Πάρος: Πρόβλεψη για διακίνηση 2,5 εκατομμυρίων επιβατών έως το 2035 – Που θα κατασκευαστεί το νέο επιβατικό λιμάνι του νησιού; (Βίντεο)

16 Σεπτεμβρίου 2023 18:26

Το απόγευμα της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑ.Λ στην Παροικία, η αρχική φάση μιας μελέτης που αφορά στην κατασκευή νέου επιβατικού λιμανιού στο νησί με τίτλο «Νέος Επιβατικός Λιμένας Πάρου – Αξιολόγηση υποψήφιων θέσεων και Προτάσεις Χωροθέτησης».

Στην εκδήλωση πήραν αρχικά το λόγο ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μ. Κωβαίος καθώς και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου κ. Σ. Καραχάλιος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα λιμενικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στο νησί προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της Πάρου.

Κατόπιν, ο λιμενολόγος κ. Ν. Κυπραίος, αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια του τρέχοντος λιμανιού της Πάρου να εξυπηρετήσει το μεγάλο αριθμό επισκεπτών που αναμένονται στο νησί κατά τα προσεχή έτη, επισημαίνοντας την ανάγκη κατασκευής ενός νέου επιβατικού λιμανιού.

master epivatiko 102

Ο κ. Κυπραίος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το έτος 2022 η επιβατική διακίνηση στο λιμάνι της Πάρου ήταν 1,4 εκατομμύρια άτομα, το 2023 σύμφωνα με εκτιμήσεις θα υπερβεί το 1,55 εκατομμύρια, το 2030 σύμφωνα με βάσιμες προβλέψεις η διακίνηση πρόκειται να υπερβεί τα 2 εκατομμύρια, και το 2035 θα ξεπεράσει τα 2,3 εκατομμύρια, γεγονός που καθιστά την εξυπηρέτηση του κόσμου από το υπάρχον λιμάνι σχεδόν αδύνατη.

Κατόπιν, ο τεχνικός σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Αειφόροι Νήσοι» κ. Καραμεσίνης, σημείωσε την αρωγή της εταιρείας ως προς την παροχή στοιχείων για την εκπόνηση της μελέτης αλλά και τη μελλοντική συνδρομή της με προσωπικό για την υλοποίηση του νέου λιμανιού.

Η μελέτη τώρα προϋπολογισμού 472.000 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α., αφορά στο πρώτο της στάδιο στη διερεύνηση της χωροθέτησης για την κατασκευή του νέου επιβατικού λιμένα, και κατόπιν στη συλλογή γεωδεδομένων, και στην εκτέλεση αποτυπώσεων, ενώ το τρίτο στάδιό της αφορά στη σύνταξη γενικού προγραμματικού σχεδίου master plan.

Ως προς το πρώτο της στάδιο, στην παρουσίαση στην αίθουσα του ΕΠΑ.Λ μετείχαν 4 μελετητές της: Ο κ. Κυριάκος Σπυρόπουλος λιμενολόγος μηχανικός, ο κ. Δημήτριος Αργυρόπουλος περιβαλλοντολόγος μηχανικός, ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος λιμενιολόγος, και η κα. Ηρώ Σπυροπούλου πολιτικός μηχανικός λιμενολόγος η οποία και έκανε τη βασική παρουσίαση.

master epivatiko 103

dimoskopissi banner

Η κα. Σπυροπούλου, ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση ως προς τις λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού, το οδικό δίκτυο και τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη βάση αξιολόγησης, και κατόπιν ανέπτυξε στην παρουσίασή της τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για τη μεταφορά του επιβατικού λιμανιού.

Με βάση τώρα τη μελέτη προτάθηκαν 8 πιθανές θέσεις για την κατασκευή νέου λιμανιού: 1. Κορακιές, 2. Παροικία – Κρωτήρι 3. Χοχλακάς 4. Καμάρες 5. ΑΣΠ Πάρου – ΔΕΔΔΗΕ 6. Παλιό Καρνάγιο (Σάντα Μαρία) 7. Φιλίζι 8. Πούντα

Οι περιοχές που προτάθηκαν εκτείνονται από βορειοδυτικά μέχρι βορειοανατολικά του νησιού και με βάση τη βαθμολογία που προκρίνεται από τους μελετητές καταλληλότερη κρίνεται η τοποθεσία Καμάρες. Όπως σημειώθηκε ωστόσο, το αρνητικό της θέσης Καμάρες είναι ότι ανήκει στην ΠΕΠ 9 με βάση την οποία απαγορεύεται η διαπλάτυνση του υπάρχοντος οδικού δικτύου αλλά και η διάνοιξη νέου που θα ενωθεί με το υπάρχον οδικό δίκτυο. Ο προϋπολογισμός τώρα για την κατασκευή νέου λιμένα στις Καμάρες ανέρχεται σε 77.000.000 ευρώ.

master epivatiko 104

Ως δεύτερη καταλληλότερη θέση προτείνεται στη μελέτη ο Χοχλακάς με προϋπολογισμό 46.000.000 ευρώ, και ως τρίτη το Παλιό Καρνάγιο (Σάντα Μαρία) προϋπολογισμού 50.000.000 ευρώ.

Κατά τη μελέτη, στις θέσεις Καμάρες και Κορακιές, θα υπάρχει το πλεονέκτημα ταυτόχρονης πρόσδεσης 7 πλοίων, 4 θέσεις για μεγάλα πλοία μήκους 200 μέτρων και 3 θέσεις για μικρότερα. Οι παραπάνω θέσεις υπερτερούν συγκριτικά με το Παλιό Καρνάγιο (Σάντα Μαρία) όπου θα μπορούν να προσδένουν ταυτόχρονα 4 πλοία.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση στο ακόλουθο βίντεο:

{https://www.youtube.com/watch?v=jIX7RcNRs80}
{https://www.youtube.com/watch?v=TwRYKI6s4C4}

master epivatiko 105

master epivatiko 106

master epivatiko 107

master epivatiko 108

master epivatiko 109

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos