Πάρος - Φάρος Κροατίας, ξανά μαζί μετά από 9 χρόνια, 2007-2016, μια νέα συνάντηση με πολλούς συμβολισμούς…

11 Απριλίου 2016 20:30

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ξανασυναντήθηκαν οι εκπρόσωποι της «μητρόπολης» Πάρου και της «αποικίας» Φάρου / Στάριγκραντ του νησιού Χβαρ (Hwar) της Κροατίας πριν λίγες ημέρες στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 2400 χρόνια από την ίδρυση της αποικίας του Φάρου από τους αρχαίους παριανούς, υπό την αιγίδα των ευρωβουλευτών κ.κ. Άντρει Πλένκοβιτς και Γ. Κύρτσου. Περιλάμβανε συνάντηση αρχαιολογίας, φωτογραφική έκθεση και παρουσίαση προϊόντων από τα δύο νησιά, όπως και μουσική εκδήλωση των Κροατών. Η παριανή και κροατική αντιπροσωπεία είχαν ως επικεφαλής τους Δημάρχους των νησιών.

 

Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτές της Πάρου με τη συμμετοχή και του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Νάουσα Πάρου» που ενθουσίασε τους προσκεκλημένους. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο νυν αλλά και ο πρώην Δήμαρχος του Φάρου δήλωναν ενθουσιασμένοι από την χορευτική παράδοση του νησιού.

Ο κος Visco Haladic υποδέχτηκε θερμά τους χορευτές του Συγκροτήματος και τους ανέφερε την επιθυμία του να ξαναεπισκεφθούν τον Φάρο / Στάρι γκραντ, ενθυμούμενος τις εντυπωσιακές εκδηλώσεις του 2007 όπου το Συγκρότημα της Νάουσας είχε πραγματοποιήσει εμφανίσεις στην στο κροατικό νησί με επίκεντρο την αναπαράσταση του αποικισμού του Φάρου από τους παριανούς και τον αρχαίο χορό Αγέρανο γύρω από βωμό που είναι ετοιμάσει ο Δήμος του Φάρου. Στην συνάντηση μάλιστα των Βρυξελλών η κροατική αντιπροσωπεία προέβαλε σχετικές εικόνες με τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις του Ιουλίου πριν από εννιά χρόνια.

Η αντιπροσωπεία του Μουσικοχορευτικού αποτελούνταν από τους χορευτές, Θανάση Βελέντζα, που συμμετείχε και στην αναπαράσταση του αποικισμού το 2007, την Μαρκετώ Κρητικού και την Ευαγγελία Βελέντζα, που προσέφεραν αναμνηστικό κυκλαδικό ειδώλιο στο Δήμαρχο Φάρου/ Στάρι γκραντ, όπως και ψηφιακούς δίσκους με φωτογραφίες και βίντεο από την παλαιότερη συνάντηση.

Το Συγκρότημα ευχαριστεί την κροατική αντιπροσωπεία για τη θερμή υποδοχή όσο και τον Δήμο Πάρου για την πρόσκληση και την οργάνωση της αποστολής. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην κα Ελένη Τριπολιτσιώτη, για τη συνεργασία και την φροντίδα της για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Ελπίζουμε οι προσπάθειες αυτές να συνεχιστούν προς όφελος και των δύο νησιών.

Για την επιτροπή
Υπαπαντή Ρούσσου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos