Βάλτε στο χειμερινό σας πιάτο έναν διατροφικό θησαυρό μαγειρεύοντας πεντανόστιμο λαχανόρυζο!

25 Φεβρουαρίου 2021 15:16

Πολλοί το θεωρούν ταπεινό φαγάκι, εύκολο, οικονομικό και γρήγορο. Δεν κάνουν λάθος.


Το κοκκινιστό λαχανόρυζο με πρώτη ύλη το θαυματουργό από πλευράς διατροφικής ωφέλειας λάχανο και επιπλέον πράσο, καρότο και κρεμμύδια, είναι ένα συνηθισμένο λαδερό πιάτο της ελληνικής οικογενειακής παράδοσης που μαγειρεύεται κατά κόρον το χειμώνα.

Αυτό που πολλοί ωστόσο δεν γνωρίζουν, είναι ότι όταν τρώμε λαχανόρυζο είναι σαν να παίρνουμε μια ευεργετική για τον οργανισμό μας πολυβιταμίνη! Και αυτό γιατί ο πρωταγωνιστής του πιάτου, το λάχανο, μας θωρακίζει με μια πληθώρα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών απαραίτητων για τη διατήρηση της υγείας μας!

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η συχνή κατανάλωση λάχανου μας προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου καθώς και από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές, ασθένειες – μάστιγες της σύγχρονης εποχής. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο διανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία συμβάλλοντας στην υγιή αρτηριακή πίεση, η βιταμίνη Κ που περιέχει προλαμβάνει την άνοια, επιπλέον, είναι καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης C γεγονός που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Ο θησαυρός που ονομάζεται λάχανο περιέχει επίσης βήτα καροτίνη, Ω3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και αποτελεί ασπίδα κατά της χοληστερίνης και των καρδιακών παθήσεων. Επίσης το ζουμί βρασμένου λάχανου ενδείκνυται κατά του βήχα και της βρογχίτιδας και ο χυμός του αντιμετωπίζει τα γαστρικά έλκη.

Από την αρχαιότητα ήδη, Έλληνες και Ρωμαίοι, είχαν εντοπίσει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιούσαν το λάχανο για την ανακούφιση από την ουρική αρθρίτιδα, τους πονοκεφάλους, και τα συμπτώματα δηλητηρίασης. Ο Έλληνας γιατρός Χρύσιππος αφιέρωσε την ιατρική δουλειά του στο λάχανο, ο Πυθαγόρας αναφέρει τις μαλακτικές του ιδιότητες, ενώ ο Έλληνας γιατρός Κάτων θεωρούσε το λάχανο αντικαρκινική τροφή που θεράπευε τα έλκη, τα αποστήματα, τις πληγές, την αϋπνία και τη μελαγχολία, κάτι που υποστηρίζουν και οι σημερινοί επιστήμονες. «Φάρμακο του φτωχού» το ονόμαζαν οι Ρωμαίοι που βασίστηκαν στο λάχανο για να θεραπεύουν ασθένειες ελλείψει γιατρών και φαρμάκων.

Όσο λοιπόν απλό και λιτό φαντάζει το έδεσμα λαχανόρυζο στην προετοιμασία του, κι όσο κι αν είναι κοινά και εύχρηστα τα υλικά του στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, άλλο τόσο εξαιρετικά ανεκτίμητη είναι η αξία του στην διατροφή μικρών και μεγάλων.

Το κοκκινιστό λαχανόρυζο με ντομάτα, κρεμμύδι, πράσο, καρότο και σελινόριζα, είναι επιπλέον ένα φαγάκι νηστίσιμο, χορτοφαγικό και καταπληκτικό σε γεύση! Τα υπέροχα υλικά του δένουν μαζί και δίνουν το αποτέλεσμα ενός πεντανόστιμου λαδερού χειμερινού πιάτου που αξίζει να μαγειρέψετε και να δοκιμάστε! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει τη συνταγή του:

Υλικά Συνταγής
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμύδια (κομμένα σε καρέ)
1 πράσο (κομμένο σε φέτες)
2 καρότα (κομμένο σε φέτες)
1 μικρό λάχανο ή μισό μεγάλο χοντροκομμένο
1 γεμάτη κ.σ πελτέ ντομάτας
1 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1-2 κλωνάρια σέλερι (ή 1/2 ψιλοκομμένη σελινόριζα)
1 φλ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
2 φλ. νερό ζεστό
1 λεμόνι χυμός
αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα
ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθος
λίγο ελαιόλαδο
(προαιρετικά) γιαούρτι ή φέτα τριμμένη

Εκτέλεση
Για το κοκκινιστό λαχανόρυζο με ντομάτα, ζεσταίνουμε πρώτα σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και τα πράσα.

Προσθέτουμε τα καρότα και το κομμένο λάχανο. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά να πέσει ο όγκος του λάχανου στο μισό. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα να ψηθεί για 1΄. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και 3 φλ. ζεστό νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10′. Τότε, προσθέτουμε το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για 15′ μέχρι να σκάσει το ρύζι.

Όταν σβήσουμε το κοκκινιστό λαχανόρυζο, πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό. Γι αυτό αν εξατμιστούν τα υγρά κατά το μαγείρεμα συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.

Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό από 1 λεμόνι και ραντίζουμε το λαχανόρυζο με λίγο ελαιόλαδο. Το αφήνουμε να σταθεί στην κατσαρόλα για 10′ σκεπασμένο να τραβήξει τα υγρά του. Γι αυτό είναι απαραίτητο να είναι ζουμερό όταν σβήσουμε τη φωτιά.

Τέλος πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα βότανα και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα. Αν θέλουμε το σερβίρουμε σκέτο ή με λίγο γιαούρτι ή τρίμματα φέτας σαν ένα πλήρες θρεπτικό γεύμα για όλη την οικογένεια.

argiro.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos