Μυστικά για τέλειες σπιτικές χειμωνιάτικες μαρμελάδες

17 Φεβρουαρίου 2021 23:44

•Για τέλειες χειμωνιάτικες μαρμελάδες γεμάτες άρωμα και γεύση, πολύ σημαντικό είναι να επιλέξουμε αρωματικά φρούτα, πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρούτ, περγαμόντο κλπ.


Για να σιγουρευτούμε για το τέλειο άρωμα τους, πριν τα αγοράσουμε, ξύνουμε ελαφρά τη φλούδα τους με το δάχτυλο. Τα αιθέρια έλαια θα πρέπει να μας ζαλίζουν με το άρωμα τους. Αλλιώς η μαρμελάδα μας δεν θα γίνει αρωματική.

•Διαλέγουμε φρούτα ώριμα αλλά σφιχτά χωρίς χτυπήματα.

•Τα φρούτα πρέπει να είναι ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά και να μην έχουν ραντιστεί.

•Η λεύκη ψίχα της φλούδας, είναι σημαντικό να είναι χοντρή, γιατί δίνει σώμα στη μαρμελάδα και κατά το βρασμό της μαρμελάδας η λευκή ψίχα γίνεται διάφανη και βοηθάει στο σωστό δέσιμο της μαρμελάδας.


Μαρμελάδα μανταρίνι: Δείτε τη συνταγή
•Στα εσπεριδοειδή, αφαιρούμε με ψαλίδι τις λεπτές λευκές μεμβράνες στις ενώσεις όταν απαιτεί η συνταγή να κόψουμε σε φέτες το φρούτο.

•Διαβάστε εδώ πώς να διαλέγετε και να χειρίζεστε σωστά τα εσπεριδοειδή.

•Αν υπάρχουν κουκούτσια, τα συγκεντρώνουμε όλα και τα δένουμε σε τουλπάνι. Επειδή έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πηκτίνη, θα βοηθήσουν στο να δέσει ωραία η μαρμελάδα. Μετά το βράσιμο αφαιρούμε το τουλπάνι με τα κουκούτσια αφού το στύψουμε πολύ καλά.

•Μερικές συνταγές μου, ζητούν να μείνουν τα πορτοκάλια με τον χυμό τους μια νύχτα. Είναι καλύτερα αυτό να γίνει σε γυάλινο η κεραμικό σκεύος.


Μαρμελάδα εσπεριδοειδών: Δείτε τη συνταγή
•Χρησιμοποιούμε βαριά κατσαρόλα με χοντρή βάση και βαθιά κατά προτίμηση. Δεν φαντάζεστε πόσο πετάγονται πιτσιλιές καυτής μαρμελάδας ολόγυρα που όταν αυτές παγώσουν, θέλουν ζεστό νερό και τρίψιμο για να φύγουν από τις επιφάνειες.

•Ξαφρίζουμε τον αφρό που τυχόν σχηματίζεται στην επιφάνεια της μαρμελάδας.

•Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με ξύλινη κουτάλα (σιγουρευτείτε ότι δεν έχει πάρει μυρωδιά από μαγειρέματα) κατά προτίμηση. Κατά την διάρκεια ανακατέματος της μαρμελάδας, τρίψτε καλά την βάση της κατσαρόλας.

•Μαλακώστε σωστά τη φλούδα των εσπερειδοειδών. Αυτό γίνεται πριν προσθέσουμε τη ζάχαρη. Από την ώρα που μπαίνει η ζάχαρη η φλούδα των εσπερεοδοειδών δεν μαλακώνει άλλο. Γι’ αυτό δώστε προσοχή όταν βράζετε της φλούδες να έρθουν στο σημείο που εσείς επιθυμείτε. Πάντως να θυμάστε, ότι όσο άσχημη είναι μια μαρμελάδα με σκληρά κομμάτια άλλο τόσο είναι και μια μαρμελάδα που έχει λιώσει τελείως η φλούδα και έχει γίνει λιώμα.


Μαρμελάδα λεμόνι
•Σιγουρευτείτε ότι έχετε ανακατέψει μερικές φορές φορές την μαρμελάδα μέχρι να αρχίσει ο βρασμός ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη. Αυτό γίνεται πάντα σε μέτρια φωτιά. Μέτα δυναμώστε τη φωτιά κι αφήστε τη μαρμελάδα στην ησυχία της να βράσει ανενόχλητη.

•Όταν η μαρμελάδα πλησιάσει στο σωστό σημείο δεσίματός της, τότε αλλάζει τελείως ο ήχος του βρασμού και η υφή της μαρμελάδα. Όσο η μαρμελάδα πυκνώνει καταλαγιάζουν οι φουσκάλες, ο ήχος του βρασμού ακούγεται πιο βαρύς και η μαρμελάδα πυκνώνει. Γι’ αυτό λοιπόν ακούστε και δώστε προσοχή σε αυτό το τελικό στάδιο.


Μαρμελάδα πορτοκάλι: Δείτε τη συνταγή
•Για να καταλάβετε ότι έδεσε σωστά η μαρμελάδα, χρησιμοποιήστε έναν από τους παρακάτω εύκολους τρόπους

-Όταν η μαρμελάδα αφήνει παχιά στρώση που στέκεται στη ράχη της κουτάλας, τότε είναι έτοιμη. Συγκεκριμένα, τραβάμε μια δαχτυλιά στην ράχη της κουτάλας με τη μαρμελάδα. Αν ο δρόμος που χαράξαμε μείνει ανοιχτός η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αν κλείσει, τότε σημαίνει ότι θέλει ακόμα λίγα επιπλέον λεπτά βράσιμο.

-Παγώνουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Βάζουμε λίγη μαρμελάδα επάνω στο παγωμένο πιάτο. Το βάζουμε στην κατάψυξη για 2-3′. Αγγίξτε τη μαρμελάδα στο πιάτο και αν κάνει ρυτίδες είναι έτοιμη. Αν τρέχει και είναι ρευστή, θέλει βράσιμο για λίγα επιπλέον λεπτά.

–Αν έχετε θερμόμετρο, η ένδειξη πρέπει να είναι στους 104-105 βαθμούς.

•Μην παραβράζετε τη μαρμελάδα, γιατί θα σκουρύνει πολύ αφού εξατμίζονται τα υγρά και η ζάχαρη καραμελώνει. Αν βράσει παραπάνω, θα σφίξει πολύ και θα χάσει όλα τα αρώματα του το φρούτο. Αν δεν είστε σίγουροι ή δεν έχετε τη σχετική εμπειρία είναι προτιμότερο να σβήσετε τη φωτιά και να δείτε την πυκνότητα της αφού κρυώσει.  Τότε, αν χρειάζεται μπορείτε να την ξαναβάλετε στην φωτιά να δέσει.

•Αποστειρώστε σωστά τα σκεύη που θα συντηρήσετε τη μαρμελάδα, γιατί μόνο έτσι θα την απολαμβάνετε για πολύ καιρό χωρίς προβλήματα.

Αποστείρωση για γυάλινα βάζα: Μάθετε τα πάντα εδώ
Ακολουθήστε τα μυστικά μου για να φτιάξετε μοναδικές μαρμελάδες το χειμώνα και να απολαμβάνετε τα μοναδικά αρώματα και τη συγκλονιστική γεύση των εσπεριδοειδών όλο το χρόνο!

.argiro.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos