Λ.Σ Πάρου: Εδώ και τώρα μέτρα για την πανδημία

14 Απριλίου 2021 21:43

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών µας, εδώ και ένα χρόνο, για μέτρα κατά της πανδηµίας και προστασίας της υγείας των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού µας, φέραμε το θέμα προς συζήτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρά την παρελκυστική τακτική της δημοτικής αρχής να μεταθέτει χρονικά την κουβέντα, τη στάση της να υποβαθμίσει το θέμα και της τακτικής του Δημάρχου να θεωρεί ότι οι «ατυχείς» τηλεοπτικές παρεμβάσεις του και οι επιστολές του προς τους αρμόδιους Υπουργούς λύνουν τα προβλήματα, οι οποίες σημειωτέον ήταν αποτέλεσμα των δικών μας πιέσεων, δεν έγινε δυνατό τα προβλήματα να «μπουν κάτω από το χαλί».

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποδέχτηκε το σύνολο των προτάσεων μας, που με επιμονή ο Δήμαρχος για πολλή ώρα προσπάθησε να «αποδομήσει», αναγκαζόμενος από τα πράγματα να κάνει θεαματική στροφή.

Παρόλο που έχει πλέον συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και βρισκόμαστε στη δίνη του τρίτου κύματος, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από μέρους της κυβέρνησης δεν είναι αντίστοιχα των απαιτήσεων για την προστασία της υγείας μας, των δικαιωμάτων στην εργασία, στη μόρφωση και των δραστηριοτήτων των πολιτών, για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Αυτό αποδεικνύουν οι χιλιάδες θάνατοι, οι εκατοντάδες νοσηλευόμενοι εντός και εκτός ΜΕΘ και η δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, ο μαθητικός πληθυσμός κλπ με τα συνεχή lockdown.

Πληρώσαμε ακριβά το προηγούμενο καλοκαίρι τις οικονομικές συνέπειες, λόγω της μη έγκαιρης λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Συνεχίζουμε να τις βιώνουμε ακόμα και σήμερα με το σκληρότερο τρόπο, με τις συνεχείς αναστολές ή το κλείσιμο σε εστίαση, σχολεία, τον τουρισμό και αλλού.

Η αγωνία και η ανασφάλεια σε όλους είναι έκδηλη αφού βλέπουμε να στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για μια ομαλή προετοιμασία της τουριστικής σεζόν. Οι προσδοκίες για την υγειονομική θωράκιση του νησιού ματαιώνονται βλέποντας τους αργούς ρυθμούς εμβολιασμών, σε σχέση με το επείγον της περίστασης, και τα ασαφή σενάρια των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν όχι μόνο τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό αλλά όλους τους κατοίκους του νησιού όπως και τους επισκέπτες του.

Οι προτάσεις μας κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:

Στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και τα γενικά μέτρα.

Επιγραμματικά:

  1. Είσοδος στο πλοίο ή το αεροπλάνο επιβατών από την Ηπειρωτική Ελλάδα ή το εξωτερικό προς τα νησιά με αρνητικό αποτέλεσμα σε δοκιμασία ανιχνευτικού ελέγχου για τον κορωνοϊό COVID-19 του τελευταίου 24ωρου .

Δοκιμασία ανιχνευτικού ελέγχου για τις ενδοκυκλαδικές μετακινήσεις στο λιμάνι της Πάρου και για τους επιβάτες τουριστικών σκαφών που προσεγγίζουν το νησί στο σημείο προσέγγισης.

  1. Δημιουργία Σταθερών Κέντρων δωρεάν ανιχνευτικού ελέγχου για τον κορωνοϊό COVID-19 στα σημεία αυξημένης επισκεψιμότητας στο νησί.
  1. Συνταγογράφηση μοριακών τεστ και κάλυψη κόστους από τον ΕΟΠΥΥ. Εξασφάλιση αναλώσιμων και αντιδραστηρίων για την αξιοποίηση του μοριακού αναλυτή του Κέντρου Υγείας για άμεσα αποτελέσματα.
  1. Άμεση διάθεση του απαραίτητου αριθμού εμβολίων και δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικού κέντρου ώστε να εξασφαλιστεί η επιτάχυνση του εμβολιασμού.
  1. Στελέχωση του ΚΥ με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας άμεσα και να καλυφθεί με κρατική ευθύνη το ΚΥ σε αναλώσιμα και εξοπλισμό που είναι αναγκαίος στην πανδημία.
  1. Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, μελέτη χωροθέτησης και κατασκευής νέας μονάδας ΠΦΥ - όπως και αν λέγεται- στελεχωμένη με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμένη με τα απαραίτητα μέσα με βάση τα πληθυσμιακά, επιδημιολογικά και γεωγραφικά κριτήρια, που θα περιλαμβάνει μονάδα αιμοκάθαρσης ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των αιμοκαθαρόμενων και των οικογενειών τους.
  1. Ζητάμε το σταδιακό με προϋποθέσεις άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.
  1. Ζητάμε ανοικτά όλα σχολεία με μέτρα και ολιγομελή τμήματα
  1. Να ενισχυθεί με προσωπικό το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου και το Λιμεναρχείο Πάρου.
  1. Να υπάρξουν από μέρους της πολιτείας ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων, των εργαζομένων και των   αυτοαπασχολούμενων. 
  1. Τέλος ζητάμε να διατηρήσουμε το δικαίωμα μας να διαφοροποιούμαστε από τα οριζόντια μέτρα της επικράτειας

 

Παράλληλα:

  • Zητάμε υποχρεωτικό εβδομαδιαίο δωρεάν ανιχνευτικό έλεγχο για του κορωνοϊό COVID-19, για εργαζόμενους που απασχολούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών.
  • Zητάμε να μην εφαρμοστούν ειδικά για φέτος οι προβλεπόμενες αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας (τράπεζα θεμάτων, ελάχιστος βαθμός εισαγωγής κλπ).
  • Ζητάμε να ενεργοποιηθεί η Ομάδα Κρίσης ώστε να αναλάβει τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση του ζητά την άμεση ανταπόκριση εντός επταημέρου (μέχρι 20/4/21) των αρμόδιων Υπουργών και Υφυπουργών Υγείας, και Προστασίας του Πολίτη και

Αποφασίζει :

  • Την συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής αποτελούμενη από τον Δήμαρχο, εκπρόσωπο της μειοψηφίας, τον Έπαρχο Πάρου- Αντιπάρου, εκπροσώπους ένωσης ξενοδόχων Πάρου- Αντιπάρου, συλλόγων ενοικιαζομένων δωματίων, εμπορικού συλλόγου, εστίασης, των εργαζομένων στο Δήμο και των Δημοτικών επιχειρήσεων, ένωσης γονέων, εκπαιδευτικών α-βθμιας εκπαίδευσης με στόχο τη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων.
  • Την κλιμάκωση κινητοποιήσεων την εβδομάδα 20/4 με 24/4 με προτεινόμενο στην Συντονιστική Επιτροπή, αποκλεισμό του λιμανιού ή/και του αεροδρομίου και ότι άλλο η ίδια αποφασίσει, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση στα δίκαια και εύλογα αιτήματα μας.

         Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε   με κάθε τρόπο και μέσο την υγεία μας όπως και το δικαίωμα στην εργασία, στη μόρφωση των παιδιών μας και στην επιβίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας και καλούμε το παριανό λαό να συστρατευθεί σε αυτή την προσπάθεια.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos