Σύλλογος Γυναικών Μάρπησσας

05 Σεπτεμβρίου 2011 15:27

Ο Σύλλογος Γυναικών Μάρπησσας τίμησε τη δασκάλα Βασιλεία Ασωνίτου Καφούρου στις 27/8/11 στην πλατεία παπά-Γιώργη Στάμενα

Τη ζωή και το έργο της αείμνηστης Δασκάλας που γεννήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα(1902) και παρέμεινε καθόλη τη διδασκαλική της θητεία(31 χρόνια) στο σχολείο της Μάρπησσας, παρουσίασε η κ.Μαρία Τρβυζά Φραντζή, η οποία χαρακτήρισε τη Δασκάλα ως μια πραγματική homo universalis της Αναγέννησης ως μια προσωπικότητα, ανήσυχη, εμπνευσμένη, οραματίστρια, ευρηματική η οποία με την ευαισθησία του γλύπτη σμίλευε τους χαρακτήρες των παιδιών.

Η ανέκδοτη ποιητική της συλλογή από 86 ποιήματα και σκετς εκ των οποίων :

42 σχολικά και Εθνικά, 20 για το χωριό, τους κατοίκους κτλ, 1 κοινωνικό, 6 για τον Ήρωα Νικόλα Στέλλα, 15 για την οικογένεια της, 2 θρησκευτικά 1 τροπάριο αφιερωμένο στην Παναγία Μυρτιδώτισσα.

Η Δασκάλα Βασιλεία είναι εκείνη που ξεκίνησε το 1924 στα πλαίσια των σχολικών εκδηλώσεων για την Μ.Παρασκευή τις αναπαραστάσεις των παθών του Κυρίου, ένα δρώμενο το όποιο στη συνέχεια η κοινωνία της Μάρπησσας ανέδειξε σε μοναδικό έθιμο στον Ελλαδικό χώρο.

Ο τοπικός τύπος έχει κάνει πολλές αναφορές κατά το παρελθόν στη Δασκάλα Βασιλεία και στο έργο της.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε σειρά φωτογραφιών σε διαφάνειες από τον Βίκτωρα Τσόγια και απαγγέλθηκαν ποιήματα της.1.¨Στο Γιάννη μου¨ από την κ. Ιωάννα Ραγκούση,2. ¨ευχές¨ του καθ.Εμμ. Σαγκριώτη από την κ.Μαρία Τριβυζά,3.¨τα παιζουλάκια του χωριού μου¨ από την κ.Ελένη Τσιγώνια,4.ο κ.Βίκτωρας Τσόγιας έψαλλε για πρώτη φορά το τροπάριο της Μυρτιδιώτισσας,5. ¨ο Κέφαλος¨ από την κ.Μαρία Τριβυζά,6. ¨το χωριό μου¨ από την πηγή Γκιόκα,7. Ποιήματα της από τα παιδιά: Στέλλα Μυρτώ, Μπουραντά Νίκο, Πατέλη Νίκο, Γκιόκα Φραγκίσκο, Ζουμή Αλέξανδρο.

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μάρπησσας, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας παριανών συλλόγων Αθήνας, ο πρόεδρος του συλλόγου Μαρπησσαίων και Αρχιλοχιτών Αθήνας, ο καθηγητής κ.Αλιπράντης Χρ.Νίκος, ο Διάκος Τζιώτης Εμμ. ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας και πλήθος Μαρπησσαίων πολλοί εκ των οποίων υπήρξαν μαθητές της αείμνηστης Δασκάλας Βασιλείας Ασωνίτου-Καφούρου ¨του Αγγελικού ανθρώπου¨.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos