Λ.Σ Πάρου: Για τη συμμετοχή μας στην οικονομική επιτροπή

21 Δεκεμβρίου 2022 14:39

Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (2/12/22), έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων 4623/19 και 4625/19 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, με τους οποίους στο όνομα της κυβερνησιμότητας έδωσε ετσιθελικά τεχνητή πλειοψηφία στην παράταξη του

δημάρχου στην Οικονομική Επιτροπή (ΟΕ), στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στις άλλες επιτροπές, όπως και στα Νομικά Πρόσωπα των δήμων, που δεν την είχαν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα μετέφερε μια σειρά σημαντικές αρμοδιότητες από το συμβούλιο σ’ αυτές τις επιτροπές. Η απόφαση του ΣΤΕ επιβεβαιώνει τη στάση και την κριτική της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στους σχετικούς νόμους, με τους οποίους είχαμε διαφωνήσει και καταγγείλει.
Να επισημάνουμε εκτός των άλλων, τον κίνδυνο προσφυγής κατά αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής από όσους έχουν έννομο συμφέρον και επομένως την εμπλοκή του Δήμου και μελών της σε δικαστικές περιπέτειες.
 Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλου αυτού του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου της λειτουργίας δήμων, τους μνημονιακούς νόμους, το Οικονομικό Παρατηρητήριο και το νέο ληστρικό εκλογικό νόμο 4804/21.
 Να μη μεταφέρονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και στους δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους.
 Να καταργηθούν οι "Αναπτυξιακοί Οργανισμοί" και το νομικό πλαίσιο που καθιστά τους δήμους πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
 Να μην υποβαθμίζονται τα εκλεγμένα συμβούλια από τις αρμοδιότητές τους που μεταφέρονται στην οικονομική και στις άλλες επιτροπές.
 Να ισχύουν όλες οι ψήφοι (ΛΕΥΚΟ, ΠΑΡΩΝ, ΚΑΤΑ) για τη λήψη αποφάσεων.
 Να έχουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να φέρνουν θέματα για συζήτηση στα συμβούλια και εκτός ημερήσιας διάταξης.

Εμείς θα απέχουμε στο εξής από τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, εκτός ίσως κάποιων περιπτώσεων που κρίνουμε επιβεβλημένη την παρουσία μας, και ζητάμε από τον Δήμαρχο ως πρόεδρό της τα σοβαρά θέματα να συζητιούνται στο δημοτικό συμβούλιο και όχι στην ΟΕ και στις άλλες επιτροπές.

Πάρος 19-12-22

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos