Κουκουναριές Πάρου: Οι ανασκαφές και η ιστορία μίας πανάρχαιης ακρόπολης του Αιγαίου

06 Ιουλίου 2018 13:20

Σας γνωρίζουμε ότι την 21/6/18 18.30 μ.μ παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το βιβλίο του Καθηγητή κ. Δημητρίου Σκιλάρντι Εφόρου Αρχαιοτήτων ε.τ. με τίτλο «Κουκουναριές Πάρου: Οι ανασκαφές και η ιστορία μιας πανάρχαιης ακρόπολης του Αιγαίου».


Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Ιστορικών και Αρχαιολογικών Σπουδών "Ανασκαφές Πάρου", υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων (Ο.ΠΑ.Σ.).
Χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Carmelo Di Nicuolo, μέλος της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και ο Δρ. Γ. Κακαβάς, Διευθυντής του
Νομισματικού Μουσείου Αθηνών.
Το βιβλίο παρουσίασε η κα Εύα Σημαντώνη - Μπουρνιά, αρχαιο-
λόγος, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Δρ. Αναστ. Γκαδόλου, Τμηματάρχης της Δ/νσης Αρχαιολογικών Χώρων του ΥΠΠΟ.
Η κα Κωνσταντίνα Τσαρούχα, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων (Ο.ΠΑ.Σ.) συντόνισε την εκδήλωση.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην σπουδαιότητα των Κουκουναριών Πάρου και στο βιβλίο που δημοσιεύτηκε από τον ανασκαφέα Δρα. Δημήτρη Σκιλάρντι, ΄Εφορο Αρχαιοτήτων ε.τ.
Η ακρόπολη βρίσκεται στο κόλπο της Νάουσας, στην βόρεια Πάρο. Οι ανασκαφές διενεργήθηκαν από την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην διάρκεια του 1976 - 1992. Στις Κουκουναριές προκαλεί εντύπωση το μέγεθος της ακρόπολης και η διατήρηση εννέα επαλλήλων στρωμάτων κατοίκησης. Πράγματι, ενώ σε άλλες θέσεις διατηρούνται μία ή δύο φάσεις κατοίκησης, στις Κουκουναριές ο λόφος διατήρησε πολλούς επάλληλους οικισμούς.
Οι Κουκουναριές της Πάρου αποτελούν σπάνια περίπτωση αρχαιολογικού παλίμψηστου με επάλληλες αρχαιολογικές φάσεις από την 5η χιλ. π.Χ. μέχρι την εποχή του λυρικού ποιητή της Πάρου Αρχιλόχου (7ος αι. π.Χ.). Η ακρόπολη εκτείνεται σε 250 στρέμματα, ενώ η κατοικημένη έκταση σε 50 στρέμματα περίπου.

Διαπιστώθηκε πως τα παλαιότερα στρώματα ανάγονται στην ύστερη Νεολιθική και την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (5η-4η χιλ. π.Χ.). Τον πρώιμο 12ο αι. π.Χ. ο λόφος μεταβλήθηκε σε οχυρωμένη έδρα Μυκηναίου ηγεμόνα από Μυκηναίους φυγάδες που εγκαταστάθηκαν στην Πάρο, αμέσως μετά την καταστροφή των μυκηναϊκών ανακτόρων της ηπειρωτικής Ελλάδας (περί το 1200 π.Χ.). Η πλούσια ακρόπολη καταστράφηκε στην διάρκεια εκτεταμένης πυρκαϊάς περί το 1150 π.Χ., για να κατοικηθεί αμέσως κατόπιν.

΄Εκτοτε η ακρόπολη μεταβλήθηκε σε σημαντική οικιστική θέση. Ο γεωμετρικός οικισμός περιλάμβανε λιθόκτιστες και αυτοτελείς κατοικίες αριστοκρατών. Ο οικισμός γνώρισε ακμή τον 8ο αι. π.Χ. και εγκαταλείφθηκε μετά από δυνατό σεισμό περί το 700 π.Χ. Η τελευταία φάση κατοίκησης ανήκει στην πρώϊμη Αρχαϊκή περίοδο.

Ο οικισμός απλώθηκε στις νότιες κλιτύς του λόφου, όταν ο οικισμός άρχισε να αποκτά τα χαρακτηριστικά μικρής οργανωμένης πόλης, γύρω στο Ιερό της θεάς Αθηνάς, και τεμένους με βωμό και πρώιμου ‘Πρυτανείο’. Φαίνεται πως περί το 650 π.Χ. οι κάτοικοί της μετακινήθηκαν με οργανωμένο τρόπο στην ήδη οχυρωμένη πρωτεύουσα της Πάρου. Αργότερα, η ανάμνηση των ερειπωμένων πιά Κουκουναριών παρέμεινε ιδιαιτέρως έντονη στους κατοίκους της Πάρου. Τό ένδοξο παρελθόν και η σπουδαιότητα της λατρείας της Αθηνάς ανήγαγαν την ακρόπολη σε σύμβολο, ταυτίζοντας τις Κουκουναριές με τους προγόνους και με το αρχαιότατο παρελθόν του νησιού.
Σήμερα, οι Κουκουναριές αποτελούν ένα εξέχον εθνικό και ιστορικό ορόσημο, που υπενθυμίζει την διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στο Αιγαίο από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Με την έκδοση αυτού του βιβλίου δρομολογείται η παρουσίαση μιας τριλογίας που θα αναλύει αρχαιολογικά θέματα της ανασκαφής των Κουκουναριών. Η ανα χείρας έκδοση αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας. Το δεύτερο, το οποίο είναι υπό έκδοση, αφορά το ηγεμονικό συγκρότημα των Κουκουναριών. Το τρίτο αναφέρεται σε ιστορικά θέματα που σχετίζονται με την ανασκαφή, καλύπτοντας την περίοδο από τον 11ο αι π.Χ μέχρι την εποχή του Αρχιλόχου. Η δε ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Κουκουναριών, με βάση την εργασία που έχει εκπονηθεί και βρίσκεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, είναι βασικό όραμα του συγγραφέα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε την μεγάλη ιστορική και εθνική σημασία που προβάλλει στον κόσμο του Αιγαίου η Ακρόπολη. Επιπλέον να εντάξουμε το μνημείο αυτό στους άξονες μνημείων της Πάρου, ώστε να υπάρξει όφελος για τον τουρισμό και την εθνική μας οικονομία.
Επίσης, εκ μέρους του Χορευτικού Ομίλου Ναούσης και με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, διαβάστηκε επιστολή της κας Θεοδωράκου, όπου τέθηκαν ερωτήματα και προτάσεις προκειμένου να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί ο χώρος. Πρόκειται για μεγάλη τιμή για τους Παριανούς και την Νάουσα η ύπαρξη ενός τέτοιου αρχαιολογικού μνημείου.

Προτάθηκε από τον Καθηγητή κ. Σκιλάρντι μια συγκέντρωση τοπικών φορέων για την επίτευξη της ανάδειξης αυτού του τόσο σημαντικού μνημείου.
Τα μνημεία του νησιού μας αποτελούν μαρτυρίες μιας βαθειάς και συνεχούς εις τους αιώνες ιστορίας. Πρεσβεύουν παγκόσμιες αξίες, όπως εκείνες της μοναδικότητας και της αυθεντικότητας.
Εμείς, ως Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων, αναγνωρίζουμε την υψηλή τους αξία, δίνοντας έμφαση στον καταλυτικό τους ρόλο στην βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού και της τοπικής κοινωνίας. Είμαστε πρόθυμοι με προτάσεις και ξεκάθαρη διάθεση συνεργασίας να καθορίσουμε και να υλοποιήσουμε τα βήματα προς την ανωτέρω κατεύθυνση.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos