Πάρος: Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας (Βίντεο) - Το ξύλινο τρικάταρτο ιστιοπλοϊκό Shtandart στη Νάουσα

08 Οκτωβρίου 2021 14:21

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, μετά τις 8:00 πμ., θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Νάουσας το ιστιοφόρο Shtandart, ένα ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου, τσάρου της Ρωσίας και πρώτου πλοίου του στόλου της Βαλτικής, που ναυπηγήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια και τις ναυπηγικές παραδόσεις του 18ου αιώνα.

Η άφιξη του ρωσικού ιστιοφόρου στην Πάρο έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021 και της διεθνούς ιστορικής και εκπαιδευτικής αποστολής «Φλόγα του Τσεσμέ» στο Αιγαίο, η οποία είναι αφιερωμένη στα 250 χρόνια από τη νικηφόρα Ρωσική Εκστρατεία του Αρχιπελάγους και την καταστροφή του Οθωμανικού στόλου. Την αποστολή πλαισιώνουν εκπρόσωποι των διοργανωτών της ΜΚΟ «Ρωσικός Γεωγραφικός Σύνδεσμος» και της εταιρίας παραγωγής ταινιών «Skyfirst».

Η Πάρος τον 18ο αιώνα λειτούργησε ως το διοικητικό κέντρο της Ρωσικής Ηγεμονίας του Αρχιπελάγους. Στον κόλπο της Νάουσας, όπου εγκαταστάθηκε ο Ναύσταθμος των Ρώσων και ελλιμενίστηκαν εκατοντάδες ρωσικά πλοία από το 1770 έως το 1775, μετά την αιματηρή εξέγερση των ελληνικών πληθυσμών με την υποκίνηση των Ρώσων, γνωστή ως Ορλωφικά, διασώζονται μέχρι σήμερα ερείπια των οχυρών εγκαταστάσεων του.

Στην ευρύτερη περιοχή, θα πραγματοποιηθεί υποβρύχια κινηματογράφηση στους τόπους αγκυροβολίων και των βυθισμένων ρωσικών πλοίων, διερεύνηση προσωπικών αντικειμένων, τεχνουργημάτων, εγγράφων και εικονισμάτων που φιλοξενούνται στα μουσεία της Νάουσας      καθώς και τοποθέτηση δύο αναμνηστικών πινακίδων. Στόχος είναι η δημιουργία ιστορικού ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί στην ρωσική και ελληνική τηλεόραση.

shta

Η Ρωσική ερευνητική αποστολή θα αναχωρήσει από την Πάρο το μεσημέρι της 14ης Οκτωβρίου, και κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί θα επισκεφθεί επίσης τον Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, τη Μονή Λογγοβάρδας όπου εκτίθεται η εικόνα του Αγίου Ευσταθίου Πλακίδα και εκκλησιαστικό βιβλίο με σχέδιο του Λάμπρου Κοτσώνη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου και την έκθεση “Η Πάρος μέσα από τη  Ρωσική Χαρτογραφία 1770-1775” στο Πάρκο Πάρου.

Το ξύλινο τρικάταρτο ιστιοπλοϊκό Shtandart, το οποίο θα βρίσκεται ελλιμενισμένο στην Μαρίνα της Νάουσας, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφθούν και να ξεναγηθούν σε αυτό, από τις 10 έως και τις 13 Οκτωβρίου και ώρες 11:00-18:00, με μέγιστο αριθμό επισκεπτών τα 25 άτομα ταυτοχρόνως. Τον κύκλο των εκδηλώσεων στην Νάουσα θα συμπληρώσει μία νησιώτικη βραδιά με Ρώσους και Παριανούς μουσικούς και χορευτικά, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στις 19:00 μ.μ.

Τέλος, ο Δήμος Πάρου θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στην Πρόεδρο κα Ελισσάβετ Παπαζώη και τα μέλη της Δημοτικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Έτος Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας 2021, τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Πάρου ήτοι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, την ΚΔΕΠΑΠ και το ΚΠΠΑ και τους Προέδρους τους κ.κ. Σταύρο Καραχάλιο, Δημήτρη Αντιπαριώτη και Μικέ Λεοντή αντίστοιχα, για την πολύτιμη βοήθεια και συμβολή τους στις δράσεις και τη φιλοξενία της Ρωσικής αποστολής, το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Άι Γιάννης Δέτης, καθώς και του Ναυτικού Ομίλου Νάουσας Πάρου ΝΑΪΑΣ και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρό του κ. Δημήτρη Κουρτέλη και το τουριστικό γραφείο «Αnemomylos Travel” για τη χορηγία των μετακινήσεών της.

shta3

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos