Πάρος: Επιστολή Ιωάννη Τσιγώνια προς το Δ.Σ. Πάρου, Δ.Κ. Μάρπησσας και Δ.Κ. Αρχιλόχου

Λάβαμε την ακόλουθη επιστολή από τον Ιωάννη Τσιγώνια, την οποία συνυπογράφουν οι κάτοικοι της περιοχής, με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο για την ονοματοδοσία του κλειστού πολλαπλών χρήσεων στη Μάρπησσα.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΟΥ

Προς ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ

Προς ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΙΛΟΧΟΥ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Του Τσιγώνια Ιωάννη του ……………. Ιατρού, κατοίκου Παροικίας Πάρου

Ενόψει συζητήσεως στο συμβούλιό σας του θέματος της ονοματοδοσίας της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων – κλειστό γυμναστήριο, του δημοτικού σχολείου Αρχιλόχου Μάρπησσας, θα ήθελα να σας επισημάνω τα παρακάτω.

Με την υπ’ αριθμό 8/2022 απόφασή του το κοινοτικό συμβούλιο Μάρπησσας, αποφάσισε το 2022 να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την ονοματοδοσία της αίθουσας, με το όνομα «Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου Μάρπησσας Γεώργιος Ι. Φραντζής (Ντετόρος)». Η απόφαση αυτή στηρίχτηκε στο γεγονός ότι ο Γεώργιος Φραντζής είχε δωρήσει την έκταση στην οποία κτίστηκε τόσο το σχολείο, όσο και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Αντίστοιχα και επειδή το αίτημα για ονοματοδοσία είχε εισαχθεί με αίτηση δημοτών, είχε αποφασιστεί να γίνει ονοματοδοσία ενός κεντρικού δρόμου ή πλατείας της Πάρου, με το όνομα του αείμνηστου δημάρχου Χρήστου Βλαχογιάννη.

Μετά από αίτημα του αντιδημάρχου 'Αγγελου 'Αγουρου το ίδιο κοινοτικό συμβούλιο, με την υπ’ αριθμό 39/2024 απόφασή του, αποφάσισε χωρίς κανένα σκεπτικό και χωρίς καμία αιτιολογία που να δικαιολογεί την αλλαγή στάσης του, να προτείνει η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων να λάβει το όνομα «Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Χρήστος Βλαχογιάννης» και να τοποθετηθεί μάλιστα και μαρμάρινη επιγραφή σε εμφανές σημείο στον περιβάλλοντα χώρο, με το ίδιο περιεχόμενο.

Για να δικαιολογηθεί αυτή η αδικαιολόγητη αλλαγή στάσης και απόφασης απέναντι στο δωρητή και ευεργέτη με την υπ’ αριθμό 38/2024 απόφασή του το ίδιο συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει την ονοματοδοσία του δημοτικού σχολείου σε Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου Μάρπησσας «Γεώργιος Φραντζής Ντετόρος»

Εύλογα μου δημιουργείται μια απορία για το λόγο που το κοινοτικό συμβούλιο Μάρπησσας , έλαβε αυτή την απόφαση που, κατά την άποψή μου, είναι προσβλητική για το μεγάλο δωρητή, που χωρίς καμία υποχρέωση και χωρίς να ζητήσει ανταλλάγματα παραγκωνίστηκε εξευτελιστικά για τη μνήμη του, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από καμία συνθήκη, απλά και μόνο επειδή το ζήτησε ένας αντιδήμαρχος με αίτησή του, για να τιμήσει έναν τέως δήμαρχο που δυστυχώς απεβίωσε νοσήσας. Ουδόλως παραβλέπω τη σημαντική συμβολή του στο νησί , είχε καθήκον όμως εκ της θέσεώς του να σχεδιάσει, να προγραμματίσει και να εκτελέσει το έργο το οποίο θεμελιώθηκε αποπερατώθηκε και λειτούργησε επί επόμενης δημαρχίας, ενώ ο Γεώργιος Φραντζής ως δωρητής στο μόνο που απέβλεπε ήταν να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του τόπου του τον οποίο εν τέλει ευεργέτησε πολλαπλώς, αφού αυτή η δωρεά του δεν ήταν και μοναδική.

Εν προκειμένω ίσως να μην υπήρχε το κτήριο που στεγάζει σήμερα το Ενιαίο Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου Μαρπησσας και το οποίο περιλαμβάνει και την συγκεκριμένη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Τέλος κάλλιστα ο εκλιπών δήμαρχος όλης της Πάρου θα μπορούσε να τιμηθεί με την ονοματοδοσία μιας κεντρικής πλατείας ή ενός δρόμου σε όλο το νησί, όχι όμως με το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο δώρισε ο Γεώργιος Φραντζής.

Πέραν των ανωτέρω επισημαίνω ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται για την ονοματοδοσία οδών και άλλων χώρων με εγκύκλιό της η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών παρέχει πληροφορίες αναφορικά με την ονομασία ή μετονομασία οδών, πλατειών ή συνοικιών.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων των δήμων της χώρας περιλαμβάνεται η ονομασία και μετονομασία οδών, πλατειών ή συνοικιών καθώς και η αρίθμηση κτισμάτων της εδαφικής τους αρμοδιότητας1.

Πρόκειται για κρατικού χαρακτήρα αρμοδιότητα, απονεμημένη στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι «έχει προεχόντως μη τοπικόν χαρακτήρα, καθ` όσον δύναται ν αφορά και εις τους κατοίκους άλλων περιοχών ή και ολοκλήρου της Χώρας, διότι ή εν λόγω ονομασία ή μετονομασία οδών ή πλατειών, συνδέεται πολλάκις προς γενικότερων ζήτημα τής απονομής τιμής προς πρόσωπα, κράτη, πόλεις κλπ., ή τής διατηρήσεως της μνήμης ιστορικών συμβάντων ευρύτερης σημασίας».

Επομένως, η απόδοση τιμής σε πρόσωπα ή ιστορικά γεγονότα δέον να απηχεί την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των δημοτών, ούτως ώστε να μην εγείρονται αμφισβητήσεις και να καθίσταται ευχερής η αποδοχή της ενέργειας της δημοτικής αρχής. Προς τούτο υπενθυμίζεται η δυνατότητα προηγούμενης διαβούλευσης από την επιτροπή που προβλέπεται στο άρθρο 76 του ν. 3852/2010.

Περαιτέρω, στις περιπτώσεις ονομασίας νέων οδών ή μετονομασίας υφισταμένων, προτείνεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να αφορά σε όλη την οδό και να αποφεύγεται η κατάτμησή της μέσω χρήσης πλέον της μίας ονομασίας, προκειμένου να μην προκαλείται σύγχυση των πολιτών.Επίσης συνιστάται για λόγους ομοιομορφίας και κυρίως χρηστικότητας, η αρίθμηση των οδών να γίνεται με αύξουσα αριθμητική σειρά από ανατολή προς δύση και από βορρά προς νότο, με τους ζυγούς αριθμούς να βρίσκονται στην δεξιά πλευρά του δρόμου.

Εξάλλου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με έγγραφό της προς το Υπουργείο Εσωτερικών, εν όψει της επικείμενης Γενικής Απογραφής Κτηρίων και Πληθυσμού – Κατοικιών, για την διευκόλυνση και την πληρότητα του έργου της αιτείται όπως «οι Δήμοι της Χώρας να προβούν το συντομότερο δυνατό στην ονοματοθεσία των οδών – πλατειών και στην αρίθμηση των οικοδομών στους οικισμούς που κατά την κρίση των αρμοδίων Τεχνικών Υπηρεσιών έχουν κανονική ρυμοτομία και στους οποίους υπάρχει έλλειψη (μερική ή ολική) των ανωτέρω στοιχείων».
Με την εγκύκλιο, κατόπιν ερωτημάτων που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών, δίνονται οδηγίες για την πληρέστερη άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας.
1. ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΑΚΟΛΟΘΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΟΔΩΝ - ΠΛΑΤΕΙΩΝ - ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ
Α. Η ονομασία ή μετονομασία οδών, πλατειών ή συνοικιών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων (ΚΔΚ, κυρωτικός ν. 3463/ 2006), όπως ισχύει.
Η ονομασία ή μετονομασία οδών, πλατειών ή συνοικιών γίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Της απόφασης προηγείται εισήγηση του συμβουλίου κοινότητας, για κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, ή του πρόεδρου κοινότητας για κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως τριακόσιους (300) κατοίκους.
Στους δήμους στους οποίους δεν συγκροτούνται κοινότητες, η απόφαση λαμβάνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου χωρίς να απαιτείται εισήγηση άλλου οργάνου της αυτοδιοίκησης.
Β. Επιπλέον της εισήγησης του συμβουλίου της κοινότητας, όπου απαιτείται, συστατικό στοιχείο λήψης της τελικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί η σύμφωνη γνώμη επιτροπής, η οποία αποτελείται από:
α) Τον προϊστάμενο του Τμήματος Διοικητικού – Οικονομικού ή τον προϊστάμενο του Τμήματος Προσωπικού της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή, σε ό,τι αφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού Βορείου ή Νοτίου Αιγαίου, ως Πρόεδρο,
β) Δύο εκπρόσωπους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από την Εκτελεστική Επιτροπή της, και
γ) Δύο καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ 02, οι οποίοι ορίζονται, μαζί με τους αναπληρωτές τους, από τον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η Επιτροπή, η οποία αποτελεί όργανο της ”Κρατικής Διοικήσεως”, συγκροτείται με απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε επίπεδο νομού.
Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο γραμματέας και ο αναπληρωτής του, οι οποίοι είναι υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του κλάδου ΠΕ Διοικητικού.
Επισημαίνεται, η απόφαση συγκρότησης της Επιτροπής δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεδομένου ότι η προϋπόθεση που απαιτείται προκειμένου να δημοσιευθούν οι σχετικές αποφάσεις, ήτοι ο καθορισμός αμοιβής των μελών και του γραμματέα, τελεί υπό τον περιορισμό του άρθρου 21 του ν. 4354/20156.
Για τις συνεδριάσεις, την λειτουργία και την λήψη αποφάσεων της Επιτροπής, εφαρμόζονται, καταρχήν, οι διατάξεις του ν. 2690/1999.
Ειδικότερα:
α) Ο πρόεδρος καθορίζει την ημέρα, την ώρα και τον τόπο των συνεδριάσεων και καλεί τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη να συμμετάσχουν. Τα αναπληρωματικά μέλη αντικαθιστούν τα τακτικά εφόσον αυτά απουσιάζουν ή κωλύονται.
β) Η πρόσκληση γνωστοποιείται από τον γραμματέα στα μέλη της Επιτροπής (τακτικά και αναπληρωματικά) τουλάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν την συνεδρίαση, με κάθε πρόσφορο τρόπο (τηλεφώνημα, τηλεγράφημα, τηλεμοιοτυπία, e-mail), ο οποίος μπορεί να ελεγχθεί μεταγενέστερα.
γ) Η Επιτροπή έχει απαρτία όταν παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις τουλάχιστον τρία εκ των πέντε μελών που την απαρτίζουν.
δ) Οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι μυστικές.
Πριν την διαβούλευση των μελών της Επιτροπής, μπορεί να παραστεί κατά την συνεδρίαση και να παρουσιάσει τις απόψεις του ή να καταθέσει υπόμνημα, κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης. Μετά την αποχώρηση των πολιτών, ακολουθεί η μυστική συνεδρίαση της Επιτροπής.
ε) Για κάθε συνεδρίαση, τηρούνται πρακτικά όπου αναγράφονται τα διαλαμβανόμενα σ’ αυτή. στ) Η ψηφοφορία των μελών για την λήψη της απόφασης είναι φανερή.
ζ) Για τη λήψη απόφασης απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
η) Η Επιτροπή μπορεί να λειτουργήσει, για χρονικό διάστημα έως τρεις μήνες, αν κάποια από τα μέλη της εκλείψουν ή απωλέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας ορίστηκαν, υπό την προϋπόθεση της απαρτίας.
Για τη λήψη της απόφασης πραγματοποιείται διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών. Στα τηρούμενα πρακτικά, αναγράφονται, πέραν της ψηφοφορίας, και το σκεπτικό κάθε μέλους βάσει του οποίου συντάχθηκε υπέρ ή κατά της ονομασίας ή μετονομασίας.
Γ. Δεδομένου ότι η γνώμη που παρέχεται από το γνωμοδοτικό όργανο χαρακτηρίζεται εκ του νόμου σύμφωνη, το αποφασίζον όργανο, ήτοι το δημοτικό συμβούλιο, δεσμεύεται, ως προς το περιεχόμενο αυτής, με την έννοια ότι δεν μπορεί να ενεργήσει κατά τρόπο διαφορετικό από αυτόν που του υποδεικνύεται με τη γνωμοδότηση7.
Ειδικότερα, το δημοτικό συμβούλιο μπορεί:
 στην περίπτωση της θετικής σύμφωνης γνώμης από την Επιτροπή, είτε να εκδώσει πράξη σύμφωνα με την γνωμοδότηση, είτε να απέχει από την έκδοσή της υπό την προϋπόθεση παροχής ειδικής αιτιολογίας για την επιλογή8, εντός ευλόγου χρόνου ο οποίος δεν μπορεί να υπερβεί το τρίμηνο9.
 στην περίπτωση παροχής αρνητικής σύμφωνης γνώμης από την Επιτροπή, είτε να εκδώσει αρνητική πράξη, εντός ευλόγου χρόνου ο οποίος δεν μπορεί να υπερβεί το τρίμηνο, συμμορφούμενο προς την αρνητική γνωμοδότηση, είτε να μην εκδώσει πράξη οπότε η μόνη εκτελεστή και άρα προσβαλλόμενη απόφαση είναι η αρνητική γνώμη της επιτροπής10.
Εφόσον η σύμφωνη γνώμη ενσωματωθεί σε θετική ή αρνητική εκτελεστή πράξη του δημοτικού συμβουλίου, αποτελεί μη αυτοτελή, μη εκτελεστή πράξη.
2. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ
Α. Συστατικό στοιχείο νόμιμης υπόστασης της απόφασης ονομασίας ή μετονομασίας οδού, πλατείας ή συνοικίας, αποτελεί η δημοσίευσής της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 97 παρ. 6 του ΚΔΚ.
Συνεπώς, για τη νόμιμη υπόστασή της, τρεις (3) μέρες μετά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πρέπει να δημοσιευτεί στο δημοτικό κατάστημα ο αριθμός απόφασης και το περιεχόμενό της και να συνταχθεί αποδεικτικό δημοσίευσης από τον αρμόδιο υπάλληλο του δήμου. Περαιτέρω, η απόφαση πρέπει να αναρτηθεί και στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Β. H ονομασία ή μετονομασία οδών, πλατειών ή συνοικιών «τελειώνεται ήδη με ατομικού χαρακτήρα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», η οποία, ως εκ της φύσεώς της, υπόκειται στον έλεγχο νομιμότητας του άρθρου 227 του ν. 3852/ 2010, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης ή την ανάρτησή της στο διαδίκτυο ή από την κοινοποίησή της ή αφότου έλαβε πλήρη γνώση αυτής.

Με τις σκέψεις αυτές σας καλώ κατ’ αναλογία των διατάξεων περί ονοματοδοσίας οδών και πλατειών, να ακολουθήσετε την προβλεπόμενη διαδικασία και εν τέλει να αποφασίσετε την ονοματοδοσία της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων σε «Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων – Κλειστό Γυμναστήριο Γεώργιος Ι. Φραντζής Ντετόρος» εκτιμώντας την προσφορά του στον τόπο και ιδιαίτερα τη δωρεά του ακινήτου στο οποίο σήμερα υφίσταται τόσο το σχολείο όσο και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – κλειστό γυμναστήριο.

Πάρος, 31 Ιουλίου 2024

Ιωάννης Τσιγώνιας

Οι συνυπογράφοντες δημότες

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23

24

25

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos