Η διακίνηση της πατάτας και οι αυταπάτες ότι χτυπήθηκαν οι χοντρέμποροι...

03 Μαρτίου 2012 18:29

Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησαν πρωτοβουλίες από διάφορες εθελοντικές οργανώσεις,αλλά και από φορείς,που αγόρασαν απευθείας πατάτες από παραγωγούς και τις διέθεσαν στους καταναλωτές με την τιμή παραγωγού,σε πολλές πόλεις όπως η Κατερίνη,ο Βόλος,η Παλλήνη και η Θεσσαλονίκη.

Το μόνο που αναδεικνύει η συγκεκριμένη περίπτωση είναι η μεγάλη σημασία που έχει ο κεντρικός σχεδιασμός.Η μεγάλη σημασία που έχει η παραγωγή να εντάσσεται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και η οργάνωσή της από το χωράφι μέχρι το τσουκάλι να υπακούει στο σχεδιασμό.

Αλλά για αυτό που είναι η ουσία τσιμουδιά.Καμιά κουβέντα.Μιλάνε μόνο για «ιντερνετική»υπέρβαση των χονδρεμπόρων,οι οποίοι γελάνε περιμένοντας στη γωνία.

Μπορούν όμως ενέργειες σαν τις παραπάνω να λύσουν το πρόβλημα;

Μπορεί η διανομή όλων των απαραίτητων αγροτικών προϊόντων για τη διατροφή του λαού σε όλη τη χώρα να βασίζεται σε εθελοντικές οργανώσεις ή σε ατομική βάση κάποιων παραγωγών;Ποιός αφελής θα πίστευε ότι μπορεί με αυτόν τον τρόπο να γίνει διακίνηση ευπαθών προϊόντων;Ποιός μπορεί να αποκλείσει αύριο να πάει κάποιος μεγαλέμπορας και να δώσει ένα λεπτό παραπάνω στην τιμή και να πάρει από τον παραγωγό όλη του τη σοδειά;

Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα δεδομένα και τους κανόνες της «ελεύθερης αγοράς»και του κέρδους που είναι η ρίζα του κακού.Το αντίδοτο στην αισχροκέρδεια δεν είναι το «λελογισμένο κέρδος»που κάποια στιγμή θα διεκδικήσει ο όποιος εθελοντής.Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να «ψαρώσουν»τους εμπορομεσάζοντες.Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να κρύψουν ότι η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής οφείλεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ,ενώ την ίδια ώρα οι εισαγωγές αυξάνονται συνεχώς.

Οι «κύριοι»και οι «κυρίες»των δελτίων στις οχτώ,την ώρα που κάνουν πρώτο θέμα αυτό,ξεχνούν ότι στις σημερινές συνθήκες υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα και με τιμή παραγωγού δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε πατάτες,ούτε τίποτα.Θάβουν με μίσος ότι υπάρχει και μια άλλη πρόταση που εδώ και χρόνια το ΚΚΕ έχει καταθέσει.Ποιά είναι αυτή;

Πράγματι η χώρα μας μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή της και να έχει αυτάρκεια.Η αγροτική παραγωγή μπορεί να οργανωθεί μέσα από τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς,τις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και τον κεντρικό σχεδιασμό.Η διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται από το δημόσιο δίκτυο εμπορίου.Αυτή η οργάνωση πράγματι μπορεί να εγγυηθεί αξιοπρεπές εισόδημα για όλους τους παραγωγούς και φτηνά και υγιεινά τρόφιμα για ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με την προυπόθεση ότι θα έχουμε απαλλαγεί από την κυριαρχία των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών,η παραγωγή θα έχει κοινωνικοποιηθεί και θα έχουμε κτίσει την λαϊκή εξουσία και την λαϊκή οικονομία οργανωμένη μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό.

Αλλά που να βρούνε χρόνο για μια τέτοια συζήτηση οι πραίτορες της πληρωμένης δημοσιογραφίας.Τέτοιου είδους συζητήσεις θα αποκαλύψουν τη σαπίλα και τα αδιέξοδα του συστήματος που υπηρετούν...

Κ.Ο.Β.ΠΑΡΟΥ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos