×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Πρόταση στους νέους της Πάρου - Αφυπνιστείτε...ή χάνεστε

12 Μαρτίου 2014 18:50

«Μια από τις τιμωρίες όταν δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου». Πλάτων

Υποψηφίους δημάρχους έχουμε. Λίστες με ονόματα συμβούλων δεν έχουμε...

Λυπηρό -αν και όχι αναίτιο-  το προεκλογικό αδιέξοδο στην κοινωνία της Πάρου. Δηλαδή, η αδυναμία και δυστοκία όλων ανεξαιρέτως των συνδυασμών -υπαρχόντων και νεοσύστατων- να προσελκύσουν ικανό αριθμό υποψηφίων συμβούλων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι -αλλά και οι εκκολαπτόμενοι υποψήφιοι που φλερτάρουν με την ιδέα- θα πρέπει να ανησυχούν... γιατί κινδυνεύουν να γίνουν περισσότεροι από τους συμβούλους.

Τι έγινε ξαφνικά; Γιατί τόση απροθυμία των Παριανών να μετέχουν στα κοινά;

Το φαινόμενο υποδηλώνει απογοήτευση; Αδιαφορία; Ή μήπως την απουσία ηγετικών προσωπικοτήτων που να εμπνέουν; Πιστεύω ότι είναι όλα μαζί.

Αντίθετα, δεν πιστεύω ότι «πάγωσαν» ξαφνικά όλα εκείνα... τα αιωνίως «καυτά» προβλήματα της Πάρου.

Όμως, το βαθύτατα θλιβερό και πιο ανησυχητικό είναι άλλο: αυτή η εκκωφαντική σιωπή των νέων. Οι ηλικίες των 18 έως 28 δεν ασχολούνται καν. Απαξιούν και να συζητήσουν το θέμα.

Που βαδίζει η Πάρος χωρίς νέο πυρήνα, χωρίς το νεανικό δυναμικό της;

Οι 20άρηδες λένε: «Δεν γουστάρουμε κανένα κόμμα». Δεν έχουν άδικο. Είναι ίσως το «διά ταύτα» της τελευταίας τριακονταετίας.

Όμως, σε ποιους κυρίως απευθύνονται οι νέοι καιροί; Ποιους απειλεί να ξεριζώσει ολοσχερώς από τη γη τους η νέα ανασφαλής και ανασφάλιστη πενταετία που έρχεται; Τους ίδιους και τους φίλους τους. Τα νιάτα που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του νεαρού Έλληνα που πήγε προσφάτως να εργαστεί στη Φιλανδία. Βουρκωμένος «έσπασε» μπροστά στο φακό της τηλεόρασης, ομολογώντας: «Μόνο αν είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να εγκαταλείψετε την πατρίδα».

Επομένως ποιοι θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στήνοντας αναχώματα στα νέα δρώμενα, πολιτικά ή δημοτικά; Οι νέοι.

Ο νέος Δήμος Πάρου που θα προέλθει από τις εκλογές είναι επιβεβλημένο να έχει νεαρή πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, διαφορετικά θα είναι άνευ ουσίας: είναι καταδικασμένος σε αποτυχία αν η πρώτη προτεραιότητα στις επιλογές του δεν γίνει με κριτήριο τις ανάγκες των Παριανών και την ανεργία των νέων. Πρέπει από τώρα να συγκυβερνήσουν οι νέοι, έτσι ώστε να προετοιμαστεί η διάδοχη κατάσταση. Είναι αυτοί που θα ηγηθούν το 2019.

Ακόμα και στο υποθετικό σενάριο να επιτύχουν οι μεγαλύτεροι κάποια σημαντικά έργα, σε τι θα ωφελήσει την Πάρο και τους Παριανούς, όταν τα παιδιά τους θα έχουν ξενιτευτεί και θα μιλούν μαζί τους μόνο μέσω Skype, όπως ο νέος που προανέφερα στη Φιλανδία;

Επομένως, ο νέος Δήμος Πάρου -ακόμα κι αν δεν υπάρχουν- οφείλει να δημιουργήσει νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και να στελεχωθεί, επιτέλους, με νέο Παριανό τεχνοκρατικό δυναμικό, που του λείπει.

Απευθύνομαι τώρα αποκλειστικά στους νέους.

Ας δεχτώ ότι δεν σας εκφράζει κανένας συνδυασμός από τους υπάρχοντες και κανένα πολιτικό κόμμα (που όλα πάλι «κατάφεραν» να εισβάλουν στην τοπική δημοτική μας σκηνή). Θέλω απλά να σας ρωτήσω: αυτή η αποχή και απαξίωση που δείχνετε, τι νομίζετε ότι θα φέρει; Επιτυχία; Από το κακό στο χειρότερο θα πάμε. Διότι χειρότερο ακόμα και από την έλλειψη πίστης, είναι η έλλειψη ελπίδας.

Να θυμάστε ότι για να επικρατήσει εντελώς το κακό... αρκεί να αποσυρθεί εντελώς το καλό. Το συνειδητοποιείτε αυτό;

Αν είναι έτσι, τότε γιατί δεν παίρνετε την κατάσταση στα χέρια σας; Τι περιμένετε; Γνώσεις έχετε, ενέργεια έχετε, ιδέες έχετε, κόσμο δικό σας να σας ψηφίσει έχετε...

Γιατί λοιπόν δεν προχωρείτε στη δημιουργία ενός νέου πυρήνα, ενός δικού σας πρωτογενούς εκλογικού σχήματος; Εμείς οι παλαιότεροι θα σας εξοπλίσουμε με ότι σας λείπει: έρευνες, διασυνδέσεις, πηγές, στοιχεία και όση εμπειρία αποθηκεύσαμε.

Ένα καλό χρονοδιάγραμμα χρειάζεται η Πάρος για να προχωρήσει, μαζί με την πίστη και τον ενθουσιασμό σας! Τίποτα άλλο. Δεν μπορώ να βλέπω πια αυτή την απραξία, όταν η δύναμή σας μπορεί να μετακινήσει βουνά.

Η Πάρος χρειάζεται σύσσωμο όλο το νέο επιστημονικό, επιχειρηματικό και εργατικό δυναμικό της, σε μια τροχιά σταθερή, διαρκή και υπολογισμένη.

Εσείς πρέπει να δώσετε «ψυχή, σάρκα και οστά» στο νέο Δήμο Πάρου. Να τον αλώσετε, να μπείτε μέσα και να πάρετε αποφάσεις που σας αφορούν. Εσείς θα ζήσετε στη μελλοντική Πάρο. Τι περιμένετε; Τον θρήνο άλλης μιας πενταετίας; Θα είστε ακόμα πιο πεσμένοι τότε, ακόμα πιο ευάλωτοι, και κάτω από δυσμενέστερους όρους.

Αν κάποιοι από εσάς αγνοείτε τα «μυστικά» της διοίκησης και έχετε φόβους ή δισταγμούς για τα «απόκρυφα» των πολιτικών μηχανισμών, σας θυμίζω αυτό που έλεγε ο Ναπολέων Βοναπάρτης: «Η υψηλή πολιτική δεν είναι παρά κοινή λογική που εφαρμόζεται σε μεγάλα πράγματα».

Ένα καλό ερώτημα είναι: και πως θα αναστήσουμε οικονομικά τη μελλοντική Πάρο; Λ.χ. πόση κρατική χρηματοδότηση θα πάρει ο επόμενος Δήμος Πάρου; Από ότι ξέρουμε, γύρω στα 280.000 ευρώ! Η κεντρική εξουσία βρίσκεται τώρα σε πλήρη αδυναμία να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα σε μικρούς δήμους. Όσοι τα υπόσχονται, μέσω αυτής, ή πλανώνται ή ψεύδονται.

Εξ' όσων όμως γνωρίζω, υπάρχουν ακόμα πολλά αδιάθετα κονδύλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα. Κονδύλια που δεν έχουν απορροφηθεί ή δεν έκαναν τον κόπο να τα ψάξουν. Ακριβές παράδειγμα: από την ενιαία χρηματοδότηση της Ε.Ε. για τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, το 80% πηγαίνει στα Δωδεκάνησα και το 20% στις Κυκλάδες. Αγαπούν περισσότερο τα Δωδεκάνησα; Φυσικά όχι. Απλά, εκείνοι έχουν ολοκληρωμένες μελέτες. Στη Ρόδο υπάρχει υπηρεσία των Δωδεκανήσων που στελεχώνεται από εβδομήντα εξειδικευμένους ανθρώπους στα θέματα των ευρωπαϊκών κονδυλίων...

Από το 20% των Κυκλάδων, η Σύρος -και πάλι λόγω ολοκληρωμένων μελετών- απορροφά τη μερίδα του λέοντος τα τελευταία χρόνια.

Σας βεβαιώνω ότι όλα όσα στοιχεία έχω βρει, όλες τις πηγές και τις διασυνδέσεις μου, την άποψή μου για το χρονοδιάγραμμα, όλα, τα θέτω στη διάθεσή σας. Ελάτε και πάρτε τα. Υπάρχουν ακόμα και επιτελεία ειδικών να σας βοηθήσουν. Προχωρήστε με τα νέα προγράμματα.

Πως θα γίνουν τα μεγάλα έργα που όλοι οι Παριανοί ονειρεύονται για την Πάρο;

Η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας και κινητήριος μοχλός είστε μόνο εσείς. Οι νέοι. Οι περισσότεροι έχετε εξειδικευμένες γνώσεις και όλοι μαζί περισσότερα τυπικά, ουσιαστικά, ακόμα και μεταπτυχιακά προσόντα από τους παλαιότερους.

Όλοι εσείς, οι δεκάδες άνεργοι πτυχιούχοι μηχανικοί, αρχιτέκτονες, άνθρωποι του τουρισμού, οικονομολόγοι, προγραμματιστές, τεχνικοί, ιατροί, καθηγητές, νομικοί, γιατί δεν χαράζετε από τώρα την Πάρο που εσείς θέλετε; Προσπαθήστε και θα την βρείτε. Ανορθώστε την. Ίσως ξημερώσουν άλλες μέρες αν δουλέψετε συστηματικά και οργανωμένα υπό την αιγίδα του νέου Δήμου Πάρου. Γιατί, εκτός των προαναφερομένων, έχετε ακόμα κάποια προσόντα που εμείς απωλέσαμε. Είστε άφθαρτοι, πιο αγνοί, πιο ειλικρινείς και πιο πραγματιστές.

Μας κατηγορείτε συνεχώς για όσα κάναμε ή δεν κάναμε εμείς. Καιρός να αποδείξετε τι μπορείτε να κάνετε εσείς. Καλές οι διαπιστώσεις, αλλά αν συνεχίσετε έτσι, μετά από μερικά χρόνια απραξίας, θα μαζεύεστε όλοι μαζί και «θα λέτε τον πόνο σας». Η ζωή είναι δική σας, μπροστά σας, και το μέλλον πρέπει να γραφτεί από εσάς. Ξέρετε πότε ο άνθρωπος αρχίζει να γερνά; Όταν μετανιώνει για όσα δεν έκανε. Μην φτάσετε σε αυτό το σημείο, γιατί θα είναι πολύ αργά. Γνωρίζετε όλοι σας τη σημασία του «timing». Εμείς το γνωρίζουμε από τον Ηρόδοτο, που έλεγε:

«Πολύ λίγα πράγματα συμβαίνουν στο σωστό χρόνο και τα υπόλοιπα δεν συμβαίνουν ποτέ».

Αχ αυτή η Πάρος! Αξίζει μια καλύτερη τύχη και αξίζει τη σταυροφορία όλων μας. Ένα απέραντο εργοτάξιο πρέπει να γίνει, με αναπλάσεις χώρων, με μακέτες των νέων μηχανικών. Έτσι θα ομορφύνει. Και τότε θα βρεθούν και οι σπόνσορες και οι χρηματοδότες και τα κονδύλια.

Οι Παριανοί του εξωτερικού, οι ξένοι που κατοικούν εδώ, οι άνθρωποι που αγαπούν την Πάρο, όταν δουν ένα πεδίο προσπαθειών, όλοι μπορούν και πιστεύω θα βοηθήσουν με δωρεές και χορηγίες. Με την ευκαιρία, για να μη μείνω μόνο στα λόγια, επαναφέρω την πρότασή μου για τη δωρεά που έκανα πρόσφατα, των 15 στρεμμάτων, για ένα νέο νοσοκομείο της Πάρου. Δεν θέλω να πλατειάσω στο θέμα στελέχωσης και λειτουργίας του, αλλά και εκεί υπάρχουν τρόποι επίλυσης.

Τίποτα δεν κινείται αν δεν το μετακινήσουμε.

Με τις σκέψεις αυτές, ζητώ την άμεση και ταχύτατη επικοινωνία όλων σας. Είμαι σίγουρη, ανάμεσά σας κρύβονται κάποια «γερά μυαλά» που απλά δεν τα γνωρίζουμε. Κάποια ταλέντα που χάνονται στην ανώνυμη ανεργία, νέοι με ξεχωριστές αξίες, που θα πρέπει να άρξουν και να ηγηθούν στα μελλοντικά πράγματα της Πάρου, μετέχοντας από τώρα στις ρέουσες δημοτικές εξελίξεις.

Ο νέος Δήμος Πάρου έχει υποχρέωση, πρώτα απ' όλα, να αγκαλιάσει όλα τα μικρότερα παιδιά του. Να τους δώσει διέξοδο, φως και ελπίδα. Και τότε θα γίνει η υπέρβαση! Πιστέψτε με.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΤΕΛΗ

Υ.Γ.: Επικοινωνήστε τηλεφωνικά (6946409907 - 6944598953) ή μέσω email (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) για να καταγραφούν τώρα και να ενταχθούν στο χρονοδιάγραμμα που προανέφερα: οι προτάσεις, οι ιδέες σας, οι ειδικές γνώσεις και τα προσόντα σας (σύντομο βιογραφικό).

Υ.Γ. 2: Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, όπως εσείς οι νέοι ασκείτε αυστηρή κριτική και καλά κάνετε, ας μου επιτρέψετε να σας πω και εγώ, ότι στη ζωή, από ένα σημείο και μετά «οι δικαιολογίες είναι χαρακτηριστικό των αδυνάτων».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos