Λ.Σ Πάρου: Όχι στην αύξηση των Δημοτικών Τελών

29 Ιανουαρίου 2022 14:45

Για μια ακόμα φορά στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο διαφωνήσαμε με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής στη προτεινόμενη αύξηση των δημοτικών τελών από 22% μέχρι και 49% σε σχέση με τα ισχύοντα.

  • Γνωρίζουμε την σημασία των οικονομικών για την «επιβίωση» του Δήμου. Γνωρίζουμε όμως και αυτά που βιώνει κάθε λαϊκή οικογένεια, οι εργαζόμενοι και το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών στη καθημερινότητά τους ιδιαίτερα σήμερα. Αυξήσεις στα καύσιμα, στην ηλεκτρική ενέργεια, στα εισιτήρια, στα είδη διατροφής, στις αντικειμενικές αξίες που θα καθορίσουν τον ερχόμενο ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη στασιμότητα ή και μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα στα μικρομάγαζα.
  • Γνωρίζουμε την αγωνία κάθε παριανού νοικοκυριού και την προσπάθεια του να καλύψει την κρατική ανεπάρκεια και αδιαφορία για την υγεία, την παιδεία, τη πρόνοια, την πολιτική προστασία και τι κοστίζουν όλα αυτά στον οικογενειακό προϋπολογισμό του. Όλοι αυτοί τροφοδοτούν από χίλιες μεριές τον κρατικό κορβανά με δεκάδες έμμεσους και άμεσους φόρους.
  • Δεν αποδεχόμαστε την ανταποδοτικότητα στις χιλιοπληρωμένες παροχές που θα έπρεπε να παρέχονται στους πολίτες δωρεάν. Πολύ περισσότερο που διαχρονικά οι κυβερνήσεις φορτώνουν με δεκάδες αρμοδιότητες εδώ και χρόνια τους Δήμους από τη μια, παρακρατούν παράνομα τεράστια ποσά που τους ανήκουν και τους στερούν τη δυνατότητα πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού από την άλλη.

Που είναι αλήθεια αυτά τα χρήματα που νομοθετεί το ίδιο το σύστημα για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των Δήμων, όπως το 20% του φόρου εισοδήματος, το 12% του ΦΠΑ το 11,75% του ΕΝΦΙΑ ; Πως και πότε τα διεκδίκησε η Δημοτική Αρχή; Ίσα- ίσα που τις προάλλες «χαριεντιζόταν» με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών.

Εμείς έχουμε διαλέξει στρατόπεδο, είμαστε με όλους αυτούς, τους πολλούς, που βιώνουν τα κυβερνητικά μέτρα και δεν αντέχουν να σηκώνουν άλλα βάρη.

Αντίθετα η δημοτική πλειοψηφία έχει επιλέξει τον δρόμο του συμβιβασμού με την κυβερνητική πολιτική και τη διαχείριση της. Ενώ «γκρινιάζει» για αυτά που καλείται να εφαρμόσει, αντί να προβάλλει αντίσταση σε αυτή, να ενημερώνει τον παριανό λαό και να στηρίξει την παριανή λαϊκή οικογένεια, επιλέγει την εύκολη λύση. «Να πληρώσει το μάρμαρο» ο συνήθης ύποπτος, δηλαδή ο λαός.

  • Χρόνια προτείνουμε κατηγοριοποίηση των συντελεστών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης. Το μικρόσπιτο δεν μπορεί να πληρώνει τα ίδια με την βίλα, το μικρομάγαζο με το πολυκατάστημα και τις μεγαλοεταιρίες, το μικρό κατάλυμα με το πεντάστερο ξενοδοχείο.
  • Δεν μπορεί να στερείται ο Δήμος εσόδων από δημοτικά τέλη για πάνω από 160.000 τετρ. μέτρα που έχουν προκύψει από τακτοποιήσεις του 2020 λόγω έλλειψης προσωπικού και να χαριεντίζεται ο Δήμαρχος με τον αρμόδιο Υπουργό Στ. Πέτσα προ ημερών χωρίς να βάζει επιτακτικά το θέμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και της χρηματοδότησης του Δήμου.
  • Δεν μπορεί να απουσιάζει από τη δημοτική αρχή η πολιτική του εξορθολογισμού των δαπανών και να θεωρεί σαν λύση το πάρτι των εργολαβιών με δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
  • Δεν μπορεί η δημοτική αρχή να αποδέχεται την καταπάτηση και την αυθαιρεσία της κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων και να στερεί από το Δήμο έσοδα όπως και άλλα από τέλη διαφήμισης κλπ.
  • Δεν μπορεί να κάνουν πως διαφωνούν με την πολιτική διαχείρισης των αποβλήτων που επιβάλλει η ΕΕ και διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας από τη μια, αλλά να αποδέχονται από την άλλη τα δυσβάσταχτα χαράτσια και το ξεπούλημα της διαχείρισης στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μέσα σε δυο χρόνια η εισφορά του Δήμου μόνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε. Από 280.000 ευρώ ανήλθε στις 572.000.

Το βαρέλι αυτής της πολιτικής δεν έχει πάτο. Τα ίδια θα λέει η δημοτική αρχή και του χρόνου όταν το «τέλος ταφής» θα αυξάνεται κάθε χρόνο και από 20 ευρώ και θα πάει 55 ευρώ ο τόνος το 2027.

  • Δεν μπορεί στο όνομα της ανάπτυξης και της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος να αποδέχονται την πολιτική που το σκουπίδι που παράγει ο δημότης και θα μπορούσε να είναι χρυσάφι στα χέρια του, να γίνεται μέσο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Τα χειρότερα σε επιβαρύνσεις έρχονται με τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Βιοαποβλήτων που για την υλοποίηση τους προβλέπεται Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Η πλειοψηφία των συμβούλων καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής. Όμως αυτή θα εφαρμοστεί, γιατί έτσι προβλέπουν οι εγκύκλιοι της κυβέρνησης της ΝΔ στο όνομα της «δημοκρατίας» τους, που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.

Ο παριανός λαός και οι φορείς του πρέπει να καταλάβουν τι τους επιφυλάσσει αυτή η πολιτική στο άμεσο μέλλον για την επιβολή νέων αυξήσεων και τους κινδύνους του περιβάλλοντος από τους τρόπους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των αποβλήτων.

Εμείς, θα συνεχίσουμε:

Να διεκδικούμε την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, με ταυτόχρονη χρηματοδότηση των αντίστοιχων Υπηρεσιών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Να διεκδικούμε την επιστροφή στους δήμους των παρακρατηθέντων πόρων, που προορίζονται για τη λειτουργία τους από την κείμενη νομοθεσία.

Να διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Άλλο τα «ευχαριστήρια» για τη προσφορά του προσωπικού του Δήμου που αγωνίζεται να κρατήσει το νησί μας κάτω από οποιοσδήποτε συνθήκες καθαρό και άλλο η πραγματική του στήριξη.

Να διεκδικούμε τη μείωση αλόγιστων δαπανών μέσω ελέγχου και προγραμματισμού τους και με  μια άλλη πολιτική χρέωσης τελών που θα μπορούσε να στηρίξει όλους αυτούς που το έχουν ανάγκη και να κάνει δικαιότερη τη κατανομή των βαρών.            `

Πάρος 28-1-2022

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos