Πάρος: Επίσκεψη του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα στο νησί – Δέσμευση για έμπρακτη στήριξη έργων υποδομής (Βίντεο + Φωτό)

19 Ιανουαρίου 2022 21:07

Επίσκεψη στο νησί της Πάρου πραγματοποίησε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας επισκέφθηκε αρχικά το Δημαρχείο όπου συνομίλησε με το Δήμαρχο κ. Μ. Κωβαίο και εκπροσώπους τοπικών φορέων και αρχών, οι οποίοι του έθεσαν τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του που αφορούν στο νησί.

Ο Υπουργός κατόπιν δεσμεύτηκε για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στην Πάρο, δηλώνοντας την αμέριστη στήριξη της πολιτείας προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς όπως επισήμανε η Πάρος ως δημοφιλές τουριστικό νησί οφείλει να διαθέτει υποδομές ικανές να υποστηρίξουν τον τουρισμό της.

DSC04572

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Καταφύγιο Paws για αδέσποτα ζώα συντροφιάς στο Μαράθι, το χωριό των Λευκών, το Βιολογικό Καθαρισμό της Μάρπησσας και ολοκλήρωσε την περιοδεία του επισκεπτόμενος το Γήπεδο της Νάουσας.

Ο Υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πολύ σημαντικό έργο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής σε Λεύκες και Κώστο του οποίου η κατασκευή έχει εγκριθεί και το οποίο θα προστατεύσει τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού, καθώς θα επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα της απόρριψης των ανεπεξέργαστων λυμάτων των δύο οικισμών σε χειμάρρους και ρέματα μαζί με τα όμβρια ύδατα.

DSC04580

Το σπουδαίο αυτό μακρόπνοης οπτικής έργο για την Πάρο, διακρίνεται σε δύο υποέργα από τα οποία το πρώτο περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου συλλογής και μεταφοράς λυμάτων και το δεύτερο την επέκταση της δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό του Βιολογικού Καθαρισμού Μάρπησσας.

Ενημέρωση από ΥΠΕΣ

«Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών με βασικά έργα υποδομών και νέες εγκαταστάσεις»

 Τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών της ανέγερσης δύο νέων αθλητικών κέντρων στην Πάρο, που αναδεικνύουν στην πράξη τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης –συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προώθηση του πολιτισμού και του αθλητισμού– ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Στέλιος Πέτσας, κατά την επίσκεψή του στο νησί.

Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με φορείς και τη διοίκηση του Δήμου. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, με βάση τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για ένταξη στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών –με αιχμή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»– και προανήγγειλε τη χρηματοδότηση της κατασκευής: α) του νέου κλειστού γυμναστηρίου στην Παροικιά και β) του νέου ανοικτού σταδίου στη Νάουσα της Πάρου. Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών –για τις δύο νέες αυτές αθλητικές υποδομές– ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 2 εκατ. ευρώ περίπου και έρχεται να προστεθεί στο ποσό των 620.000 ευρώ που έχει, ήδη, δεσμευτεί από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στην Παροικιά.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών στα εξαιρετικής σπουδαιότητας έργα για την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης του νησιού, συνολικού προϋπολογισμού 11,3 εκατ. ευρώ, τα οποία υλοποιούνται ήδη με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Πέτσας τόνισε τη σημασία των έργων αυτών τόσο για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες, όσο και για τη δυνατότητα των στρατηγικών επενδύσεων που μπορούν να γίνουν στο νησί. Στάθηκε, δε, στο μεγάλο έργο –ύψους 7 εκατ. ευρώ– για τη μεταφορά των λυμάτων των οικισμών Λεύκες και Κώστος και την αναβάθμιση του βιολογικού στη Μάρπησσα με τον πλήρη εκσυγχρονισμό της παλαιάς μονάδας, που έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (ΑΤ02), τον Σεπτέμβριο του 2021. Το έργο έρχεται να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, εδώ και δεκαετίες, οι κάτοικοι και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή ενός σύνθετου δικτύου αγωγών αποχέτευσης συνολικού μήκους 16.500 μέτρων περίπου, καθώς και την εγκατάσταση προκατασκευασμένων αντλιοστασίων τελευταίας τεχνολογίας για πρώτη φορά στο νησί.

DSC04565

Από την Πάρο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, την ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης», το αμέσως επόμενο διάστημα, δύο ακόμη προτάσεων του Δήμου: α) της μελέτης του έργου διαχείρισης απορριμμάτων και β) του έργου για την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του νησιού.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν, επιπροσθέτως, οι θεσμικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών το τελευταίο διάστημα, ζητήματα υποστελέχωσης του Δήμου, καθώς και το αίτημα της δημοτικής αρχής για την υπογειοποίηση των καλωδίων στον οικισμό Λεύκες.

Ο κ. Πέτσας επιθεώρησε, στην Παροικιά, την πορεία του έργου για την αναβάθμιση του δικτύου αποχέτευσης, ύψους 1 εκατ. ευρώ περίπου, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Εν συνεχεία, επισκέφθηκε τους οικισμούς Λεύκες και Μάρπησσα σχετικά με το εμβληματικό έργο του «Αντώνης Τρίτσης» για την «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων», ύψους 7 εκατ. ευρώ, καθώς και τον χώρο στη Νάουσα όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το ανοικτό στάδιο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε, επίσης, το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς του συλλόγου PAWS, στο νησί, όπου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τους βασικούς άξονες του νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, όπως ψηφίστηκε, στα μέσα Σεπτεμβρίου, από τη Βουλή των Ελλήνων.

 DSC045810

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε:

«Βλέπουμε, σήμερα εδώ στις Λεύκες, ένα πολύ σημαντικό έργο –ύψους 7 εκατ. ευρώ– που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών στο νησί της Πάρου, να παίρνει σάρκα και οστά. Και αναφέρομαι στην οριστική επίλυση –μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»– του «γόρδιου δεσμού» της αποχέτευσης στον Κώστο και στις Λεύκες, καθώς και στην αναβάθμιση του βιολογικού στη Μάρπησσα, ένα έργο το οποίο επιλύει το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, εδώ και δεκαετίες, αυτός ο ιστορικός οικισμός. Γιατί, δεν μπορεί ένας τουριστικός προορισμός –όπως η Πάρος– να μην έχει τις απαραίτητες υποδομές. Και υποδομές, χωρίς ύδρευση και αποχέτευση, δεν νοούνται.

Και δεν σταματάμε εδώ. Καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα, ακολουθούν και νέες εντάξεις έργων και μελετών της δημοτικής αρχής στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών: όπως η μελέτη για τη διαχείριση απορριμμάτων –ένα έργο με σοβαρότατο περιβαλλοντικό αποτύπωμα– και το έργο που σχετίζεται με την αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων του νησιού. Πρόκειται για προτάσεις που θα είναι έτοιμες προς ένταξη, μέχρι τον Φεβρουάριο, προκειμένου η δημοτική αρχή να είναι σε θέση να «τρέξει» άμεσα τα έργα, να τα δημοπρατήσει, να τα συμβασιοποιήσει και να τα υλοποιήσει προς όφελος των δημοτών.

DSC04568

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε, επίσης, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνδράμει –μέσω των χρηματοδοτικών του εργαλείων– για δύο ακόμη βασικές αθλητικές υποδομές στο νησί, συνολικού ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ. Είναι ένα θέμα που το έχω συζητήσει και με τους τοπικούς μας βουλευτές, τον κ. Γιάννη Βρούτση, την κ. Κατερίνα Μονογυιού και τον κ. Φίλιππο Φόρτωμα, οι οποίοι είναι, πάντοτε, αρωγοί σε κάθε μας προσπάθεια. Το πρώτο έργο αφορά στο κλειστό γυμναστήριο στην Παροικιά και το δεύτερο στο ανοικτό στάδιο στη Νάουσα, για να έχουν οι νέοι μας τη δυνατότητα να αθληθούν όπως πρέπει, τόσο τον χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι. Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα αθλητισμού και πολιτισμού, που έρχονται να συμπληρώσουν τα εξαιρετικής σπουδαιότητας έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στο νησί, που χρηματοδοτούνται, ήδη, από το Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να φέρουμε την Πάρο εκεί που της αξίζει, όπως την έχουν κατατάξει και τα εκατομμύρια των επισκεπτών της κάθε χρόνο.

DSC04589

Κύριε Δήμαρχε, πάντα σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, προσπαθούμε για το καλύτερο για τους πολίτες σε όλη την επικράτεια. Και εύχομαι, σε επόμενη επίσκεψή μας, να μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε κάποιο από τα έργα αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο νησί –με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών– όπως το έργο για την αναβάθμιση του δικτύου αποχέτευσης που είδα, με χαρά, ότι προχωράει στην Παροικιά. Θα είμαστε, πάντα, δίπλα σας για το καλό όλων, να συνδράμουμε σε οποιαδήποτε ανάγκη σας. Η Κυβέρνηση δρα ενιαία και πάντα δουλεύουμε –όλοι μαζί– επιδεικνύοντας άριστη συνεργασία, προκειμένου να φέρουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε: μία απτή βελτίωση στην καθημερινότητα των πολιτών».

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos