Δήμος Πάρου: Τοποθέτηση επί του Απολογισμού και ισολογισμού 2017

06 Οκτωβρίου 2018 12:30

Την Τετάρτη 3/10/18 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου με θέμα την έγκριση του απολογισμού και του ισολογισμού 2017.

Μία τέτοια τεχνοκρατική συζήτηση δεν είναι εύκολο να προσεγγίσει το ενδιαφέρον των πολιτών, όμως είναι βέβαιο ότι αποτελεί την βασική συζήτηση κάθε έτους, αφού με βάση την κατάρτιση του προϋπολογισμού καθορίζεται η πολιτική του Δήμου για κάθε έτος.

Δυστυχώς, η σημερινή δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τυπικά τη διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης του προϋπολογισμού. Δεν έχει κατορθώσει να συζητά ουσιαστικά τις δαπάνες με τους πολίτες σε κάθε τοπική κοινότητα και την πρωτεύουσα – πριν την ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο – ώστε να συμμετέχει η κοινωνία στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Ώστε να υπάρχει “ψυχή”, η συμμετοχή, ο κοινωνικός έλεγχος, μέσα στην πολιτική διαδικασία. Οι συνεδριάσεις των τοπικών συμβουλίων γίνονται απλά για τους τύπους κι όχι για την ουσία κι έτσι ο κόσμος τις έχει απαξιώσει με την απουσία του από αυτές.

Τέσσερα χρόνια μετά, η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει κατορθώσει να δώσει το στίγμα της πολιτικής της στόχευσης για τον τόπο.
Που είμαστε και που θέλουμε να πάμε. Έτσι, έχω την εντύπωση ότι απλώς μας “πάνε” οι εξελίξεις, όπου θέλουν αυτές...
Στη διαδικασία του προϋπολογισμού πρέπει να απαντάμε κάθε χρονιά στα εξής ερωτήματα:

1) Γιατί θα ξοδέψουμε τα χρήματα του Παριανού λαού, σε ποιους τομείς θα δώσουμε λύσεις;
2) Ποια θα είναι τα προβλήματα που θα έχουμε λύσει στο τέλος της χρονιάς σε κάθε γειτονιά, με τις επενδύσεις που θα έχουμε κάνει;
Η παρέμβαση- τοποθέτηση μου, επικεντρώθηκε ενδεικτικά στα εξής ζητήματα:

Στην ανάγκη εξειδίκευσης του τεχνικού προγράμματος και της ΣΑΤΑ έτσι ώστε να προχωρήσει πιο ομαλά η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος. Κάτι που προφανώς, δεν έγινε παρατηρώντας το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό υλοποίησης του ( μόνο 35%) με αποτέλεσμα έργα που θα διευκόλυναν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και μικρά έργα υποδομής να μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο. Το δε ποσοστό υλοποίησης συνολικά του απολογισμού 2017 ανέρχεται σε μόλις 25%!
Μεγάλα και πολύ σημαντικά έργα και μελέτες όπως : Μελέτη 2ου Γυμνασίου Παροικίας, Αφαλάτωση, Γήπεδο Νάουσας, Μελέτη διάνοιξης 2ου περιφερειακού, Πεζοδρόμιο περιφερειακού Παροικίας, Μεταφορά λυμάτων Λευκών, Βιολογικός καθαρισμός Αγκαιριάς και τόσα άλλα έργα να έχουν μπει στις καλένδες…

Κωδικοί που αφορούν προμήθειες όπως π.χ. απορριμματοφόρου και οχημάτων απαραίτητων για την σωστή λειτουργία του Δήμου επίσης μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον όσο αφορά το απορριμματοφόρο ο Δήμος να αναγκάζεται να ξοδεύει πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να προβεί σε ενοικίαση ενός, σχεδόν παροπλισμένου, απορριμματοφόρου , το όχημα να έχει σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα την μη χρησιμοποίησή του και τελικά την Πάρο να ζημιώνεται και οικονομικά και αισθητικά και τους εργαζόμενους καθαριότητας να δίνουν άνιση μάχη χωρίς επαρκή «οπλισμό» …

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η δημοτική πλειοψηφία έχει αποτύχει παταγωδώς όσο αν αφορά την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων αλλά και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να προχωρήσει μεγάλα και ουσιαστικά έργα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες του νησιού.

Μαρία Χανιώτη,
Δημοτική σύμβουλος
Ενιαία Κίνηση Πολιτών, Ενότητα για το μέλλον

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos