Τα διδάγματα του σεισμού

25 Μαϊος 2011 00:18
Αντισεισμικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτιρίων του νησιού εδώ και τώρα πριν είναι αργά.
Οπως είναι φυσικό, ο καταστροφικός και φονικός σεισμός των 9 Ρίχτερ που χτύπησε πριν από λίγες καιρό την Ιαπωνία προκάλεσε την παγκόσμια θλίψη και οδύνη. Το ίδιο ασφαλώς συνέβη και στην Ελλάδα, αφού θύμισε αντίστοιχα φονικά χτυπήματα του Εγκέλαδου. Κυρίως, όμως, μας θύμισε ότι η χώρα μας παραμένει χωρίς ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη, αφού, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 100 χρόνων, σημειώνεται κατά μέσο όρο ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους άνω των 5,7 Ρίχτερ σχεδόν κάθε 19 μήνες! Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής καταγεγραμμένη επιστημονική γνώση, το κύριο δίδαγμα είναι πως ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την εκδήλωσή του και ότι δεν μπορεί να γίνει καμιά παρέμβαση στα αίτια που τον γεννούν.

Το μόνο, λοιπόν, που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες του. Να περιορίσουμε και, σε κάποιες περιπτώσεις, να εξαλείψουμε τις επιπτώσεις του, κάνοντας σωστές κατασκευές και υποδομές, εφαρμόζοντας όλα εκείνα τα σχέδια ετοιμότητας και παίρνοντας όλα εκείνα τα μέτρα που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο. Και, βέβαια, η πρόοδος της επιστήμης έχει όλες τις απαντήσεις για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό.

Η Λαική Συσπείρωση Πάρου, παίρνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου όπως στην επόμενη συνεδρίασή του συζητήσει και απαιτήσει από τους αρμόδιους φορείς τον αντισεισμικό έλεγχο όλων των δημοσίων κτιρίων του νησιού ( παιδικοί σταθμοί-νηπιαγωγεία-δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια-ΚΑΠΗ-γηροκομείο-δημόσιοι οργανισμοί κ.τ.λ.) που ανέρχονται περίπου στα 70 – 80 κτίρια. Είναι καιρός επιτέλους το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων να εφαρμόσει την εδώ και δώδεκα χρόνια απόφασή του να ελέγξει τα κτίρια που καθημερινά δέχονται εκατοντάδες ανθρώπινες υπάρξεις , πριν είναι πολύ αργά.

Το θέμα επείγει. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αν θέλουμε να διαφυλάξουμε το ανθρώπινο δυναμικό που ζεί και εργάζεται πάνω στο νησί. Εχουμε χρέος να προστατέψουμε τη ζωή των παιδιών μας. Από τις καταστροφικές συνέπειες του Εγκέλαδου της Ιαπωνίας ας βγάλουμε τα απαραίτητα διδάγματα και ας εφαρμόσουμε αυτό που μας άφησαν κληρονομιά οι πατεράδες μας: « Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Είναι τόσο απλό. Αντισεισμική θωράκιση όλων των δημοσίων κτιρίων του νησιού εδώ και τώρα.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΡΟΥ

23 ΜΑΙΟΥ 2011

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos