H πιο μυρωδάτη γεύση του φθινοπώρου είναι εδώ! Μαμαδίστικη αναποδογυριστή μηλόπιτα – πειρασμός!

08 Οκτωβρίου 2018 13:07

Το φθινόπωρο ήρθε και έφερε μαζί του το πιο super θρεπτικό φρούτο της εποχής! Το μήλο!


Τον πιο ζουμερό και απολαυστικό καρπό – βασιλιά της περιόδου που δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο σε διατροφική αξία καθώς περιέχει πολύτιμα για την υγεία συστατικά που θωρακίζουν τον οργανισμό από πάμπολλες ασθένειες και τον διατηρούν υγιή!

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» λέει ο θυμόσοφος λαός μας, η μακραίωνη λαϊκή εμπειρία του οποίου, τοποθετεί το μήλο στην κορυφή των ευεργετικών επιλογών διατροφής. Και όχι άδικα φυσικά! Η επιστήμη έχει αποδείξει σήμερα ότι η κατανάλωση μήλων συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, χοληστερίνης και καρκίνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει εγκεφαλικά επεισόδια, τη νόσο του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, συμβάλλει στην απώλεια βάρους, προωθεί την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθά στην διατήρηση της υγείας των δοντιών και του δέρματος.

Ανεκτίμητος θησαυρός πολύτιμων βιταμινών, φυτικών ινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών περιέχονται στον μυρωδάτο καρπό της μηλιάς που είναι γνωστή από την προϊστορική εποχή, καλλιεργείται σε Ευρώπη και Ασία από την αρχαιότητα και σήμερα είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως με ετήσια παραγωγή περί τους 60 εκατομμύρια τόνους σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου!

Άπειρες συνταγές και γευστικές παραλλαγές έχει γεννήσει η μαγειρική φαντασία με πρωταγωνιστή το μήλο! Μια από τις πιο αγαπημένες και ευρύτατα διαδεδομένες σε πολλές χώρες του κόσμου, είναι η λαχταριστή μας μηλόπιτα! Το γλυκό που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι και συνδυάζεται τέλεια με το απογευματινό καφεδάκι του φθινοπώρου ή τρώγεται ως επιδόρπιο μετά το γεύμα.

Η μηλόπιτα που ξεχωρίσαμε για να σας παρουσιάσουμε είναι η αναποδογυριστή! Μια εξόχως μυρωδάτη και μαμαδίστικη συνταγή με λαχταριστό αποτέλεσμα που την κάνει ξεχωριστή η μεγάλη περιεκτικότητά της σε φρούτο και η πολλή αφράτη ζύμη της! Και τι δεν έχει αυτή η μηλόπιτα! Καραμελωμένα κόκκινα και πράσινα μήλα, ζύμη με κομμάτια φρούτου, καρύδια, σταφίδες και μπόλικη κανέλλα που της δίνουν το υπέροχο άρωμά της!

Τα συστατικά της την κάνουν ιδιαίτερα γευστική και πλούσια χωρίς να είναι δύσκολη η εκτέλεσή της! Απλά ακαταμάχητη! Δοκιμάστε να τη φτιάξετε! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει τη συνταγή της!

Υλικά Συνταγής

Για το κέικ μήλου
200 γραµ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 ½ φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλ. γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
500 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλ. καρύδι χοντροκομμένο
1/2 φλ. σταφίδες ανάμεικτες
2 μήλα κομμένα σε καρέ
2-3 κ.σ κονιάκ
1 κ.σ. κοφτή κανέλα

Για το ταψί
100 γραμ. βούτυρο μαλακό
100 γραμ. καστανή ζάχαρη (ή κρυσταλλική)
3 μήλα ανάμεικτα (πράσινα και κόκκινα)
1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
λιγο βούτυρο για το άλειμμα

Εκτέλεση
Αυτή η ανάποδη μηλόπιτα είναι αφράτη και εύκολη, τα μήλα της καραμελωμένα και η ζύμη της γεμάτη με κομμάτια φρούτου.

Θα χρησιμοποιήσουμε µια μεγάλη φόρμα δακτυλίδι µε αποσπώμενη βάση ή ταψάκι 30-32 εκατοστά. Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με το μαλακό βούτυρο. Τσαλακώνουμε το αντικολλητικό χαρτί, το ανοίγουμε και το στρώνουμε στη βουτυρωμένη φόρμα. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο από τα 100 γραμ. όλο το αντικολλητικό χαρτί.

Πασπαλίζουμε τη βάση του ταψιού, που θα στήσουμε την αναποδογυριστή μηλόπιτα, µε την καστανή ζάχαρη.

Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα μήλα στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, και αφήνουμε τη φλούδα. Ξεκινάμε να καλύψουμε όλη τη βάση της φόρμας, με φέτες μήλου, στρώνοντας κυκλικά, φέτες κόκκινου και πράσινου µήλου εναλλάξ.

Αφήνουμε για λίγο στην άκρη, τη στρωμένη με τα μήλα φόρμα και ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη της μηλόπιτας.

Σε ένα μπολ, κόβουμε τα μήλα σε μικρά καρέ και τα ραντίζουμε µε το κονιάκ. Τα πασπαλίζουμε µε κανέλα, και τα αφήνουμε στην άκρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχαρα.

Χτυπάμε στο μίξερ, τη ζάχαρη µε το βούτυρο για 5-6 λεπτά, να αφρατέψει και να κρεμώσει το μείγμα.

Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα, να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα. Λίγο λίγο και εναλλάξ, προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι με το γάλα. Αρχίζοντας και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι. Τέλος, προσθέτουμε τα μήλα, τις σταφίδες και το καρύδι.

Με μία σπάτουλα απαλά, αναδιπλώνουμε το μείγμα να μπουν μέσα τα υλικά.

Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη στρωμένη με μήλα φόρμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Δεν βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, αν δεν ελέγξουμε πρώτα το εσωτερικό του με μία οδοντογλυφίδα, και δούμε ότι ψήθηκε.

Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε τη μηλόπιτα σε μία πιατέλα, όσο ακόμα είναι ζεστή και τρέχει η καραμέλα. Αφαιρούμε το χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσει και αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.

Εάν ψήσετε σε αέρα, χαμηλωστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς C, και ψήστε στη μεσαία σχάρα.

argiro.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos