Απάντηση Θ.Μαρινόπουλου σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας

04 Δεκεμβρίου 2015 23:12

Με αφορμή δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Αρχίλοχου στις 17 Οκτωβρίου 2015 για το αγροκήπιο, ως εθελοντική ομάδα πρωτοβουλίας νιώθουμε την ανάγκη να πούμε δυο ακόμα λόγια για την ιδέα της αξιοποίησης του Αγροκηπίου της Παροικίας, γιατί, ίσως κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι η κοινωνία εκείνο που αποζητάει είναι
λύσεις έξω από ατομικά οικονομικά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες.

Εκείνο που οδηγεί τις προσπάθειές μας από τα κάτω είναι η αγωνία της δημιουργίας μιας πραγματικής ελπίδας για το μέλλον των παιδιών μας και των γενεών που θα μας ακολουθήσουν. Αυτό οφείλουμε να το δούμε και πολύ περισσότερο να το κατανοήσουμε, για να μπορέσουμε να κτίσουμε πάνω σε ένα διαφορετικό αξιακό υπόβαθρο που θα προάγει την αλληλεγγύη μέσα από έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τα λάθη του παρελθόντος, ώστε αυτά να μην επαναληφθούν.

 

Για μας το όραμα της κοινωνίας που θέλουμε να ζούμε είναι στόχος ζωής καθοριστικός, που συνδέεται με τις αρχές, τις αξίες, την ανθρώπινη επικοινωνία, τα ήθη, τον πολιτισμό, την λαϊκή παράδοση, στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης (με σεβασμό και προστασία σε όλο το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλοντος). Δεν ενστερνιζόμαστε το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο που διαμορφώθηκε και είχε ως στόχο ζωής το κυνήγι του χρήματος και έβαλε τον άνθρωπο σε δεύτερη μοίρα. Πιστεύουμε στην έννοια
«πολίτης», με την αρχαιοελληνική προσέγγιση του όρου, δηλαδή της «κοινωνίας» και της «συμμετοχής» για το μέλλον του τόπου και των πολιτών, μέσα από τις διαδικασίες της «άμεσης δημοκρατίας» που αποτελεί το απαύγασμα της δημοκρατίας.
Νοείται ότι η αντίληψη αυτή αλλά προπάντων η λειτουργία μέσα σε μία ομάδα εθελοντών δεν έχει καμμία σχέση με κομματικές σκοπιμότητες, ιδεοληψίες ή ιδιοτέλεια. Απεναντίας οι απόψεις του καθενός, μέσα από τον διάλογο, βοηθούν στην προσέγγιση της άλλης άποψης και στην σύνθεση, με τελικό αποτέλεσμα «την υπέρβαση» του καθενός για το «κοινό καλό».

Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, ανέλαβαν την πρωτοβουλία κάποιοι άνθρωποι να διοργανώσουν την εκδήλωση που
έγινε στις 17 Οκτώβρη στην αίθουσα του Αρχίλοχου. Αυτοί οι άνθρωποι είναι γνωστοί στην κοινωνία, έχουν ταυτότητες, είναι ενεργοί πολίτες που έχουν προσφέρει στο τόπο είτε μέσα από συλλόγους είτε όχι, υποστήριξαν την πρόταση για την αξιοποίηση του αγροκηπίου και προπαντός, από την αρχή της εθελοντικής ενασχόλησής τους, κοινοποίησαν την συγκεκριμένη πρόταση στο Δήμαρχο, στις
τοπικές κοινότητες και στους συλλόγους όλου του νησιού.

Πολλοί μας ρωτούν που θα βρούμε τα χρήματα, για να υλοποιήσουμε την πρόταση. Τους απαντάμε καταρχήν αυτό που λέει και ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο γεωπόνος της real farm που βοήθησε τα μέγιστα, καταθέτοντας την καταξιωμένη επιστημονική γνώση του, για να πάρει μορφή η πρόταση. «Το να καλλιεργείς τη γη είναι σα να τυπώνεις χρήμα».

Εμείς ήρθαμε από τα κάτω να υποστηρίξουμε την πρόταση για την αειφόρο ανάπτυξη του αγροκηπίου και την βιωματική καλλιέργεια σε συνδυασμό με τη γνώση της ιστορίας μας, του πολιτισμού και της επιστήμης. Θεωρούμε βασικό άξονα της προσπάθειάς μας την συνεργασία με το Γεωπονικό πανεπιστήμιο και το μοίρασμα με τους αγρότες του τόπου και των άλλων κυκλαδικών νησιών αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, ώστε μέσα από το αγροκήπιο να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος με τη σειρά του θα
δημιουργήσει τις προϋποθέσεις λειτουργίας του δευτερογενούς μεταποιητικού τομέα και τέλος την αναγκαιότητα της ύπαρξης υπηρεσιών όλου αυτού του οικοδομήματος. Με τον τρόπο αυτό, το αγροκήπιο θα αποχτήσει και πάλι την παλιά του αίγλη, φέρνοντας στο νησί εναλλακτικές μορφές τουρισμού και μάλιστα ολόκληρο το χρόνο.

Εμείς με την πρότασή μας δεν ήρθαμε να ανταγωνιστούμε ούτε να υπηρετήσουμε κάποιον. Πιστεύουμε βαθιά στην αυτοδιαχείριση της κοινωνίας, στη δύναμη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην αλληλεγγύη των ανθρώπων και στον εθελοντισμό που μετατρέπει το εγώ σε εμείς, αξιοποιώντας τη δημιουργική δύναμη της ομάδας που δρα συλλογικά για το κοινό καλό. Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω.

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ
ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ
ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos