Λαζαράκια: Ένα έθιμο της Πάρου και μια συνταγή των Πασχαλινών ημερών!

28 Μαρτίου 2018 12:56

Οι παλαιότεροι στην Πάρο, θα θυμούνται σίγουρα τις παραδοσιακές νοικοκυρές να φτιάχνουν το Σάββατο του Λαζάρου τα περίφημα λαζαράκια, τα ανθρωπόμορφα δηλαδή ψωμάκια που ψήνονταν την ημέρα αυτή με αγάπη στους ξυλόφουρνους του νησιού!

Τα λαζαράκια, δεν ήταν μόνο συνταγή αλλά και πατροπαράδοτο πασχαλινό έθιμο! Όμορφα ζυμαρανθρωπάκια προετοιμάζονταν με φροντίδα μαζί συνήθως με τα παιδιά της οικογένειας και η προετοιμασία τους είχε πολλές φορές τη μορφή παιχνιδιού που ενθουσίαζε τους μικρούς παριανούς περασμένων εποχών!

Γιατί όμως να μην αναβιώσουμε στο σήμερα το παραδοσιακό έθιμο; Η συνταγή για τα λαζαράκια είναι πανεύκολη και η δημιουργία τους μπορεί να γίνει παιχνίδι και για τα σημερινά παιδιά τα οποία μπορούμε να μυήσουμε στα μυστικά των πατροπαράδοτων πασχαλινών εθίμων μας προτρέποντάς τα να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε μαζί τα λαζαράκια!

Η μαγειρική διαδικασία σίγουρα θα τα ενθουσιάσει καθώς τα ζυμαρένια ανθρωπάκια πλασμένα και στολισμένα με επιμέλεια θα πάρουν τη μορφή του Λαζάρου όπως αυτή απεικονίζεται στις χριστιανικές εικόνες!

Όταν το παιχνίδι και η φαντασία, η παράδοση και τα έθιμα, γίνονται μέρος της μαγειρικής δημιουργικότητας, το αποτέλεσμα είναι πάντα όμορφο για μικρούς και για μεγάλους! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει τη συνταγή για τα λαζαράκια:

Υλικά Συνταγής

1 πακέτο ζύμη για πίτσα (2 φύλλα ζύμης)
λίγα γαρύφαλλα για μάτια
λίγες σταφίδες ή goji berries για στόμα
λίγο μαύρο σουσάμι για το κεφάλι
3 κουταλιές νερό
2 κουταλιές ζάχαρη

Εκτέλεση

Τα παραδοσιακά πασχαλινά λαζαράκια είναι μια εύκολη συνταγή που γίνενται με απλή ζύμη για ψωμί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμη ζύμη για πίτσα ή φτιάχνουμε μόνοι μας τη ζύμη. Αν τελικά χρησιμοποιήσετε την έτοιμη, στο κάθε φύλλο ζύμης βγαίνουν 3 λαζαράκια.

Κατασκευή

Με το ζυμάρι μας φτιάχνουμε ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου σύμφωνα με το σχέδιο στις φωτογραφίες.

εύκολη συνταγή βημα βημα πως να φτιάξω λαζαράκια πασχαλινά

πασχαλινά λαζαράκια εύκολα με ζυμαρι κατασκευή για παιδιά υλικά

Ψήσιμο

Τα ακουμπάμε σε λαμαρίνα πάνω στο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

παραδοσιακή συνταγή πως φτιαχνουμε λαζαρακια ψωμακια σε σχημα ανθρωπου

Τα διακοσμούμε ανάλογα, με γαρύφαλλα για τα μάτια και goji berries ή σταφίδες για το στόμα. Βάζουμε λίγο μαύρο σουσάμι για το κεφάλι.

Τα αφήνουμε σε χλιαρό φούρνο, στους 50 βαθμούς C για 10-15 Λεπτά, να φουσκώσουν ελαφρά.

Διαλύουμε την ζάχαρη στο νερό. Αλείφουμε, χωρίς να πιέζουμε τα φουσκωμένα λαζαράκια, με το ζαχαρόνερο.

Τα βάζουμε σε καυτό φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 20 λεπτά, να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

πως φτιαχνω παραδοσιακα λαζαρακια ψησιμο

Τα αλείφουμε με ένα πινέλο, με πυκνό ζαχαρόνερο 2-3 φορές κατά την διάρκεια ψησίματος, για να γυαλίσουν.

www.argrio .gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos