. Το βράδυ της Κυριακής, 119.000 νοικοκυριά ήταν χωρίς ρεύμα. Σε όλη τη χώρα, τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Παρότι η βροχή σταμάτησε στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, η κατάσταση θα γίνει κρίσιμη για άλλους, καθώς η κακοκαιρία κινείται προς τα δυτικά, ενώ η στάθμη των ποταμών εξακολουθεί να ανεβαίνει, τόνισε ο Φιάλα.

plimmires ougaria 38363
«Οι πολύ δύσκολες ημέρες για πολλούς ανθρώπους, δυστυχώς, συνεχίζονται», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, την ώρα που 207 περιοχές της χώρας είναι αντιμέτωπες με πλημμύρες. Πιο κρίσιμη είναι η κατάσταση είναι στη δυτική Βοημία, συμπλήρωσε και τόνισε: «Σας παρακαλώ να είστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι».

Εξαιτίας της ανόδου της στάθμης του ποταμού Μοράβα, περίπου το 70% της πόλης Λίτοβελ- σχεδόν 230 χλμ. ανατολικά της Πράγας- βρέθηκε κάτω από το νερό μέσα στη νύχτα, δήλωσε ο δήμαρχος, με συνέπεια να κλείσουν νοσοκομεία και υγειονομικές εγκαταστάσεις. Στην Οπάβα, περίπου 10.000 κάτοικοι κλήθηκαν να ανέβουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

{https://youtu.be/Ev9C5-aBjT4}

 

Στη Ρουμανία, σε σύγκριση με τη χειρότερη πρόσφατη πλημμύρα του 2013, ο όγκος του νερού ήταν σχεδόν τριπλάσιος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου.

{https://youtu.be/CxCPn0neabA}

Το περισσότερο νερό έχει πέσει στην Τσεχία. Στην πόλη Γέσενικ, στα βοερειοανατολικά, έπεσαν 473 mm νερού από το πρωί της Πέμπτης: όγκος που είναι πέντε φορές πάνω από τη μέση μηνιαία βροχόπτωση. Στο Σεντ Πόλεν της Αυστρίας, μέσα σε τέσσερις ημέρες έπεσε περισσότερο νερό από ότι στο πιο βροχερό φθινόπωρο που έχει καταγραφεί, το 1950.

dnews.gr

 

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 2 ευρώ για τους χειμερινούς μήνες και στα 8 ευρώ για τους καλοκαιρινούς αυξάνεται το περιβαλλοντικός τέλος για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα. Στα 20 ευρώ/επιβάτη το τέλος κρουαζιέρας για Σαντορίνη και Μϋκονο.

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Αθλητικό Έργο «Εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καρπενησίου», προϋπολογισμού 550.000€, χρηματοδοτεί το Υπουργείο Αθλητισμού!

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κατάθεση ενός μοναχού στους αστυνομικούς του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής στάθηκε η αφορμή για να αποκαλυφθεί η δράση μπράβων, οι οποίοι είχαν επιβάλει «κεφαλικό φόρο» σε ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή Άνω Μερά στη Μύκονο.

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο δισεκατομμυριούχος σχολίασε για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας

Κατηγορία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

'Ολα ξεκίνησαν τον Μάρτιο, όταν ο 35χρονος προσέγγισε τη 14χρονη για πρώτη φορά μέσω Instagram και την έπεισε να συναντηθούν - Σοκάρουν τα ευρήματα του ιατροδικαστή

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα πρώτα δείγματα των επιπτώσεων από τη ρητορική του “Υπερτουρισμού”, είναι πλέον υπαρκτά.

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024 14:18

Συλλήψεις στη Θήρα

Σύλληψη ημεδαπής για ναρκωτικά στη Θήρα

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την 14-09-2024 το βράδυ συνελήφθησαν στην Πάρο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου, δύο αλλοδαποί ηλικίας 26 και 33 ετών, έπειτα από σχετική καταγγελία, γιατί προέβησαν σε ασελγείς ενέργειες-χειρονομίες σε βάρος ανήλικης.

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη θέσπιση golden visa για όσους επενδύουν σε startup, την καθιέρωση από το 2025 μηδενικού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο αλλά και τη θέσπιση τέλους κρουαζιέρας περιλαμβάνουν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των εξαγγελιών που έγιναν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σελίδα 1 από 3

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos