Με Δαμανάκη για την Αλιεία

30 Απριλίου 2012 18:12

Προσκαλεσμένη του «Αρχίλοχου» η Μαρία Δαμανάκη έλαβε μέρος σε σύσκεψη στο Δήμο (Δευτέρα 30 Απριλίου) για τα ζητήματα της αλιείας στις Κυκλάδες.

Η συζήτηση ήταν συνέχεια άλλων συζητήσεων και επαφών για τα μεγάλα θέματα της πρωτογενούς παραγωγής, που οι κυβερνήσεις τόσο έχουν υποβαθμίσει και αμελήσει όλα αυτά τα χρόνια. Το δημοτικό συμβούλιο έχει ψηφίσει επιτροπή για τις υποθέσεις της αλιείας με σκοπό να διερευνηθούν τα ειδικά κυκλαδικά ζητήματα, να γίνουν επαφές και συζητήσεις και να φτάσουμε στο σημείο να διαμορφώσουμε προτάσεις υλοποιήσιμες τόσο προς την κυβέρνηση όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ειδικά προβλήματα των νησιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και προήδρευσε ο ίδιος ο δήμαρχος Χρίστος Βλαχογιάννης και μίλησαν ψαράδες με πλούσια εμπειρία γύρω απ' τα ζητήματα αυτά (Νίκος Μαλαματένιος, Β. Βεντουρής, Γιάννης Περαντινός, Βαγγέλης Μοστράτος απ' τους ερασιτέχνες και άλλοι). Καλεσμένος ήταν και ο λιμενάρχης Κωνσταντίνος Γιαλελής που φώτισε απ' την πλευρά του μερικά ζητήματα, λέγοντας ότι η αλιεία είναι το ποιο ωραίο και ενδιαφέρον μέρος των υποθέσεων του λιμεναρχείου.

Η Επίτροπος θαλασσίων υποθέσεων και αλιείας Μαρία Δαμανάκη εντυπωσίασε με την λακωνικότητα και την ουσία των λεγομένων της και υποσχέθηκε να προωθήσει μερικά απ' τα ζητήματα που έθεσαν οι ψαράδες. Η Επίτροπος είπε:

α) Ο μεσογειακός κανονισμός είχε ήδη ψηφισθεί, όταν ανέλαβε η ίδια τη θέση αυτή και συζητιόταν επί 10 χρόνια.

β) Οι ελληνικές κυβερνήσεις κορόιδευαν λέγοντας ότι δεν θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός.

γ) Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν εφαρμόζει τον Κανονισμό, αλλά θα υποχρεωθεί να τον εφαρμόσει.

Απόρροια όλων αυτών είναι ότι:

1. Το αρμόδιο υπουργείο δεν δίνει δεδομένα αλιευτικά με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι περαιτέρω έρευνες και τα συμπεράσματα.

2. Ψήφισε νόμο που είναι ενάντια στο συμφωνημένο Κανονισμό.

3. Δεν έλαβε μέτρα συμμόρφωσης.

4. Η εκδίκαση των παραβάσεων δεν γίνεται και αν γίνει, έχουν ήδη περάσει πολλά χρόνια, έτσι που η παρανομία δεν αποθαρρύνεται.

Έτσι διαπιστώνει κανείς ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική για το σοβαρό θέμα της αλιείας και δεν έχει γίνει καλή οργάνωση των αρμόδιων υπουργείων για την προώθηση των θεμάτων.

Θέματα που τέθηκαν απ' τους ψαράδες στη σημαντική αυτή συνάντηση ήταν:

-Να γίνουν προσπάθειες ώστε να μπορούν να πουληθούν στο λιανεμπόριο ψάρια της μέσης αλιείας, όπως γίνεται με την παράκτια.

-Να υπάρξει επιτέλους Μητρώο Αλιέων, γιατί ο καθένας μπορεί να δηλώνει ψαράς και να αντιμετωπιστεί το ψάρεμα, όπως τα άλλα επαγγέλματα.

-Να προσεχθούν τα («αυγωμένα») ψάρια και όχι μόνο ο γόνος, γιατί μόνο έτσι θα προστατευτεί η θαλάσσια ζωή. Έτσι τα εργαλεία κάποιες εποχές πρέπει να σταματοιύν.

-Για τα γρι-γρι προωθείται κάποιο σχέδιο για τη θάλασσα του Αιγαίου, όχι όμως και για τις βιντζότρατες (εδώ η Μαρία Δαμανάκη είπε ότι δεν έχει λάβει κάποιες αναγκαίες μελέτες).

-Να εξαιρεθεί το μαριδάκι απ' τους περιορισμούς που ισχύουν για τα άλλα ψάρια.

-Ενώ το Μάιο απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία, επιτρέπεται η αλιεία με ανεμότρατα!

Οι ιδιαιτερότητες στην Ελλάδα και στο Αιγαίο τονίστηκαν τόσο από το λιμενάρχη, όσο και από τον Γιάννη Περαντινό. Ανάγκη λοιπόν να κοιταχθούν με προσοχή όλα αυτά τα θέματα των υποθέσεων της θάλασσας και να υπάρξει περισσότερη φροντίδα. Η αλιεία σήμερα με την οικονομική κρίση μπορεί να δώσει διέξοδο ασφαλείας και οι νέοι, που σήμερα δεν ενδιαφέρονται, να ξαναδούν με άλλο μάτι τη θάλασσα. Για τις Κυκλάδες σοβαρό είναι το ζήτημα της οργάνωσης θαλάσσιων πάρκων και προστατευόμενων περιοχών, στις οποίες δεν θα επιτρέπεται η αλιεία (στενό Πάρου-Αντιπάρου, Πάρου-Νάξου και άλλων). Οι εκπρόσωποι του «Αρχίλοχου» (Γεωργούσης, Γεμελιάρης, Μαρινόπουλος, Μητρογιάννης) είπαν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι καταστεί δυνατόν η οργάνωση ημερίδας ή μικρού συνεδρίου που θα καταλήξει σε πορίσματα και προτάσεις για όλες τις Κυκλάδες.

Χρίστος Γεωργούσης

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos