Συνταγή για παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα

19 Οκτωβρίου 2020 21:48

Υπάρχουν κάποιες συνταγές που δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Μια τέτοια είναι και η γλυκιά κολοκυθόπιτα με αρωματικό γαρίφαλο, σταφίδες και καρύδια.


Η κολοκύθα έχει την τιμητική της αυτή την εποχή. Στο εξωτερικό, κυρίως στις ΗΠΑ, ετοιμάζουν δεκάδες συνταγές για γλυκά και εν όψει του Halloween, με το πορτοκαλί χρώμα και τη βελούδινη υφή της.

Η ελληνική παράδοση όμως έχει το δικό της γλυκό, που συνδυάζει τα πιο παραδοσιακά αρώματα της ντόπιας ζαχαροπλαστικής σε μια από τις πιο διάσημες παρασκευές της χώρας μας: την πίτα.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Είναι πολύ σημαντικό να στύψετε πολύ καλά την κολοκύθα για να βγάλει τα υγρά της, κάτι που θα το καταλάβετε στο τελικό αποτέλεσμα, που θα είναι βελούδινο και απαλό σε κάθε μπουκιά.

Η αλήθεια είναι πως μια τέτοια συνταγή γίνεται και με χωριάτικο φύλλο, εδώ όμως επιλέξαμε κρούστα, για να δώσουμε πιο τραγανή υφή στην πίτα. Εκείνο που θα κάνει τη διαφορά και εδώ, όπως και σε κάθε πίτα, είναι να λαδώσετε καλά καθώς τοποθετείτε τα φύλλα.

Τέλος, να σημειώσουμε πως μπορείτε να την κάνετε και μόνο με ελαιόλαδο. Εμείς επιλέξαμε να προσθέσουμε και βούτυρο για έξτρα άρωμα, κάτι που θα αναδείξει τις γεύσεις σε μια γλυκιά πίτα και θα τραγανίσει ακόμη περισσότερο τα φύλλα, όπως γίνεται και με τον μπακλαβά.

Υλικά
5 φύλλα κρούστας
50 γρ βούτυρο
50 γρ. ελαιόλαδο
700 γρ κολοκύθα γλυκιά τριμμένη
60 γρ καρύδια
10 γρ σουσάμι
50 γρ σταφίδες ξανθές
1 σφηνάκι κονιάκ
80 γρ. ζάχαρη καστανή
1/2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Μια πρέζα αλάτι
Ζάχαρη άχνη & κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ να μουλιάσουν. Παράλληλα, καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τα καρύδια και το σουσάμι.
Λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να το κάψουμε και το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Αλείφουμε ένα αλουμινένιο ταψί 40 εκ. και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Ραντίζουμε με «βουτυρόλαδο» και στρώνουμε σταυρωτά το δεύτερο φύλλο.
Τρίβουμε την κολοκύθα και στίβουμε να φύγουν τα υγρά της. Ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, κανέλα & γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και αλάτι. Ανακατεύουμε στα υλικά της γέμισης τα καρύδια, το σουσάμι και τις σταφίδες.
Απλώνουμε τη μισή γέμιση πάνω από τα φύλλα και σκεπάζουμε με ένα φύλλο, ραντίζοντας με το βούτυρο. Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από τη γέμιση.
Σκεπάζουμε με ένα φύλλο, ραντίζουμε με βουτυρόλαδο και απλώνουμε και το τελευταίο φύλλο της πίτας. Πιέζουμε με το πινέλο τα φύλλα περιμετρικά να διπλώσουν μέσα στο ταψί. Κόβουμε σε κομμάτια την πίτα, χωρίς να φτάσουμε ως τον πάτο του ταψιού και απλώνουμε το υπόλοιπο λάδι με το βούτυρο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και 2-3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά να πάρει χρώμα το φύλλο.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos