Δήμαρχος Πάρου προς Υπουργό Τουρισμού: "Χρειαζόμαστε μέτρα για την στήριξη του τουριστικού κλάδου...". (Βίντεο)

16 Απριλίου 2020 21:07

Σύσκεψη υπό τη μορφή της τηλεδιάσκεψης είχαν το πρωί της Μ. Πέμπτης 16 Απριλίου,ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη.


Όπως σημείωσε ο Υπουργός στη συνομιλία του με τον Δήμαρχο, πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης ήταν και είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και ακολούθως η στήριξη της οικονομίας. Τόνισε δε, ότι εάν και εφόσον κατά το προσεχές διάστημα επιτευχθεί ο στόχος του ελέγχου της πανδημίας, υπάρχει από το Υπουργείο Τουρισμού ολοκληρωμένο σχέδιο για την επερχόμενη τουριστική σεζόν.

Το Υπουργείο σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, έχει σχεδιάσει να κινηθεί πάνω σε συγκεκριμένους άξονες. Ο πρώτος αφορά στην ίδια του την οργάνωση και λειτουργία ενόψει της διαχείρισης της νέας κατάστασης και ο δεύτερος αφορά στην αντιμετώπιση της τουριστικής κάμψης με μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και των εργαζομένων στον τουρισμό αλλά και μέτρα θέσπισης νέου πλαισίου των υποχρεώσεών τους.

Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι θα αναπτυχθούν διεθνείς πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και υιοθέτησε την άποψη ότι σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει ένα ενιαίο πλαίσιο προβολής της ως χώρας συνολικά, πριν από οποιαδήποτε τοπική προσπάθεια προβολής.



Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Υπουργός, αυτό που ενδιαφέρει το Υπουργείο και τον κόσμο του τουρισμού είναι το πως θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Αυτό θα πρέπει να γίνει στη βάση τεσσάρων αξόνων: Eπιλογή χωρών στόχευσης, ανταγωνιστικότητα τουριστικού προϊόντος με συγκεκριμένα μέτρα π.χ. μείωση ΦΠΑ, ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και διαφύλαξη της ασφάλειας των επισκέψιμων περιοχών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο τρόπος σταδιακού ανοίγματος των συνόρων και των πυλών εισόδου της χώρας θα γίνει υπό προϋποθέσεις και σε ένα δεύτερο επίπεδο. Δήλωσε ωστόσο, ότι εάν και εφόσον όλα πάνε καλά, στις αρχές του καλοκαιριού θα μπορεί με κάθε επιφύλαξη να ανοίξει αρχικά η εσωτερική τουριστική αγορά και κατόπιν αργότερα η εξωτερική.

Για τους τουρίστες ειδικά από το εξωτερικό, τόνισε ότι πρέπει να εκτιμήσουμε συνολικά την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα αναφορικά με τον κορωνοϊό και να αναπτύξουμε αξιόπιστες μεθόδους ελέγχου της υγειονομικής ασφάλειας.
Ο Δήμαρχος Πάρου παίρνοντας το λόγο, δήλωσε ότι η οικονομία του νησιού στηρίζεται κατά 95% στον τουρισμό και στόχος της δημοτικής αρχής είναι τόσο η προστασία των επαγγελματιών και των εργαζομένων του κλάδου όσο και η προστασία του brand name της Πάρου.
Σημείωσε ότι πέρα από τα μέτρα ενίσχυσης του Δήμου θα πρέπει να υπάρξουν από το κράτος ειδικά μέτρα ώστε το τουριστικό προϊόν μας να γίνει ανταγωνιστικό σε σχέση με αυτό γειτονικών χωρών.



Μάλιστα, όπως πρότεινε, μια καλή ιδέα θα ήταν δεδομένης της αβεβαιότητας ως προς το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι δομές εκπαίδευσης, να στηριχθεί ο τουρισμός της τρίτης ηλικίας.
Ο κ. Κωβαίος επίσης, εξέθεσε αναλυτικά στον Υπουρό τα προβλήματα που πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν φέτος οι επαγγελματίες του τουρισμού, λέγοντας ότι ενδεχομένως αυτή τη χρονιά να δουλέψουν μόνο για δύο μήνες, καλώς εχόντων των πραγμάτων, για να καλύψουν μια ολόκληρη χρονιά. Για να ζήσουν, αλλά και να επενδύσουν επίσης στις επιχειρήσεις τους για να λειτουργήσουν και να είναι ανταγωνιστικές.

Ο Δήμαρχος Πάρου στο σημείο αυτό μίλησε για το πρόβλημα ρευστότητας και πρότεινε τη μείωση του ΦΠΑ για τους νησιώτες, την κατάργηση του φόρου διαμονής αλλά και την χορήγηση δανείων για να μπορέσει να κινηθεί η αγορά του τουρισμού.

Τέλος, ο κ. Κωβαίος υπογράμμισε ότι το νησί της Πάρου ως τόπος ιδιαίτερος, μπορεί να συμπεριληφθεί στην καμπάνια προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό κατά το προσεχές διάστημα, με την ένταξη στοιχείων του νησιού στην ενιαία προσπάθεια.

Πρότεινε επίσης ότι η υγειονομική ασφάλεια των ξένων επισκεπτών μπορεί να πιστοποιηθεί με την απόκτηση υγειονομικής βίζας.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos