Θέσεις της ΚΕΠΠ για το παραλιακό μέτωπο

30 Μαρτίου 2012 02:36

Την Τρίτη 27 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου. Ένα κύριο θέμα της συζήτησης, η έγκριση των οριστικών αρχιτεκτονικών μελετών για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Παροικίας. (5 επί μέρους μελέτες).

Για την ανάπλαση, ο εκπρόσωπος της ΚΕΠΠ Δημοτικός Σύμβουλος Μανώλης Ισιγώνης, έκανε μια εμπεριστατωμένη κριτική πάνω στις επί μέρους μελέτες, θεωρώντας ότι οι δύο πρώτε (Αλσύλλιο Εκατονταπυλιανής και Αγροκήπιο) πρόβλεπαν μια ήπια παρέμβαση που δεν άλλαζε τον χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών, αλλά αναδείκνυαν την φυσική μορφή τους και τις ψήφισε. Ενώ οι άλλες τρείς της Παροικίας κινούνταν σε λανθασμένη βάση και τις καταψήφισε στο σύνολό τους,

Συγκεκριμένα η μελέτη της παραλίας, ενώ θεωρητικά θα έπρεπε, με τόλμη και

αποφασιστικότητα, να προχωρούσε στην ουσιαστική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου του παραδοσιακού οικισμού, προβλέπει ημίμετρα που ουσιαστικά απαξιώνουν, την κατάσταση υποβάθμισης του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, είτε από λανθασμένες αποφάσεις προηγουμένων Δημοτικών αρχών, είτε από αυθαίρετες αποφάσεις στα κτίρια. (Επεμβάσεις στις όψεις και τους υπαίθριους χώρους, πέργκολες, ανεμοφράκτες κλπ).

Η πρόταση των μελετητών, δεν ασχολήθηκε με το μείζον ζήτημα του προβλήματος που είναι η αποκατάσταση της σχέσης πολίτη-επισκέπτη με την θάλασσα που έχει διαταραχτεί από την κατάληψη όλου του ζωτικού χώρου της παραλίας από τα αυτοκίνητα, εν κινήσει η σταθμευμένα και κυρίως από την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων των παραλιακών μαγαζιών.

Έτσι ενώ, σωστά καταργεί τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και την υψομετρική του διαφορά από την υπόλοιπη περιοχή, διατηρώντας μόνο την διαφοροποίηση του μόνο με τη χρήση διαφορετικού υλικού, διατηρεί την υπάρχουσα σχέση που έχει διαμορφωθεί – μαγαζιά με πέργκολες (τραπεζοκαθίσματα)-δρόμος.πεζόδρομος-ομπρέλες με τραπεζοκαθίσματα- θάλασσα.

Ο περιπατητής/επισκέπτης επομένως, εξακολουθεί να συμπιέζεται από μια θάλασσα τραπεζοκαθισμάτων το καλοκαίρι και αυτοκινήτων τους υπόλοιπους μήνες. Η φιλοσοφία της μελέτης, δεν έχει σαν κύριο άξονα τον πολίτη/περιπατητή, αλλά τα μαγαζιά και τους μαγαζάτορες.

Προβλέπει την κατασκευή περγκόλων και ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μπροστά από τα μαγαζιά, και τοποθέτηση 4 ομπρελών (64m2 ανά μαγαζί) και τραπεζοκαθισμάτων μπροστά στη θάλασσα.

Η ΚΕΠΠ απέρριψε αυτές τις τρείς επί μέρους μελέτες, αντιπροτείνοντας τα παρακάτω:

1) Αφαίρεση των ογκολίθων (βράχια) που καλύπτουν τα 2/3 του μήκους του παραλιακού μετώπου και αποκατάσταση της παραλίας στην προηγούμενη μορφή της.

2) Κατάργηση του υπάρχοντος και διατηρούμενου από την μελέτη Parking κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο και τον Άγιο Κωνσταντίνο.

3) Κατάργηση του προτεινόμενου Parking στα ΚΤΕΛ

4) Κατάργηση των υπαρχουσών και προτεινόμενων περγκόλων, αντικατάστασή τους από ομπρέλες (κινητές) και τοποθέτησή τους μόνο μπροστά από τα μαγαζιά, με αντίστοιχη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

{plusone lang=el}

5) Πλήρης πεζοδρόμηση του παραλιακού δρόμου για τους καλοκαιρινού μήνες

. 6) Μετατόπιση του πεζόδρομου προς τη μεριά της θάλασσας, με κατάργηση της προτεινόμενης διπλής σειράς ομπρελών.

7) Αποφυγή της δαπεδόστρωσης του με κυβόλιθους μαρμάρου.

Σημειώνουμε, ότι η μελέτη "πέρασε" ένα χρόνο πρίν, στην μοναδική συνεδρίαση που έχει κάνει η περίφημη επιτροπή διαβούλευσης, με τρόπο αιφνιδιαστικό. Παρ όλες τις διαβεβαιώσεις, και σε αυτή τη περίπτωση, η παράταξη της πλειοψηφίας, δεν προχώρησε σε συζήτηση με τους κατοίκους, ούτε κάν στην Δημοτική Κοινότητα Παροικιάς!.

Είναι άλλωστε γνωστές οι απόψεις της παράταξης για τις Λαικές συνελέυσεις, και το καθεστώς "Αριστοκρατίας" που πρεσβεύει.

Ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του, βέβαια, δεν δέχθηκαν καμία από τις προτάσεις, που τόσο ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΚΕΠΠ, όσο και πολλοί παρευρισκόμενοι πολίτες έκαναν, και ψήφισαν το προτεινόμενο σχέδιο.

Θλιβερή ήταν η εικόνα τους τόσο στη συζήτηση, όπου χάνοντας τη ψυχραιμία τους, κατέφυγαν σε φωνές και σε 2 περιπτώσεις σε υβριστική συμπεριφορά απέναντι στους Δημοτικούς συμβούλους και Πολίτες που διαφώνησαν με τις αποφάσεις τους. Τέτοιες συμπεριφορές υποβαθμίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική πλειοψηφία φέρνει ακέραιη την ευθύνη για το κλίμα που προσπαθεί να επιβάλλει, δείχνοντας ότι καταφεύγει εκεί εξαιτίας της ουσιαστικής της αδυναμίας να πείσει για τις επιλογές της.

Ο δρόμος των ύβρεων που ακολουθεί είναι επικίνδυνος και ο Δήμαρχος θα πρέπει να «τραβήξει τα αυτιά» σε αυτούς τους δημοτικούς συμβούλους που μετέτρεψαν το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο σε γήπεδο. Η ΚΕΠΠ με τον Δημοτικό της σύμβουλο, θα συνεχίσει να απέχει από τέτοιου είδους συμπεριφορές, και νηφάλια θα κάνει πάντοτε την κριτική της, και θα προωθεί συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε ζήτημα που αφορά τον Δήμο και τον Πολίτη της Πάρου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos