Πάρος: Ένα ταξίδι πίσω το χρόνο – Εγκαίνια έκθεσης Ιστορικών Χαρτών που εγκιβωτίζουν μνήμες αιώνων Κύριο

Ποια ήταν άραγε η εικόνα της Πάρου και των Κυκλάδων τρεις και τέσσερις αιώνες πριν; Πως έμοιαζαν τα λιμάνια και οι οικισμοί, ποια μορφή είχαν και τι τα συνδέει με το σήμερα;

Απάντηση στα ερωτήματα φαίνεται να δίνει μια σπουδαία έκθεση Γαλλικών ναυτικών χαρτών που χρονολογούνται από το 17ο και 18ο αιώνα η οποία εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου στο Χώρο Τέχνης «Porto Aussa» στη Νάουσα και αποτελεί καρπό συνεργασίας του Δήμου Πάρου, του Πάρκου Πάρου, του Ναϊάς και της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

porto aussa 102

porto aussa 103

Η έκθεση παρουσιάζει μια σπάνια, ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα συλλογή, η οποία αποτελείται από μοναδικούς ιστορικούς χάρτες, δωρεά του ευπατρίδη Τρικόγλου στο Α.Π.Θ. και από τη Συλλογή του Υπουργείου Άμυνας, Ιστορική Υπηρεσία Άμυνας, SH 107 της Γαλλίας.

Χάρτες μιας άλλης εποχής που απεικονίζουν την Πάρο αλλά και τις υπόλοιπες Κυκλάδες,  οι οποίοι εντάσσονται στην περίφημη γαλλική σχολή χαρτογραφίας και τους σχεδίασαν σπουδαίοι μηχανικοί – χαρτογράφοι της εποχής του Λουδοβίκου ΙΔ΄ υπό μυστικότητα για στρατιωτικούς - πολιτικούς σκοπούς, παρουσιάζονται στην εξαιρετική αυτή έκθεση που φέρνει μπρος τα μάτια μας ιδιαίτερες μνήμες από το παρελθόν.

porto aussa 104

porto aussa 105

porto aussa 110

Στο «Porto Aussa» το βράδυ των εγκαινίων, έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Από τα νησιά του κόσμου στην Πάρο» συνοδεία χαρτών, ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, επίτιμος εταίρος της  Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης.

Η συγκεκριμένη έκθεση υπό τον τίτλο Το Αρχιπέλαγος «τρέχει μες στο φεγγάρι» θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025.

porto aussa 107

porto aussa 108

porto aussa 109

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos