Μυρωδάτα φοινίκια Πάρου! Γιορτινή γεύση της παράδοσης με άρωμα νοσταλγίας!

01 Δεκεμβρίου 2018 13:53

Τα φοινίκια αποτελούν πατροπαράδοτο γλύκισμα των γιορτών των Χριστουγέννων που απαντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Φτιάχνονται σε διάφορες παραλλαγές, είναι ωστόσο το ίδιο νόστιμα και γευστικά καθώς κουβαλούν μαζί τους το άρωμα της παράδοσης και το μεράκι των παλαιών νοικοκυρών να "μυρίσει" ευχάριστα το σπιτικό τους τις γιορτινές ημέρες και να δώσουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους!

Σήμερα όμως, θα κάνουμε ένα νοσταλγικό ταξίδι στον γαστρονομικό παριανό πολιτισμό και θα σας παρουσιάσουμε την συνταγή της Πάρου για τα φοινίκια. Το γλυκό που πλημμύριζε με τη γεμάτη γεύση του τους ουρανίσκους σε παλαιότερες εποχές, τότε που οι γιαγιάδες μας λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα άναβαν τον ξυλόφουρνο και επιδίδονταν στην δημιουργική προετοιμασία των φοινικιών που ξετρέλεναν τα μικρά παιδιά και προσφέρονταν ως κέρασμα στα τραπέζια των Άγιων Ημερών.

Η συνταγή τους, στηρίζεται στη σοφία της απλότητας! Με λίγα υλικά που βρίσκονταν σε κάθε σχεδόν παριανό σπίτι, με μεράκι και φαντασία, οι παλαιές νοικοκυρές απογείωναν γευστικά τα περίφημα φοινίκια που όλοι προσδοκούσαν να γευτούν με λαχτάρα! Ήταν η γεύση των Χριστουγέννων μιας άλλης εποχής, είναι ένα γλύκισμα που και σήμερα μπορούμε να φτιάξουμε αναβιώνοντας γοητευτικές μνήμες της παράδοσής μας!

Δοκιμάστε να φτιάξετε παριανά φοινίκια! Γνωρίστε στις νεότερες γενιές την πατροπαράδοτη γεύση τους, ταξιδέψετε τους μεγαλύτερους στα νοσταλγικά αρώματα της παιδικής τους ηλικίας! Σας παρουσιάζουμε τη συνταγή τους. Καλή επιτυχία!

Υλικά:
- 1 ποτήρι του νερού πετιμέζι
- 1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
- 1 ποτήρι του νερού λάδι
- ξύσμα λεμονιού, ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- τριμμένη κανέλλα και γαρύφαλλο
- αλεύρι μαλακό

Για το σιρόπι:
- Πετιμέζι
- Χυμό πορτοκαλιού
- Σουσάμι



Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε σε μια λεκάνη το πετιμέζι, το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι, το ξύσμα, τη σόδα, την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Αφού τα αναμείξουμε προσθέτουμε το αλεύρι, όσο πάρει ώστε να σχηματιστεί μια ζύμη που θα πλάθεται. Πλάθουμε τα φοινίκια σε ότι σχήμα θέλουμε. Οβάλ, στρογγυλά ή σαν κουλουράκια. Τα ψήνουμε στο φούρνο περίπου μισή ώρα, ή παραπάνω, ανάλογα με το μέγεθος στο οποίο τα έχουμε πλάσει, στους 180 βαθμούς.

Δεν χρειάζεται να τα παραψήσουμε. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αναμειγνύουμε έπειτα πετιμέζι και χυμό πορτοκαλιού και σε αυτό το μείγμα βουτάμε μέσα τα φοινίκια για να σιροπιαστούν.

Μετά το σιρόπιασμα, πιέζουμε με ένα μπουκάλι ή τρίβουμε στον πολυκόφτη σουσάμι, για να μας δώσει το άρωμά του. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο σουσάμι τα φοινίκια και το γλυκό μας είναι έτοιμο!

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos