Φτιάξτε ένα λαχταριστό σπιτικό γλυκό με γαλλική «προσωπικότητα»! Μιλφέιγ, τι άλλο;

09 Ιανουαρίου 2021 21:11

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να αντισταθούν στο γλυκό μιλφέιγ! Ενταγμένο στην ελληνική ζαχαροπλαστική τέχνη, το αγαπημένο γλυκό έχει ωστόσο γαλλικές ρίζες όπως μαρτυρά και η ονομασία του που στα γαλλικά σημαίνει «χίλια φύλλα».


Στην Αγγλία και στην Αυστραλία ενδέχεται να το συναντήσουμε με τις ονομασίες «vanilla slice» ή «cream slice», όπως όμως κι αν ονομάζεται και σε όποιες παραλλαγές κι αν έχει ανά τον κόσμο παρασκευαστεί, η κλασική γεύση του - με την αρωματισμένη με βανίλια κρέμα ζαχαροπλαστικής και τις αφράτες στρώσεις σφολιάτα που ολοκληρώνονται με πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη - το κάνει πραγματικά ακαταμάχητο!
Οι καταβολές του γλυκίσματος ανάγονται στα μέσα του 17ου αιώνα, οπότε και αναφέρεται για πρώτη φορά σε γαλλικό βιβλίο μαγειρικής το 1651. Έκτοτε, και ενώ παρασκευαζόταν στη χώρα, το 1867 ο Παριζιάνος ζαχαροπλάστης Sergent το έκανε διάσημο στο Παρίσι και μετέπειτα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το μοναδικό μιλφέιγ, είναι ένα γλυκό με έντονη προσωπικότητα που του δόθηκε εξαρχής, μαζί με το κυριολεκτικό όνομά του. Η ονομασία «χίλια φύλλα», αναφέρεται στον αρχικά παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας με πολλαπλά διπλώματα ώστε να δημιουργηθεί πολύ μεγάλος αριθμός στρώσεων φύλλου που δίνουν αέρινο όγκο και κάνουν αφράτο το γλυκό. Η ξεροψημένη σφολιάτα που εναλλάσσεται με ανάλαφρη, βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής στην κλασική εκδοχή του, είναι το μυστικό του άριστου, λαχταριστού μιλφέιγ που αφήνει μια βουτυρένια επίγευση στον ουρανίσκο κάνοντάς τον να ξεχειλίζει από πλούσιο άρωμα. Το αγαπημένο σε όλους μιλφέιγ μπορεί να γίνει «σπιτικό» γλύκισμα που φτιάχνεται εύκολα και τρώγεται γρήγορα, ξετρελαίνοντας μικρούς και μεγάλους!
Τη συνταγή για ένα πεντανόστιμο μιλφέιγ που μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα στην κουζίνα μας, μας δίνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

 

Υλικά Συνταγής
1 φύλλο σφολιάτα (εμπορίου)
άχνη ζάχαρη για το τελείωμα
Για την κρέμα μιλφείγ
500 γραμ γάλα
250 γραμ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
60 γραμ corn flour
100 γραμ ζάχαρη
1 κλωνάρι βανίλια ή 1 κγ υγρή βανίλια
1 αυγό
3 κρόκοι αυγού

Εκτέλεση
Για το μιλφέιγ με σφολιάτα, στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Απλώνουμε επάνω το φύλλο σφολιάτας. Με πιρούνι την τρυπάμε παντού και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C, στον αέρα, για 10΄.

Βγάζουμε τη σφολιάτα από το φούρνο και την αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Με γάντια κουζίνας στα χέρια πατάμε καλά τη σφολιάτα να ξεφουσκώσει και πετάμε τη λαδόκολλα.

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20΄ ή μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα, να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και να γίνει τραγανή.

Την αφήνουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.

Για την βελούδινη κρέμα μιλφέιγ
Για την κρέμα μιλφέιγ, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το αυγό και τους κρόκους. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα να διαλυθούν όλα τα υλικά πριν ανάψουμε την εστία.

Σχίζουμε τη βανίλια κάθετα και τη ρίχνουμε στην κρέμα σε μεσαία φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Αφήνουμε για 6-7′ μέχρι να πυκνώσει και να πάρει βράση.

Ανακατεύουμε την κρέμα συνεχώς, ειδικά στη βάση της κατσαρόλας και στις γωνίες. Μόλις βράσει και πήξει η κρέμα, την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αδειάζουμε τη ζεστή κρέμα μιλφέιγ σε ένα ρηχό ταψί. Όσο είναι ακόμα ζεστή, σκεπάζουμε όλη την επιφάνειά της με μεμβράνη που εφάπτεται και αφήνουμε να κρυώσει.

Παγώνουμε για μία ώρα στο ψυγείο μέχρι να σφίξει τελείως.

Στήνουμε το μιλφέιγ
Όταν είμαστε έτοιμοι να στήσουμε το μιλφέιγ βάζουμε την παγωμένη κρέμα στο μίξερ και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η κρέμα μας να γίνει αφράτη, βελούδινη και λεία.

Τοποθετούμε μύτη σε κορνέ μίας χρήσης και βάζουμε μέσα την κρέμα για να στήσουμε το γλυκό.

Με κοφτερό μαχαίρι ισιώνουμε γύρω γύρω τις πλευρές της σφολιάτας (επειδή στο ψήσιμο οι άκρες φουσκώνουν).

Κόβουμε κατά μήκος την ψημένη σφολιάτα σε 3 ίσα μέρη.

Βάζουμε σε πιατέλα το πρώτο φύλλο, απλώνουμε το 1/2 της κρέμας, βάζουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.

Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο σφολιάτας. Αν έχει περισσέψει λίγη κρέμα, γαρνίρουμε με αυτή την επιφάνεια.

Αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

6 μυστικά για το καλύτερο σπιτικό μιλφέιγ

Μιλφέιγ με αφράτη κρέμα βανίλια και σφολιάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Πώς ψήνω τη σφολιάτα σωστά, σε τι θερμοκρασία και γιατί πρέπει να είναι παγωμένη πριν μπει στο φούρνο;
-Για να ψηθεί σωστά η σφολιάτα, την απλώνουμε στο ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι πολλές φορές για να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας.

-Η σφολιάτα αγαπάει πολύ το ψυγείο, δηλαδή πρέπει κατευθείαν από το ψυγείο όπως είναι παγωμένη να μπει στο φούρνο.

-Ψήνουμε στην αρχή σε δυνατή θερμοκρασία για να πάρει όγκο. Μετά, χαμηλώνουμε το φούρνο ώστε να ψηθεί μέχρι μέσα κάθε στρώση της, για να γίνει αφράτη και τραγανή και να χωρίσει σε χίλια φύλλα.

-Στα μισά του ψησίματος αναποδογυρίζουμε το φύλλο της σφολιάτας με προσοχή και πιέζουμε με μια πετσέτα την επιφάνεια με τις παλάμες μας. Με αυτό τον τρόπο θα φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας και θα γίνει τραγανή. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά.

-Να θυμάστε ότι σφολιάτα που δεν ψήθηκε μέχρι μέσα κι έχει κρατήσει υγρασία, αργά ή γρήγορα θα νοτίσει και θα χάσει την τραγανή υφή της.

-Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε τη σφολιάτα αφού την πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη και από τις δύο πλευρές και την τρυπήσουμε πάρα πολύ καλά. Σε αυτή την περίπτωση, ψήνουμε την σφολιάτα τοποθετώντας ένα ταψί επάνω της ώστα να ψηθεί και να είναι ισόπαχη παντού.

Πώς θα διατηρήσω τη σφολιάτα τραγανή και αφράτη αφού την ψήσω;
-Αφού βγάλετε τη σφολιάτα από το φούρνο με προσοχή, τη βάζετε σε σχάρα ώστε να κρυώσει και να στεγνώσει καλά, για να παραμείνει τραγανή μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Γιατί η κρέμα του μιλφέιγ κάνει κρούστα στην επιφάνεια; Μάθε πώς θα τη διατηρήσεις λεία με βελούδινη υφή
-Όταν φτιάξετε την κρέμα για το μιλφέιγ, όπως είναι καυτή, πρέπει να την καλύψετε με μεμβράνη που να εφάπτεται σε όλη την επιφάνειά της, ούτως ώστε, όταν κρυώσει να παραμείνει λεία και με απαλή υφή χωρίς να κάνει κρούστα.

Πως θα διατηρήσω το μιλφέιγ τραγανό κι αφράτο;
-Το μιλφέιγ πρέπει να το στήσετε τελευταία στιγμή. Δεν πρέπει να μπει καθόλου ψυγείο για να παραμείνει τραγανό κι απολαυστικό.

argiro.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos