9η Μικρασιατική Συνάντηση Πάρου: “Πάμε σαν άλλοτε”

16 Σεπτεμβρίου 2013 14:33

Μια άλλη Πάρος ανέδειξε μιαν άλλη Μικρά Ασία


Για 9η συνεχή χρονιά υλοποιήθηκε και φέτος ο θεσμός της Μικρασιατικής συνάντησης με επίκεντρο το Άσπρο Χωριό γνωστό για τις μικρασιάτικες ρίζες του.

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» σε συνεργασία με το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα και την Χορωδία Νάουσας Πάρου οργάνωσαν και φέτος το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου τις εκδηλώσεις για την Μικρασία φιλοξενώντας τέσσερις κλασσικούς μουσικούς, και τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών.

Το βράδυ του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου ο παριανός μουσικός Ανδρέας Χανιώτης και οι συνεργάτες του είχαν την ιδέα της προσέγγισης της μικρασιάτικης μουσικής μέσω κλασικών συνθέσεων των γνωστών συνθετών Αργύρη Κουνάδη, Μανώλη Καλομοίρη και Γιάννη Κωνσταντινίδη. Έτσι αποκάλυψαν στους πολλούς θεατές-ακροατές της εκδήλωσης μια «άλλη» Μικρά Ασία, αυτήν της κλασικής μουσικής που παιζόταν στην περίφημη Όπερα της Σμύρνης και την απολάμβαναν Έλληνες και ξένοι.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης έργα Ιταλών κλασικών συνθετών , άριες από γνωστές όπερες αλλά και παλιά αγαπημένα τραγούδια των Κώστα Γιαννίδη, Μιχάλη Σουγιούλ και Μίκη Θεοδωράκη, όλων Μικρασιατών συνθετών.

Οι μουσικοί με την εξαιρετική απόδοση που εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους σ' ένα δύσκολο είδος μουσικής ήταν, στο βιολί οι Ανδρέας Χανιώτης και Μαρουσώ Μενέγου, στο πιάνο ο Σπύρος Σουλαδάκης και στο τραγούδι η υψίφωνος Μαριλένα Στριφτόμπολα.

Μια ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν η εκπληκτική θεατρική απόδοση του Μικρασιάτικου παραμυθιού «Η υπόσχεση» της Anna Conomos από την παριανή ηθοποιό Έφη Βλαχογιάννη. Με τη μοναδική της ερμηνεία καθήλωσε τους θεατές, ανέσυρε τις μικρασιάτικες μνήμες και συγκίνησε ουσιαστικά.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το κοινό να τραγουδά μαζί με τους μουσικούς παλιά αγαπημένα τραγούδια όπως το «Πάμε σα άλλοτε», «αν θυμηθείς τ' όνειρό μου» κ.α.

Το πρωί της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου μετά την Θεία Λειτουργία αντιπροσωπείες των Συλλόγων πλαισίωσαν κατά την λιτανεία την ιερή εικόνα του Οσιομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Τέλος το βράδυ της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου δόθηκε η ευκαιρία στον κόσμο που παραβρέθηκε, να παρακολουθήσει και φέτος μια πανδαισία μουσικής, χορών, και τραγουδιών της Μικρασίας, του Πόντου, και της Πάρου.

Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού με μικρασιατικό περιεχόμενο ενώ ακολούθησαν τραγούδια της Ερυθραίας της Προποντίδας και της Ίμβρου από την Χορωδία Νάουσας υπό την διεύθυνση της μουσικού κ. Φένιας Θεοφίλου που χόρεψαν τα παιδιά του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Νάουσας. Στην συνέχεια οι χορευτές του φιλοξενούμενου Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών έδειξαν τις εξαιρετικές τους ικανότητες παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια του Πόντου σε δύο μέρη υπό την επίβλεψη του χοροδιδάσκαλου κ. Γιάννη Εφραιμίδη. Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς της Πάρου από το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Πάρου.

Οι μουσικοί ήταν, από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών οι Γιάννης Κουσίδης στην ποντιακή λύρα, Βασίλης Καρυοφυλλίδης στο αγγείο (τουλούμι) και Θεοδόσης Εφραιμίδης στο νταούλι και το τραγούδι, ενώ από την Πάρο οι Μαρουσώ Μενέγου στο βιολί, Παναγιώτης Μενέγος στο λαούτο, Εμμανουέλα Γαβαλά στο τουμπερλέκι και Άννα Ρούσσου στο τραγούδι. Στην τσαμπούνα και το τουμπάκι ήταν οι Βασίλης Τριαντάφυλλος και Γιάννης Ρούσσος.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων και με μικρασιατικά φαγητά και γλυκά που προσφέρθηκαν απλόχερα στα μέλη της χορωδίας και των χορευτικών ομάδων από τον σύλλογο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» ο οποίος διοργάνωσε υποδειγματικά κάθε λεπτομέρεια εντυπωσιάζοντας για μια ακόμα φορά με την ικανότητα και τη φιλόξενη διάθεση όλους.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos