Πάρος, Νάουσα: Μια ιστορική αφήγηση του κουρσάρικου τοπικού παρελθόντος...

22 Αυγούστου 2013 04:06

Κάτω απ΄το ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι, στον αύλειο χώρο του κτηρίου της μαρίνας στη Νάουσα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 21

Αυγούστου, μια εξόχως ενδιαφέρουσα εκδήλωση που επιχείρησε και πέτυχε να ενώσει το ιστορικό νήμα που συνδέει την μακραίωνη κουρσάρικη ιστορία της Νάουσας με τη σύγχρονη πολιτιστική εκδήλωση αναβίωσης του ναουσαίικου κουρσάρικου δρώμενου.

Η άρτια δομημένη παρουσίαση της κουρσάρικης τοπικής ιστορίας η οποία εκτυλίχθηκε σε βάθος αιώνων με επίκεντρο το λιμάνι της Νάουσας, χωρίσθηκε σε θεματικές ενότητες, παρείχε τεκμηρίωση από ιστορικές πηγές και αφηγήσεις, επεκτάθηκε σε θρύλους και προφορικές σωζόμενες μαρτυρίες επικουρούμενη από εποπτικό υλικό σε σλάιντς, εικόνες και ήχο.

Το εξαιρετικό αυτό ταξίδι γνώσης, αλλά κυρίως ιστορικής αυτογνωσίας για τους παριανούς που παρακολούθησαν την αξιόλογη αυτή εκδήλωση, ιχνηλάτησε επάξια τις διαδρομές της μνήμης και της πολιτισμικής παράδοσης της Νάουσας που άφησαν στον τόπο τα σημάδια της ιστορικής του διαδρομής ανά τους αιώνες. Ως αναγκαίο γνωστικό προοίμιο των εκδηλώσεων κουρσάρικης αναπαράστασης που θα ακολουθήσουν στη Νάουσα σε δύο μέρες, εισήγαγε το κοινό στην ιστορική μύηση της συνέχειας που συνδέει το παρελθόν με το σημερινό γιορταστικό απόηχο της πραγματικής ιστορίας του που εκτυλίχθηκε λίγους αιώνες πριν.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας κ. Γ. Μπαρμπαρίγος, ευχαρίστησε όλους όσοι συντέλεσαν στην πραγματοποίησή της εκφράζοντας παράλληλα την πικρία του για τη απουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής της Πάρου από αυτήν. Ίσως τέτοιου είδους εκδηλώσεις ουσίας, θα άξιζε να τυχαίνουν μεγαλύτερης συμμετοχής από το παριανό κοινό η παρουσία του οποίου στην εκδήλωση δεν ήταν μεγάλη.

Τη βραδιά έκλεισε η μουσική συντροφιά των Κώστα Μακρυδάκη, Μιχάλη Τσουνάκη και Γιάννη Κονταράτου.
{vsig}naoussa-anadromi-koursaroi-21-08-13{/vsig}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos