Να θες να αμφισβητήσεις το έργο του δημάρχου της Πάρου και να μην μπορείς!

12 Φεβρουαρίου 2023 13:53

Η Πάρος φημίζεται για την πρωτοτυπία της σε πολλούς τομείς της δραστηριότητάς της, τόσο ως Δήμος όσο και ως ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τα τελευταία χρόνια το νησί έκανε άλματα. Μπήκε δυναμικά στον τουριστικό χάρτη και, παρά τη ραγδαία ανάπτυξή του, έδειξε να μπορεί να «παρακολουθήσει» τις εξελίξεις σε επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών. Και η αλήθεια είναι ότι, όπως φαίνεται, τα κατάφερε.

Εκείνο που πραγματικά πρόσθεσε μια ακόμα πρωτοτυπία στο νησί ήταν ο διαγκωνισμός εκ μέρους κάποιων επίδοξων Δημάρχων να αρθρώσουν πολιτικό λόγο για να δικαιολογήσουν την υποψηφιότητά τους. Και στη ρήμη του λόγου τους, ξέχασαν ή τους ξέφυγε ότι αυτά που υπόσχονται … ήδη έγιναν ή γίνονται.

Στην περίπτωση λοιπόν του κ. Μπιζά ο αναγνώστης της διακήρυξής του θα μπορούσε να πιστέψει ότι, τελικά, είναι υποψήφιος με … τον Κωβαίο! Πώς αλλιώς να κρίνει κανείς μια διακήρυξη όπου, στην ουσία, ο υποψήφιος Δήμαρχος μιλάει για τα έργα του αντιπάλου του (!).

Τι λέει ή μάλλον τι υπόσχεται ο κ. Μπιζάς? «Nα προασπίσουμε τον χαρακτήρα του νησιού μας, τις ιδιαιτερότητές του, στο πλαίσιο της νησιωτικής μας κοινοπολιτείας και της νομοθετικά κατοχυρωμένης νησιωτικότητας». Παρά το γεγονός ότι η «νομοθετικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα» είναι μια έννοια που επιδέχεται πολλών ερμηνειών, θυμίζουμε ότι βασική προτεραιότητα της σημερινής Δημοτικής Αρχής ήταν να παραμείνει αλώβητη η φυσιογνωμία του νησιού, πράγμα που ακόμα και από ξένα δημοσιεύματα αναγνωρίζεται ως άθλος ενός ραγδαία αναπτυσσόμενου τουριστικού προορισμού που δεν «υπέκυψε» στο βάρος της ανάπτυξης. Πώς έγινε αυτό? Το εξήγησε πρόσφατα ο ίδιος ο νυν Δήμαρχος σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Το τρίπτυχο του ελληνικού τουρισμού του μέλλοντος – είχε πεί ο Κωβαίος - θα βασίζεται πλέον στην ποιότητα, στην ισορροπία και στη βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος θα αποτυπώνεται σε επιλογές που θα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και περισσότερες δραστηριότητες, θα αναπτύσσονται δίκαια και σε απόλυτη αρμονία, όσο είναι δυνατό με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο βασίζονται και με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια μέσα στο έτος. Οι στόχοι αυτοί, θα εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού,  την ανάδειξη των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτισμικών αξιών της κάθε περιοχής και δραστηριότητες όπως ο γαστρονομικός τουρισμός, ο οινοτουρισμός, οι πολιτιστικές περιηγήσεις, και πολλά άλλα».

Τι άλλο είπε ο κ. Μπιζάς? «Να υπερασπιστούμε τη μικρή και οικογενειακής μορφής επιχειρηματικότητα. Να προφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον. Να διατηρήσουμε την αρχιτεκτονική ταυτότητα των οικισμών καθώς και όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τον κυκλαδίτικο, παριανό πολιτισμό μας». Τι είχε αναφέρει ο Κωβαίος? «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού μας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Στόχος μας είναι η συνεχής ανάπτυξη και οικονομική ενίσχυσής τους, μέσα από την αναζήτηση πρωτοποριακών πρακτικών και την αξιοποίηση κάθε δυνατού πόρου. Αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα της Πάρου, επικεντρωνόμαστε έτσι σε καινοτόμες προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού, που έχουν ως στόχο την αυξημένη προσέλκυση επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Γι΄ αυτό, προσφέρουμε πολλές αναπτυξιακές ευκαιρίες σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση του τόπου μας, η οποία μπορεί να επωφεληθεί από την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού δυνητικών πελατών, καθώς και από την πιθανή διεύρυνση των δραστηριοτήτων της. Στην κατεύθυνση αυτή, δραστηριοποιούνται εδώ πλήθος επιχειρήσεων που προσφέρουν στους επισκέπτες μας τη δυνατότητα να απολαύσουν μεταξύ άλλων μοναδικές  γαστρονομικές συνταγές στα γραφικά ταβερνάκια του νησιού, αλλά και ξεναγήσεις στους παραδοσιακούς οικισμούς με τον σπάνιο πολιτιστικό πλούτο και τη μεγάλη θρησκευτική παράδοση, όπως για παράδειγμα στα αρχαία λατομεία Πάρου και την Παναγιά την Εκατονταπυλιανή». 

Ο νυν Έπαρχος είπε ή μάλλον έταξε και άλλα. Ιδού: «Να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των κατοίκων και τη διαμονή των επισκεπτών, ενισχύοντας και εκσυγχρονίζοντας τις δημόσιες υποδομές: την καθαριότητα, την ανακύκλωση, το οδικό δίκτυο, τη στάθμευση, την ύδρευση, την αποχέτευση και την επαναχρησιμοποίηση του νερού». Και παρόλο που στο θέμα του οδικού δικτύου οι ευθύνες επιμερίζονται στην Περιφέρεια και άρα και στον Έπαρχο, να τι είχε αναφέρει ο Κωβαίος προλαβαίνοντας τον Μπιζά : «Ως Διοίκηση έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη, ώστε να καταστήσουμε το νησί μας ένα προορισμό, τον οποίο θα απολαμβάνουν οι πολίτες καθημερινά και θα χαίρονται οι επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στην Πάρο υλοποιούνται σημαντικά έργα για την επάρκεια στην ύδρευση και αποχέτευση, καθώς και έργα στις πύλες εισόδου του νησιού, για τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων. Επίσης, ολοκληρώνεται η μελέτη για το νέο εμπορικό λιμάνι που θα αποφορτίσει την περιοχή της Παροικιάς.Ακόμα, σε τελική φάση είναι οι μελέτες για την επέκταση του ΧΥΤΑ και η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων αθλητισμού. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια παράλληλα με τα έργα υποδομής αναπτύσσονται νέα επενδυτικά σχέδια κυρίως στον τουριστικό τομέα».

Ο νυν Έπαρχος και υποψήφιος Δήμαρχος παραβίασε όμως και άλλες «ανοικτές θύρες». Υποσχέθηκε «να ενισχύσουμε τον τουρισμό μέσα στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας, να διεκδικήσουμε με ώριμες μελέτες από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτικά προγράμματα, να προετοιμάσουμε το νησί μας για την ένταξή του στην ψηφιακή εποχή». Και εδώ τον είχε προλάβει ο Κωβαίος στη συνέντευξη που έδωσε –επαναλαμβάνουμε – πριν εκδοθεί η διακήρυξη του συνδυασμού Μπιζά. Να τι είχε πεί ο Κωβαίος: «Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση ύψους 1.990.000 ευρώ για τη δημιουργία Πράσινων Σημείων στο νησί, σε Παροικία και Νάουσα, όντας ο πρώτος και μοναδικός  Δήμος από τους 34 της Περιφερείας που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Είπε κι άλλα ο Κωβαίος : «Βασικός μας στόχος είναι η αποτύπωση και η υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου και ολιστικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης για το άμεσο και το απώτερο μέλλον, ώστε να καταστήσουμε τα παραδοσιακά μας Κυκλαδονήσια, σύγχρονους ευρωπαϊκούς κόμβους βιώσιμης ανάπτυξης. Οι άξονες πάνω στους οποίους βασιζόμαστε εμείς, είναι η ανάδειξη της ενίσχυσης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, της διασύνδεσης του τουριστικού προϊόντος και του πολιτιστικού αποθέματος της Πάρου, των πλούσιων φυσικών πόρων, αλλά και των πολύτιμων προϊόντων της παριανής Γης».

Ο Κωβαίος είπε βέβαια και άλλα που παρέλειψε ο Μπιζάς, όπως για το αεροδρόμιο , η επέκταση του οποίου αλλάζει άρδην την προοπτική του νησιού. Σε ότι αφορά το θέμα της υποστελέχωσης του Δήμου στην οποία αναφέρθηκαν και οι δύο, ο μεν Μπιζάς αρκέστηκε να την επισημάνει χωρίς να προτείνει λύση, ο δε Κωβαίος το πρόβλεψε μέσω της δημιουργίας της Αναπτυξιακής που ίδρυσε (και είναι Πρόεδρος) μαζί με τους Δήμους Αντιπάρου και Αμοργού. «Το κενό αυτό – είπε - έρχεται ακριβώς να υποστηρίξει το συγκεκριμένο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ειδικότερα, η Αναπτυξιακή μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε έργα υποδομής στον σωστό χρόνο που με τα δεδομένα του Δήμου δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα. Η συγκεκριμένη ιδέα που πρώτοι οραματιστήκαμε, θα ενεργεί επικουρικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αποτελώντας επί της ουσίας μία εταιρική συμφωνία, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η συγκρότηση ενός επιστημονικού μηχανισμού που θα προχωρά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και έργων. Οι πόροι γι’ αυτά, θα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Επιπλέον, κατέχοντας την τεχνογνωσία, το απαραίτητο προσωπικό και τις πιστοποιήσεις, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα  έχει τη δυνατότητα παροχής οποιαδήποτε τεχνικής υποστήριξης καθώς και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους φορείς και τις υπηρεσίες του Δήμου, επάνω σε θέματα χρηματοδοτήσεων, μεγάλων τεχνικών έργων και έργων ψηφιακής ανάπτυξης, ενώ θα συνδράμει στη συνολική λειτουργία τους, σε ένα περιβάλλον με συνεχή γραφειοκρατική επιβάρυνση και αγκυλώσεις».

Καιρός να ξαναμελετήσει τη διακήρυξή του ο κ. Μπιζάς. Και δεν θα πούμε ότι επί του προκειμένου ο Κωβαίος του βγήκε από αριστερά, γιατί ο Έπαρχος μάλλον έχει χάσει τον προσανατολισμό του, οπότε τα αριστερά του βγαίνουν … δεξιότερα και τούμπαλιν..

Γιώργος Μανίκας

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos