Περί «φιλανθρωπίας»...

28 Δεκεμβρίου 2011 16:54

Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά γεμίζει ο τόπος εράνους και «φιλανθρωπικές»εκδηλώσεις.Αυτές τις μέρες η «αγάπη και η ευαισθησία» πουλιέται με το κιλό.Βουλιάζουμε από «φιλανθρωπία».

Τι λέξη και αυτή!Τι σημαίνει «φιλανθρωπία»;Κάποιοι άνθρωποι που είναι φίλοι του ανθρώπου..!Συνήθως αυτοί οι «φίλοι του ανθρώπου»είναι κάποιες «εκλεκτές κυρίες»πλουσίων οικογενειών.Φοράνε τα πανάκριβά τους κοσμήματα και φορέματα και αρχίζουν να «προσφέρουνε»απ'το... υστέρημά τους.Ο σύζυγος κερδίζει 1.000 ευρώ από τον κάθε εργαζόμενο και υπάλληλο και η σύζυγος δίνει 1 ευρώ στα «φτωχά παιδάκια που δεν έχουν να φάνε»...

Κάθε Χριστούγεννα τα τηλεοπτικά κανάλια –που ανήκουν στην ίδια τάξη των πλουσίων κυρίων – μας δείχνουν τις «καλές πράξεις»των κάθε λογής «φιλανθρώπων».Και εκτός από αυτούς «φιλάνθρωπο» γίνεται και το κράτος και διάφορες άλλες οργανώσεις.Η υποκρισία τυλιγμένη σε ιλουστρασιόν χαρτί διανέμεται συμπληρωμένη με αποκρουστικά χαμόγελα.Χαμόγελα που καταλαβαίνεις πως κρύβουν πίσω τους την αίσθηση της «ανωτερότητας»του ισχυρού που «προσφέρει»στον ανίσχυρο.

Τέτοιες μέρες,λοιπόν,ο ισχυρός έχει τη «δυνατότητα»να κάνει το «καλό»στους κοινούς θνητούς.Είναι τόσο κοινή η ερώτηση αλλά εμπεριέχει όλη την αλήθεια:Πώς έγινε τόσο ισχυρός ο πρώτος;Το ίδιο κοινή και η αληθινή απάντηση:Με την εκμετάλλευση –τις περισσότερες φορές απάνθρωπη και στυγνή –των ανίσχυρων.Απλοικά τα παραπάνω ίσως πεί κάποιος,όμως δεν είναι.Δεν είναι γιατί πολλοί άνθρωποι δίπλα μαςλένε πως «ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί και περνάνε Χριστούγεννα οι φτωχοί».Κι ακόμη, «αν δε δώσουν αυτοί που έχουν ποιοί θα δώσουν».Και τα λένε άνθρωποι που βγάζουν ένα μεροκάματο και προσπαθούν με κόπους και θυσίες να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Είναι η αντίληψη που ακολουθεί τη λογική του «τι να κάνουμε έτσι είναι ο κόσμος», «τίποτα δεν αλλάζει».Είναι αντίληψη που συμφέρει τους ισχυρούς,αφού καλλιεργεί τη μοιρολατρία,την υποταγή και την προσαρμογή στα κέφια των πρώτων.Τους συμφέρει,γιατί δεν αφήνει τους ανίσχυρους να καταλάβουν τη δύναμή τους.Να καταλάβουν πως αυτοί κρατάνε τον κόσμο στα χέρια τους.Να συνειδητοποιήσουν,ότι υπάρχει διέξοδος και είναι μία και μοναδική:

Το γκρέμισμα του σημερινού συστήματος των λίγων και ισχυρών και των πολλών ανίσχυρων.Η «εξαφάνιση» των «φιλανθρώπων»και της «φιλανθρωπίας» τους με την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Οι χορτάτοι δεν μπορεί να νοιαστούν τους πεινασμένους.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΡΟΥ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos