Από την Πάρο στην μικρή Δονούσα μέσω μουσικής και χορού

20 Σεπτεμβρίου 2011 10:33

Το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Νάουσας Πάρου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σχεδίασε

και πραγματοποίησε ένα ξεχωριστό ταξίδι στο νησί αυτό των μικρών Κυκλάδων στις 16-18 Σεπτέμβρη.

Η παριανή αποστολή με χορευτές και μουσικούς από όλη την Πάρο, με παραδοσιακές φορεσιές και ζωντανή μουσική πρόσφερε στους κατοίκους και τους επισκέπτες του μικρού νησιού την ευκαιρία να δουν μια εφαρμογή της παράδοσης που, απ ότι φάνηκε, τους ενθουσίασε. Παράλληλα έδειξε ένα άλλο πρόσωπο της Πάρου, διαφορετικό απ αυτό που κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης και ίσως πιο κοντά στην ταυτότητα του τόπου. Η εμπειρία ήταν μοναδική και για την ομάδα των παιδιών που παραβρέθηκαν αλλά και για ντόπιους μιας και ήταν η πρώτη που η Δονούσα φιλοξενούσε παραδοσιακό συγκρότημα στο νησί.

Ανήμερα της Αγίας Σοφίας στο ομώνυμο εκκλησάκι, στο χωριό Μερσίνι ,μετά την Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε σε όλους κατσικάκι βραστό, όπως το ορίζει το έθιμο. Στη συνέχεια στήθηκε πανηγύρι στη πηγή του μικρού χωριού με το κέφι και την ζωντάνια των χορευτών και των μουσικών του Συγκροτήματος το οποίο κράτησε μέχρι αργά το μεσημέρι.

Το ίδιο βράδυ ακολούθησε η προγραμματισμένη παράσταση με παραδοσιακούς χορούς στην πρωτεύουσα της Δονούσας, το χωριό Σταυρός, το οποίο εξελίχθηκε σε γλέντι όπου οι παριανοί χορευτές και μουσικοί αλλά και οι ντόπιοι έγιναν ένα.

Τα Παριανά παιδιά είχαν την μοναδική ευκαιρία να ζήσουν, έστω και για λίγο, στους ρυθμούς ενός νησιού που δεν έχει χάσει την ταυτότητα του από τον τουρισμό και να γλεντήσουν ξυπόλυτα, δίπλα σε μικρά παιδιά που ψάρευαν καλαμάρια.

Οι χορευτές και οι μουσικοί επέστρεψαν πολύ ευχαριστημένοι στην Πάρο, αφού είχαν την ευκαιρία να δουν μια «άλλη» Ελλάδα τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά τους, με άλλες αξίες και ιδανικά.

Έπαιξαν και τραγούδησαν οι Μανώλης Δελέντας, βιολί, Παναγιώτης Μενέγος λαούτο, Μαργαρίτα Κυδωνιέως, τουμπελέκι και Ελ. Τσουνάκη, τραγούδι.

Ο Σύλλογος θα ήθελε να ευχαριστήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα τον Υπεύθυνο θεμάτων πολιτισμού-αθλητισμού, κο Δημήτρη Γρυπάρη αλλά και τους Αν. Αναστασίου και Μ. Ζωϊδου για την ευκαιρία που έδωσαν στους νέους της Πάρου αλλά και στους Δονουσιώτες, καθώς επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους κατοίκους που αποδείχτηκαν άριστοι οικοδεσπότες και βοήθησαν ουσιαστικά να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση

Με τιμή για την επιτροπή

Υπαπαντή Ρούσσου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos