Δήμος Πάρου: Εμπορικό Λιμάνι στο Καμινάκι: Αλήθειες και Ψέματα Κύριο

29 Ιουλίου 2024 17:46

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε σήμερα από δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο, δήλωση του επικεφαλής της μείζονοςμειοψηφίας,σχετικά με την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων για το νέο εμπορικό λιμάνι της Πάρου. Ο κ. Κωβαίος χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και ανερυθρίασταεπιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη.

Είναι γνωστό ότι προεκλογικά ακολούθησε την πάγια τακτική της διακίνησης ψευδών ειδήσεων, σχετικά με την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου προκειμένου να παραπλανήσει το εκλογικό σώμα.
Θα θέλαμε λοιπόν να μας ενημερώσειο κ. Κωβαίος για τις δικές του ενέργειες από τότε που έλαβε γνώση για τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των κάτωθι υπηρεσιών: α) του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. στις 05-02-23 και β) της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 23-05-23.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας,θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τους πολίτες ότι, επί δικής του Δημαρχίας, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 3330/05-02-2023 έγγραφό του, είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για το έργο «Περιβαλλοντική Αδειοδότηση του Έργου Α΄ Φάσης Νέου Λιμένα Πάρου»,τεκμηριώνοντας αναλυτικά τους λόγους και ζητώντας την εξέταση εναλλακτικής λύσης για τη θέση του Νέου Λιμένα της Πάρου.
Επίσης, το Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/117448/3277 έγγραφο του, στις 23 Μαΐου του 2023, είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο «Νέου Εμπορικού Λιμένα στη θέση Καμινάκι Δήμου Πάρου ν. Πάρου Ν. Κυκλάδων» στο πλαίσιο της Οριστικής Μελέτης Έργων Α΄ φάσης Νέου Λιμένα Πάρου», καθώς η Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) δεν πληρούσε τους όρους που είχαν τεθεί από την Υπηρεσία.
Ενημερώνουμε τους πολίτες για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η νέα Δημοτική Αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της :
-Ο Δήμαρχος Πάρου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, η Μελετητική Ομάδατου έργου (ΕCOS ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ), και ο Προϊστάμενος της Δ/ΝΣΗΣ Περιβάλλοντος του Δήμου Πάρου, στις 14 και 28 Μαρτίου του 2024, συμμετείχανστην συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.), με θέμα συζήτησης τηΜ.Π.Ε. για το έργο «Νέου Εμπορικού Λιμένα στη θέση Καμινάκι Δήμου Πάρου, στο πλαίσιο της Οριστικής Μελέτης Έργων Α΄ Φάσης Νέου Λιμένα Πάρου».
-Στις 2 Απριλίου του 2024,εστάλη κοινή επιστολή του Δημάρχου Πάρουκαι του Επάρχου Π.Ε. Πάρου, προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για το σχετικό θέμα, διατυπώνοντας ρητά την αναγκαιότητα υλοποίησης του Νέου Εμπορικού Λιμένα. Πέρασαν πάνω από είκοσι χρόνια για να χωροθετηθεί το Εμπορικό Λιμάνι στη Θέση Καμινάκι Μάρπησσας. Είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολο να επαναχωροθετηθεί ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο, χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις.
Επίσης,η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά στις υποδομές, στη λειτουργία και γενικότερα στη δραστηριότητα των λιμενικών υποδομών του λιμένα της Παροικίας και η μη υλοποίηση νέων έργων, ισοδυναμεί με μηδενική λύση.
-Στις 5 Απριλίου του 2024, ο Δήμαρχος Πάρου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και ο Προϊστάμενος της Δ/ΝΣΗΣ Περιβάλλοντος του Δήμου μας, επισκέφτηκαν τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων και του εξέθεσαν την αναγκαιότητα υλοποίησης του παραπάνω έργου.
-Σε συνέχεια της επίσκεψης, ο Δήμαρχος, στις 18 Απριλίου του 2024, έστειλε επιστολή προς τους μελετητές της ECOSΜελετητικής και τους ζήτησε να ενημερώσουν τους εκπροσώπους των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος για να δοθούν οι απαραίτητες ερμηνείες και διευκρινίσειςώστε να προχωρήσει το έργο.
-Στις 17 Ιουλίου του 2024, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για τις παραπάνω ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.
-Στις 24 Ιουλίου του 2024, εστάλη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου - Αντιπάρου το με αρ. πρωτ. οικ.20614/23-07-2024 έγγραφο με την αρνητική γνωμοδότηση της Ε.Σ.Α.Λ. για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου του Εμπορικού Λιμένα στη Θέση Καμινάκι.
-Στις 18 Ιουλίου του 2024, ο Δήμαρχος Πάρου, κάλεσε σε συνάντηση για το συγκεκριμένο σοβαρό θέμα τους επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείο Πάρου – Αντιπάρου και τον Προϊστάμενο Δ/ΝΣΗΣ Περιβάλλοντος του Δήμου Πάρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιουλίου στο Γραφείο του Δημάρχου Πάρου.
Εμείς συνεχίζουμε υπεύθυνα, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς καθώς και με τις δημοτικές παρατάξεις, έχοντας ως στόχο να ολοκληρωθούν οι μελέτες του έργου και να εγκριθεί η χρηματοδότησή του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos