Λ.Σ Πάρου για την πυρκαγιά στην Πάρο

05 Ιουλίου 2021 14:35

Πριν μια βδομάδα για μια ακόμα φορά η Πάρος παραδόθηκε στις φλόγες. Οι πληγές που άφησε η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της είναι τεράστιες, κάποιες από αυτές ανεπανόρθωτες. Ακολούθησε η μικρής, ευτυχώς, έκτασης πυρκαγιά στο Καμπί.

Το «τίμημα» της περιβαλλοντικής καταστροφής, στη δημόσια και την ιδιωτική γη είναι βαρύ με χιλιάδες απανθρακωμένα στρέμματα, καταστροφή πολλών μελισσιών και μεγάλες ζημιές στη πολιτιστική μας κληρονομιά. Ανεξάρτητα από τις αιτίες που ενδεχομένως προσδιορίσει το αναμενόμενο πόρισμα της αρμόδιας αρχής, είναι απαραίτητο να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα από τις τωρινές αλλά και τις προηγούμενες πυρκαγιές :

  1. Το νησί μας έχει «μεγαλώσει» ενώ οι υποδομές του σε πυροπροστασία παραμένουν ανάλογες των απαιτήσεων άλλων εποχών. Είναι αναγκαίο και πρέπει άμεσα να ενισχυθεί το πυροσβεστικό κλιμάκιο της Πάρου τουλάχιστον την θερινή περίοδο με επιπλέον προσωπικό και τα απαραίτητα υλικά μέσα.
  2. Από τις πρώτες δηλώσεις του Δημάρχου περί ελεγχόμενης κατάστασης, προκύπτει ότι υποτιμήθηκαν τα δεδομένα. Αυτή η υποτίμηση σε συνδυασμό με τη μικρή δύναμη του πυροσβεστικού κλιμακίου, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ανάλογα περιστατικά. Η πυρκαγιά στη περιοχή του Κώστου έπρεπε να περιοριστεί προτού περάσει το δρόμο στο Χοιρόλακκα.
  3. Ο συντονισμός των εμπλεκόμενων στη πολιτική προστασία έχει σοβαρές αδυναμίες και πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερος. Δεν μπορεί ζητήματα όπως η τροφοδοσία και η διαμονή των ενισχύσεων της πυροσβεστικής να σκαλώνουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Εκκρεμεί επίσης από μέρους του κράτους το ξεκαθάρισμα της ευθύνης των εμπλεκόμενων, όπως για παράδειγμα σε ποιόν ανήκει η ευθύνη επίταξης αναγκαίων μέσων.
  4. Ο εθελοντισμός σε κάθε επίπεδο πρέπει να βρίσκεται κάτω από τη συγκεκριμένη καθοδήγηση της πολιτικής προστασίας ώστε να βοηθά αποτελεσματικά στο έργο της κατάσβεσης .

Επισημαίνουμε ακόμα ότι :

  • Είναι απαραίτητο, άμεσα να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης ή να αποκατασταθούν βλάβες σε αυτά που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές όπως δάσος Λευκών, Παροικιά κλπ.
  • Σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου, δημοτικού ή επαρχιακού, δεν έχει πραγματοποιηθεί καθαρισμός των ρείθρων ή σε αρκετές περιπτώσεις είναι ελλιπής, γεγονός που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους .
  • Είναι εγκληματική η στάση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το Ζευλάκι. Όπως είναι γνωστό το συγκεκριμένο ακίνητο έχει μετατραπεί σε χώρο απόθεσης σύμμικτων απορριμμάτων, εδώ και καιρό.

Καταγγέλλουμε ότι μετά το κλείσιμο του χώρου μεταφόρτωσης στη Νάουσα τα απορρίμματα μεταφέρονται στο Ζευλάκι, με ότι αυτό σημαίνει για την επιβάρυνση του χώρου και τους κινδύνους για την Παροικιά από μια ενδεχόμενη πυρκαγιά στο χώρο.

Ζητάμε:

  • Να κηρυχτούν οι πυρόπληκτες περιοχές Κώστου, Λευκών, Μάρπησσας και Αρχιλόχου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Στο πλαίσιο αυτό να υπάρξουν άμεσα οι απαραίτητες μελέτες αναδάσωσης και αντιπλημμυρικών έργων καθώς και η έγκαιρη υλοποίηση τους ώστε να προστατευθούν οι πληγείσες περιοχές από τα φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων.
  • Να αποζημιωθούν έγκαιρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι πληγέντες για το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν.

Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στη Δημοτική Αρχή που πρέπει:

  • Να οργανώσει αποτελεσματικότερα την πολιτική προστασία,
  • Να απαιτήσει την ενίσχυση του πυροσβεστικού κλιμακίου σε προσωπικό και μέσα,
  • Να διεκδικήσει τις απαραίτητες μελέτες και τα έργα για την προστασία των περιοχών που επλήγησαν .

Τέλος δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε στη καθοριστική συμβολή των ανδρών του πυροσβεστικού σώματος που ακόμα είναι σε επιφυλακή, των πληρωμάτων των πτητικών μέσων, καθώς και των εθελοντών για την κατάσβεση, όπως απαραίτητη είναι η αναφορά και σε όλους εκείνους που συνεισέφεραν στην τροφοδοσία των πεζοπόρων τμημάτων και σε εκείνους που προσφέρθηκαν να παραχωρήσουν δωρεάν χώρους διαμονής.

Πάρος 4-7-21

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos