Η Νάουσα Πάρου στη Γερμανία: μια Ελλάδα ισότιμη και αξιοπρεπής (Βίντεο + Φώτο)

03 Ιουλίου 2017 13:36

Μια ακόμα συμμετοχή της Πάρου και τη; Ελλάδας σε ένα μεγάλο διεθνές γεγονός ήλθε να προστεθεί στα τέλη Ιουνίου, με τη συμμετοχή του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Νάουσα Πάρου» στο εξαιρετικής οργάνωσης Διεθνές Φεστιβάλ Λουτεσίας Γερμανίας.

Συμμετοχές: Πήραν μέρος αρκετές χώρες, με διάφορα σχήματα, που εντυπωσίασαν η καθεμιά με τον τρόπο της. Η διοργανώτρια Γερμανία, η Νορβηγία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Λευκορωσία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Αίγυπτος, η Κολομβία, το Μπουρουντί, η Ιταλία και η Ελλάδα με την Πάρο.
Χορός και παρελάσεις: Οι χορευτικές εκδηλώσεις έγιναν στο κρατίδιο της Σαξονίας, στην περιοχή της Σορβιακής μειονότητας. Βάση ήταν η πόλη του Μπάουτσεν όπου έγινε και η μεγάλη παρέλαση. Ακολούθησαν εκδηλώσεις σε πόλεις και κωμοπόλεις της περιοχής.

Διεθνές Συνέδριο: Οι χώρες που προαναφέρθηκαν συμμετείχαν και στο Παγκόσμιο Συνέδριο με τίτλο «Πολιτιστική δράση και μειονότητες» που διοργανώθηκε παράλληλα με τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Η παριανή αποστολή είχε ετοιμάσει εκτενή εισήγηση που προέβαλε την πολιτιστική παράδοση της Μικράς Ασίας και του νησιού μας, με την παράλληλη προβολή εικόνων και άλλων στοιχείων από τις δύο περιοχές. Τα κείμενα και η παρουσίαση έγιναν στην αγγλική γλώσσα από την Μαρουσώ Μενέγου ενώ την προβολή των εικόνων και άλλων στοιχείων προετοίμασε η Μαργαρίτα Μαλαματένιου. Όλοι οι σύνεδροι εντυπωσιάστηκαν από την άρτια ελληνική παρουσίαση, γνώρισαν τις πολιτιστικές και άλλες δυνατότητες της Πάρου και του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος και υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις σε σημαντικά ζητήματα.



Διεθνής ορχήστρα: Στη Διεθνή ορχήστρα του φεστιβάλ που συστήθηκε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και παρουσιάστηκε την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων συμμετείχαν οι Έλληνες μουσικοί του Συγκροτήματος, Μαρουσώ Μενέγου, βιολί, Χάρης Κόχυλας, λαούτο, Φένια Θεοφίλου τουμπελέκι και Άννα Ρούσου τραγούδι.
Θεία Λειτουργία: Ένα πρωινό Κυριακής, στην ειδυλλιακή τοποθεσία Costwitch, πραγματοποιήθηκε μια πολυεθνική θεία λειτουργία στην οποία έλαβε μέρος και η Ελλάδα με προσευχές και ύμνους υπό την διεύθυνση της μουσικού και Διευθύντριας του Γυμνασίου Νάουσας κας Φ. Θεοφίλου.

Περιηγήσεις: Η παριανή αποστολή δεν άφησε καμμιά ευκαιρία περιήγησης και γνώσης να πάει χαμένη. Σε συνεργασία με τους διοργανωτές περιηγήθηκε με πλωτά μέσα την περιοχή Drachhausen, επισκέφθηκε την ιστορική πανέμορφη Δρέσδη και το θερινό παλάτι του Μόριτσμπουργκ, ενώ ολοκλήρωσε τις περιηγήσεις της με αυτήν στην μοναδική πόλη του Βερολίνου, με αντίστοιχες ξεναγήσεις. Στο Βερολίνο η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε το νησί των Μουσείων, το Τείχος του Βερολίνου με το σημείο Τσάρλι, την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το ιστορικό Κοινοβούλιο, το Υπουργείο Οικονομικών και άλλα ενδιαφέροντα σημεία της πόλης.

Οι εντυπώσεις: Οι διοργανωτές Γερμανοί ήταν αρχικά επιφυλακτικοί για την συνέπεια των Ελλήνων. Γρήγορα κατάλαβαν ότι είχαν μπροστά τους μια οργανωμένη και έμπειρη ομάδα που εκπροσωπούσε μιαν «άλλη» Ελλάδα, αυτήν της οργάνωσης, της συνέπειας και της ισότιμης συμμετοχής. Αυτό τους έκανε να μεταστραφούν πολύ γρήγορα, να εκτιμήσουν τις αρετές της παριανής αποστολής και να θαυμάσουν την ελληνική παράδοση αλλά και την επιστημονική κατάρτιση πολλών μελών του, ιδιαίτερα μέσα από τον θεσμό του Διεθνούς Συνεδρίου.

Όσο για τους Έλληνες, η αρχική επιφυλακτικότητα περί «ψυχρών» Γερμανών έδωσε γρήγορα της θέση της στην εκτίμηση για τις εξαιρετικές οργανωτικές τους δυνατότητες, την συνέπεια και την επιδίωξη της ισότιμης αντιμετώπισης των χωρών.
Η προβολή της Πάρου και της Ελλάδας: Επί μια εβδομάδα πολλά τοπικά και εθνικά γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ραδιοφωνικοί σταθμοί και εφημερίδες «έπαιζαν» Ελλάδα και Πάρο με εγκωμιαστικά σχόλια, τηλεοπτικά σποτς, άπειρες φωτογραφίες με το ελληνικό Συγκρότημα αλλά και τις ομορφιές του νησιού.

Τηλεοπτική μετάδοση: Η εντυπωσιακή τελετή λήξης μεταδόθηκε απ’ ευθείας από στο διαδίκτυο και πολλοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αλλά και συμπατριώτες μας εδώ στο νησί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν Το εισαγωγικό μάλιστα τρέιλερ του Ελληνικού Συγκροτήματος ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πρόβαλλε την χώρα μας με άρτιο τεχνικά τρόπο.
Η παριανή αποστολή γύρισε στο νησί έχοντας την πεποίθηση ότι έκανε το καλύτερο για τον τόπο και τη χώρα, βασισμένη μόνο στις δικές της δυνάμεις και παίρνοντας δύναμη για να συνεχίσει την 30χρονη πορεία του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Νάουσας.

Για την επιτροπή
Υπαπαντή Ρούσσου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos