Ας πούμε καθαρά τι δεν θέλουμε

11 Μαρτίου 2014 21:13

Δεν μπορώ να διαβάσω τη σκέψη του καθενός από μας που διαβιούμε σ' αυτό τον τόπο, για να μάθω τι σκέφτεται και τι επιθυμεί για την Πάρο της επόμενης πενταετίας.

 Για λογαριασμό όμως εκείνων με τους οποίους συνομιλώ και δεν είναι λίγοι, μπορώ να πω και να εκφράσω δημόσια άποψη, για το τι δεν θέλουν να συνεχίσουν να βλέπουν, απ' αυτά που συμβαίνουν.

Το δείγμα κατά την εκτίμηση μου, είναι τέτοιο που επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Και αυτό γιατί από έτους περίπου, έχω ξεκινήσει να ρωτώ γνώμες και απόψεις πολιτών για τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που αφορούν στον τόπο μας. Παραθέτω λοιπόν όσο πιο συμπτυγμένα μπορώ, τα συμπεράσματα.

Το πρώτο που δεν θέλουν οι πολίτες, είναι να εξακολουθεί να πλανάται η εικόνα της παρακμής σε κάθε τομέα στο νησί μας. Στον τομέα της υγείας, της πολιτικής, του τουρισμού, της πρωτογενούς παραγωγής, του εμπορίου και του πάσης φύσεως επαγγέλματος.

Το δεύτερο που δεν θέλουν να συνεχίσουν να βλέπουν, είναι η στασιμότητα στην καλώς νοούμενη εξέλιξη της Πάρου. Πολυδιάστατη άποψη, με πρώτο επίκεντρο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μας μέσα από τον τουρισμό και δεύτερο την αναγνωρισιμότητα της Πάρου διεθνώς, μέσα από την ανάδειξη θρησκευτικών, ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων. Τα οφέλη από μια τέτοια πράξη αναμφίβολα θα ήταν τεράστια για τον τόπο και τους δημότες του.

Η τρίτη αιτία ενόχλησης προέρχεται από την απουσία καθοριστικών παρεμβάσεων, που κατά γενική ομολογία αν γινόντουσαν έγκαιρα, θα απέφεραν οφέλη σε μια σειρά επαγγελμάτων. Για παράδειγμα η εγκατάσταση πλωτής εξέδρας πρόσδεσης τουριστικών σκαφών, που από ετών φημολογείτο και που ποτέ δεν έγινε πράξη. Σίγουρα θα έδινε οικονομικές ανάσες σε πολλούς επαγγελματίες.

Τέταρτο σημείο αποστροφής αποτελούν οι γνωστές εικόνες ασχήμιας, σε συγκεκριμένα σημεία σε όλο το νησί, με ευθύνη και εκείνων των πολιτών που συμβάλλουν σ' αυτές. Δεν κρίνω απαραίτητο να επαναλάβω γνωστά πράγματα, είναι άλλωστε τόσα πολλά που αν ξεκινούσα να τα απαριθμήσω, θα χανόταν η ουσία του κειμένου.

Και πέμπτο και έκτο και δέκατο αρνητικό σημείο αναφοράς κατέγραψα. Δεκάδες απόψεις, όχι πάντοτε όλες λογικές, ούτε απόλυτα αντικειμενικές. Όμως και σ' αυτές τις περιπτώσεις πως να καταλογίσει κανείς άδικο σε ανθρώπους που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις ή σ' εκείνους που πιθανόν να δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης, χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε.

Αυτό που διαπίστωσα εν τέλει, είναι ότι ίσως για πρώτη φορά ξέρουμε περισσότερο τι δεν θέλουμε και λιγότερο το αντίθετο. Δεν θέλουμε λοιπόν να συνεχίσουν να συμβαίνουν τα όσα αναφέρω πιο πάνω και όσα ακόμη αντιλαμβάνεστε ότι θα μπορούσα να αναφέρω. Ξέρουμε όμως και κάτι άλλο. Ξέρουμε την κύρια αιτία και την προέλευση αυτής της αρνητικής πραγματικότητας.

Αν είχαν γίνει από τη Δημοτική Αρχή οι επιβεβλημένες ενέργειες σε κάποιες από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, σίγουρα η καταγραφή των πραγμάτων θα ήταν διαφορετική. Με σχεδιασμό και κατάλληλους χειρισμούς, επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το αντίθετο συμβαίνει εκεί όπου απουσιάζει η πολιτική βούληση, η τόλμη και η παρεμβατικότητα των καθ' ύλην αρμοδίων.

Αφού ξέρουμε λοιπόν τι είναι αυτό που δεν θέλουμε, ξέρουμε και πώς να απαλλαγούμε απ' αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση δικαιολογίες και υπεκφυγές δεν θα χωρούν. Γι' αυτό, ας πούμε καθαρά τι είναι αυτό που δεν θέλουμε να εξακολουθεί να συμβαίνει στη ζωή μας και στην καθημερινότητα μας, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μήπως πάρουμε τα πάνω μας και αλλάξουμε τη μοίρα μας, αφού εκείνοι που μέχρι τώρα εμπιστευτήκαμε για το σκοπό αυτό, απέδειξαν ότι δεν το μπορούν.

Άγγελος  Πατέλης

Δημοτικός Σύμβουλος  ΠΑΡΟΣ ΑΞΙΑ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos