Πλούτος ζωής και γεύσης απ’ το έδαφος

13 Μαρτίου 2012 01:28

Στην πρώτη συνάντηση του «Ελεύθερου Βήματος» του «Αρχίλοχου» παρουσιάστηκε η δράση των Συλλόγων Γυναικών του νησιού.

Στη δεύτερη (Κυριακή 11 Μαρτίου, ώρα 6 το απόγευμα) είχαμε μια πρώτη ανίχνευση των αγροτικών θεμάτων των νησιών μας. Και στις δυο συναντήσεις οι λαβόντες τον λόγο ήταν σύντομοι και ουσιαστικοί κι ένα ζήτημα του Βήματος, να μπορούμε να μιλούμε ουσιαστικά και λακωνικά για τα θέματα που μας απασχολούν, φαίνεται ότι παράγει αισιοδοξία. Ένα άλλο ζήτημα, να αναπτυχθούν ανακλαστικές κινήσεις για τα περαιτέρω, αφορά σε εκείνους που λαμβάνουν υπευθυνότητες και έχουν πόστα απ' τα οποία μπορεί να επιδιώξουν συνέχειες και συνέπειες. Ένα τρίτο, να επιδιωχθεί με τις συναντήσεις αυτές μέσω των κοινών προβλημάτων συνοχή μεταξύ των πολιτών, καλλιέργεια συγγένειας (κοινοί είναι οι παρονομαστές της ζωής, των προβλημάτων και των αγωνιών μας) και ανάδυση της φαντασίας, που μπορεί να δώσει καρπούς και διεξόδους από εκεί που δεν το περιμένουμε. Ένα τέταρτο, είναι να ξεφύγουμε απ΄το στενό κομματικό λόγο και να πάμε πέρα απ' τα σύνορα. Κόμμα μας είναι τα διάφορα προβλήματα και δεν τα προσεγγίζουμε όπως μας παραγγέλνουν, αλλά με τον δικό μας τρόπο. Το «Ελεύθερο Βήμα» είναι λοιπόν μια κίνηση αυτονομίας και φέρνει κάτι καινούριο (όπως πάντα έφερνε), την ιδέα ότι αρχίζουμε απ' τα ζητήματα που μας απασχολούν και όχι απ' τις άνωθεν ντιρεκτίβες. Επομένως εμείς συνεχίζουμε, αντιστεκόμαστε και βρίσκουμε κι άλλες διευθύνσεις να κινηθούμε, αφού εκείνες που μας είπαν όλες, μας οδήγησαν σε αδιέξοδα. Στο Ελεύθερο Βήμα είναι οι Πολίτες (με κεφαλαίο Π και αυτοί το προωθούν και το αγαπούν).

Στη συνάντηση για τα αγροτικά (σημειώνουμε το παράδοξο ότι οι αναλαβόντες τις εισηγήσεις ούτε καν εφάνησαν!) έγινε μια καλή συζήτηση («στρογγυλής τραπέζης»). Ο διευθυντής της Ένωσης Αλέξης Γκόκας μίλησε για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων των νησιών, τα οποία λαμβάνουν τον πλούτο της γεύσης από το έδαφος, για τα ξερικά προϊόντα που διαιωνίζουν ποικιλίες αιώνων, για τις πολλές δυνατότητες που δεν έχουν ανιχνευτεί και εξαντληθεί. Τόνισε τη μεγάλη διαφορά στην τιμή ενός μπουκαλιού κρασιού από τον παραγωγό μέχρι την ταβέρνα και τον ενεξέλεγκτο μεταπραττισμό.

Ο Μένιος Αποστολίδης από την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος, τόνισε εκτός των άλλων την αξία της τοπικής παραγωγής, μίλησε για πόλεμο των υπευθύνων που κατευθύνουν εναντίον της οικολογικής και αειφόρας κατεύθυνσης τη γεωργία. Να μην προσαρμόζουμε το περιβάλλον στις απαιτήσεις μας, είπε, αλλά να προσαρμοζόμαστε εμείς στο περιβάλλον.

Ο Νίκος Σαρρής, αγρότης της αειφορίας ο ίδιος, μίλησε για το μεγάλο ποσοστό γης (το μεγαλύτερο των Κυκλάδων) που καλλιεργείται στην Πάρο. Σιτηρά μόνο η Πάρος και η Λήμνος καλλιεργούν (Γκόκας) και έθεσε το μέγα ζήτημα. Δεν μπορεί να είμαστε αισιόδοξοι, όταν ο κόσμος είναι «χαλασμένος». (Επομένως έβαλε το ζήτημα ν' αλλάξουμε χαρακτήρα, αν γίνεται).

Ο Θανάσης Μαρινόπουλος είπε ότι η γεωργία –κτηνοτροφία θα παίξουν έτσι κι αλλιώς από 'δω και πέρα σπουδαίο ρόλο. Και τόνισε την αξία μικρών φραγμάτων για το νερό.

Ο Στέλιος Γκίκας μίλησε για την ασχετοσύνη υπαλλήλων που βρίσκονται σε υπεύθυνες θέσεις, για το ρόλο της αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι τα πράγματα είναι αλληλένδετα, θέλοντας να τονίσει ότι δεν είναι απλά η γεωργία, αλλά και τα όσα επηρέασε και μπορεί να επηρεάσει και τα έσυρε μαζί της, λχ. την καλαθοπλεκτική, την πηλοπλαστική, την αρχιτεκτονική και άλλα πολλά,

Ο Φώτης Σκιαδάς μίλησε για την ευρεία χρήση των φαρμάκων και λιπασμάτων που αφαιρούν από τα προϊόντα την αγνότητά τους, τα καθιστούν επικίνδυνα κι εκτός των άλλων μολύνουν τα νερά.

Ο Σπύρος Μητρογιάννης έθεσε κι αυτός το θέμα της ευθύνης της αυτοδιοίκησης, μίλησε για τον προστατευτικό ρόλο που πρέπει να παίξει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και προανήγγειλε ότι γίνονται οι πρώτες προσπάθειες για ένα μικρό τοπικό συνέδριο για την αλιεία, με φιλοδοξία να επηρεάσει όλες τις Κυκλάδες.

Ο Βασίλης Παναρίτης μίλησε για τους Παριανούς σπόρους για την προστασία της γενετικής αλυσίδας που πλήττεται με πολλούς σήμερα τρόπους και για την ποιότητα του Παριανού κρασιού.

Ο πρόεδρος του «Αρχίλοχου» Νίκος Συνόδης έθεσε οικονομικά θέματα της αγροτικής οικονομίας και μίλησε για την μετατροπή πολλών χωραφιών σε οικόπεδα.

Ο Μιχάλης Ρουμπάνος μίλησε για την ποιότητα των Παριανών τυριών, τις καινοτομίες στο χώρο της γεωργίας και την ανάγκη ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο Νίκος Γκίκας μίλησε για την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια επειδή το θέμα είναι σοβαρό και πολύπλοκο και δεν εξαντλείται με μια συνάντηση.

Ο Χρίστος Γεωργούσης, ως συντονιστής της συζήτησης, έκανε ανασκόπηση των κυριότερων θέσεων και έθεσε μερικά ερωτήματα για τη σημερινή κατάσταση και τις δυνατότητες καινούριων και τολμηρών καλλιεργειών που θα αποδώσουν (σαλιγκάρια, βρώσιμες ελιές, κάπαρη, ρόδια και κυδώνια, φαρμακευτικά φυτά και άλλα).

Μερικές από τις προτάσεις ήταν να επιδιωχθεί Παριανό ψωμί από σιτάρι του νησιού (Γκόκας, Σαρρής) και να υπάρξει ένας γόνιμος τοπικισμός προκειμένου να προωθηθεί το Παριανό κρασί, δεδομένου ότι δεν προβάλλεται, όσο αξίζει η ποιότητά του. Οι περισσότεροι ζήτησαν ενεργό ρόλο της αυτοδιοίκησης στην εξέλιξη των αγροτικών ζητημάτων, αφού αυτή αποτελεί την «κυβέρνηση» του νησιού και είναι μάλλον αντιφατικό να τρέχει για τα τουριστικά και να μην δίνει τη δέουσα σημασία στη βάση κάθε οικονομικής πρωτοβουλίας που είναι η γεωργία. Ο δήμος δεν είναι πρακτορείο τουριστικών παραγόντων, αλλά προωθεί όλες τις δραστηριότητες. Δεν έχει μόνο ξενοδόχους, ιδιοκτήτες δωματίων, εστιάτορες, αλλά και αγρότες και κτηνοτρόφους και, αφού είναι όλα αλληλένδετα (Στέλιος Γκίκας), μπορεί μια άρτια γεωργία να ενθαρρύνει ένα ευφορότερο τουρισμό.

Θα πρέπει να επαινέσουμε την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το συντονιστή της δράσης Μένιο Αποστολίδη για το σπουδαιότατο φυλλάδιο με τίτλο «Παραγωγοί της Πάρου» που έθεσαν σε κυκλοφορία μετά επισταμένη μελέτη των αγροτικών δραστηριοτήτων του νησιού. Στο φυλλάδιο περιγράφεται πρόγραμμα ανάδειξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και περιλαμβάνει τις ενότητες: α) Γιατί όλοι πρέπει να βοηθήσουμε την Πάρο. β) Αξίζει να ψάξω για Παριανό κρέας; γ) Τι εννοούμε ελληνικό κρέας; δ) Λέμε όχι στο κρέας που δεν είναι Παριανό; Στο φυλλάδιο επίσης υπάρχει πίνακας με τα ονόματα των παραγωγών και τα προϊόντα παραγωγής του (Μέλι, τσίπουρο, κρασί, βιολογικά προϊόντα, μανιτάρια, τραχανάς σταρένιος, κάπαρη, πάπιες, φραγκόκοτες, κουνέλια, ελαιόλαδο και άλλα πολλά).

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos