Μύρισε Λαμπρή! Παραδοσιακή μυζηθρόπιτα Πάρου στο χθες και στο σήμερα…

01 Απριλίου 2018 10:32

Μια ανάσα πριν το Πάσχα! Σε λίγες ημέρες τα περισσότερα σπιτικά θα πλημμυρίσουν από λαμπριάτικα αρώματα και γεύσεις άφθονες που θα γεμίσουν τα οικογενειακά τραπέζια και θα δώσουν χαρά!

Κουλουράκια, τσουρέκια, μαγειρίτσα και σουβλιστό αρνάκι έχουν φυσικά την τιμητική τους, ωστόσο εμείς, θα πάμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο για να ανακαλύψουμε το γλυκό πασχαλινό έδεσμα που «βασίλευε» στην παραδοσιακή κουζίνα της Πάρου και λατρεύτηκε από τις παλαιές νοικοκυρές. Και το όνομα αυτού, μυζηθρόπιτα!

Μαγειρεμένη με λίγα απλά υλικά που βρίσκονταν σχεδόν σε κάθε παριανό σπίτι, η γευστικότατη μυζηθρόπιτα της Πάρου ευωδίαζε με το άρωμά της τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα και γινόταν το πιο λαχταριστό πιάτο της γιορτής!

Φτιαγμένη με την παχιά ανοιξιάτικη μυζήθρα, που όσο πιο φρέσκια ήταν τόσο ωραιότερη γινόταν η μυζηθρόπιτα, αυγά, μέλι, ζάχαρη, σιμιγδάλι και κανέλλα, συμπύκνωνε την μαγειρική φαντασία των παραδοσιακών νοικοκυρών του νησιού που ήθελαν αυτή την τόσο ξεχωριστή ημέρα, να προσφέρουν ένα πεντανόστιμο πιάτο στο λαμπριάτικο τραπέζι.

Η μυζηθρόπιτα φτιάχνεται και σήμερα, σε κάθε εποχή του χρόνου, ήταν όμως στο παρελθόν η κύρια πασχαλιάτικη γλυκιά λιχουδιά! Δοκιμάστε να τη φτιάξετε και απολαύστε την μαζί με τους καλεσμένους σας! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας χαρίζει τη συνταγή της:

Υλικά Συνταγής

1½ κιλό φρέσκια ανάλατη μυζήθρα καλά στραγγισμένη
1½ φλ. ζάχαρη
1 ¼ φλ. θυμαρίσιο μέλι
5 αυγά χτυπημένα
1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
ξύσμα από 1 λεμόνι ή από 1 πορτοκάλι (τα φρούτα πρέπει να είναι ακέρωτα)
2 κ.σ. σιμιγδάλι
λίγη κανέλα

Εκτέλεση

Για τη γλυκιά μυζηθρόπιτα με μέλι, σε ένα μπολ θρυμματίζουμε, μέχρι να λιώσει, τη μυζήθρα με πιρούνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μισό μέλι, τα αυγά, τη μαστίχα, το ξύσμα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι.

Βροχηδόν, και πάντα ανακατεύοντας, ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Βουτυρώνουμε μικρό ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος. Αδειάζουμε το μείγμα και στρώνουμε την επιφάνειά του με την ανάποδη του κουταλιού.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. Αμέσως μόλις βγάλουμε τη μυζηθρόπιτα από το φούρνο την περιχύνουμε με το υπόλοιπο μέλι και την πασπαλίζουμε με κανέλα. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια.

www.argiro.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos