Δίνοντας ξανά "ζωή " στο μάρμαρο

08 Ιουνίου 2011 19:42

Τα αρχαία λατομεία της Πάρου, κοιτίδα του εξαιρετικής ποιότητας παριανού μαρμάρου από το οποίο φιλοτεχνήθηκαν μερικά από τα σημαντικότερα γλυπτικά έργα της παγκόσμιας πολιτιστικής

κληρονομιάς κατά την αρχαιότητα, ζωντανεύουν ξανά στο πλαίσιο του Συμποσίου Γλυπτικής Πάρου.

Έξι σύγχρονοι σπουδαίοι έλληνες γλύπτες θα ξαναδώσουν "ζωή" στο μάρμαρο λαξεύοντας έργα τους στο χώρο της κοιτίδας της "παρίας λίθου" ενώνοντας το νήμα του χρόνου που συνδέει την αρχαιότητα με τη σύγχρονη εποχή σηματοδοτώντας με το τρόπο αυτό την ενότητα της καλλιτεχνικής μας παράδοσης αποτίοντας φόρο τιμής στις απώτερες ρίζες της.

Ο διττά συμβολικός χαρακτήρας της γλυπτικής δημιουργίας στο χώρο των Αρχαίων Λατομείων, δεν συνίσταται απλώς στην καλλιτεχνική σηματοδότηση ενός χώρου από τα σπλάχνα του οποίου ήρθαν στο φως αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης αλλά στην επισήμανση - όπως τόνισαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες - της εγκατάλειψης και παραμέλησης που παρουσιάζει σήμερα ο χώρος των Αρχαίων Λατομείων αφήνοντας ερωτηματικά για το κατά πόσο εμείς οι Έλληνες τιμούμε σήμερα αρχαιολογικά μνημεία που έθρεψαν ιστορικά και πολιτιστικά όχι μόνο την Ελλάδα στη διαχρονική της πορεία αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Το site μας βρέθηκε στο χώρο των Αρχαίων Λατομείων στο Μαράθι κατά την έναρξη του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής Πάρου "παρία λίθος" και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει αρχικά με τον καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. και Συντονιστή της ομάδας του Συμποσίου κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη και τον γλύπτη κ. Χρήστο Ρηγανά ο οποίος μετέχει στην ομάδα των έξι γλυπτών που θα φιλοτεχνήσουν γλυπτικά έργα στο χώρο των Αρχαίων Λατομείων.

Επίσης θα ακούσετε τους χαιρετισμούς που απηύθηναν η πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Α.Π. κ. Άννα Κάγκανη, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Χρήστος Βλαχογιάννης αλλά και την ομιλία του κ. Θεόδωρου Παπαγιάννη.

Πατήστε εδώ για το video

Συνομιλία με κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη:




Ομιλία κ. Θεόδωρου Παπαγιάννη:


Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos