Καθαρά Δευτέρα με ένα Αιγαιοπελαγίτικο Σαρακοστιανό για όλη την οικογένεια: Χταπόδι με κριθαράκι!

12 Μαρτίου 2021 21:47

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και τα Σαρακοστιανά πιάτα έχουν την τιμητική τους! Λαγάνα, χαλβάς, ταραμοσαλάτα, είναι αναμφίβολα οι «βασιλιάδες» του τραπεζιού που θα καταναλωθούν με όρεξη.

Τι θα λέγατε όμως, αν εκτός των άλλων, μαγειρεύατε αυτή την ξεχωριστή μέρα, για όλη την οικογένεια, ένα νηστίσιμο κυρίως πιάτο, εύκολο και γευστικότατο, μαμαδίστικο και προπαντός νησιώτικο; Το πιάτο με την ιδιαίτερη νοστιμιά που σας προτείνουμε, είναι το χταπόδι με κριθαράκι στην κατσαρόλα.

Ένα φαγητό αγαπημένο και θρεπτικό που θα φέρει τον «αέρα» της θάλασσας στο Σαρακοστιανό τραπέζι και θα δέσει με το ζυμαρικό μας τέλεια, για να δημιουργήσει ένα νόστιμο comfort food που θα ικανοποιήσει κάθε ουρανίσκο!

Πρώτη ύλη το χταποδάκι μας, γνωστό σε όλους στην Πάρο και στην νησιωτική Ελλάδα αλλά και κοινό υλικό στη περίφημη Μεσογειακή κουζίνα. Οι περισσότεροι το συνδυάζουμε με το καλοκαίρι ως ουζομεζέ, ωστόσο χάρη στη μεγάλη θρεπτική του αξία, θα πρέπει να το εντάσσουμε συχνότερα στη διατροφή μας.

Θαλασσινό είδος που έρχεται από τα βάθη του χρόνου είναι το χταπόδι, μιας και το παλαιότερο γνωστό απολίθωμα χταποδιού ανήκει σε έναν πρόγονό του που έζησε περίπου πριν από 296 εκατομμύρια χρόνια και εκτίθεται στο Μουσείο Field του Σικάγο.

Περιέχει πλούσια θρεπτικά συστατικά. Είναι πηγή πρωτείνης υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχει υψηλά ποσοστά ω – 3 λιπαρών οξέων που αποτελούν ασπίδα υγείας για την καρδιά και τα αγγεία, προλαμβάνουν τον καρκίνο και την κατάθλιψη. Είναι επίσης πλούσιο σε πολλά βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και σελήνιο, απαραίτητα για ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, καθώς και βιταμίνες Α,Β, και C, με ευεργετικές δράσεις για την υγεία.

Βάλτε λοιπόν στο πιάτο σας το χταπόδι την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, προετοιμάζοντας ένα πανεύκολο σε υλικά και χρόνο έδεσμα, ξεκινώντας την μακρά περίοδο της νηστείας πεντανόστιμα με ένα φαγάκι απλό, που κρύβει ωστόσο μέσα του όλη τη φροντίδα και το μεράκι της νησιώτικης κουζίνας που μετατρέπει συνήθως τα απλά, σε υπέρτατες γαστρονομικές απολαύσεις!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει τη συνταγή του:

Υλικά Συνταγής
500 γραμ. κριθαράκι χοντρό
1 χταπόδι (περίπου 1 ½ κιλό) κομμένο σε μπουκιές
240 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
120 ml λευκό ξηρό κρασί
1 πρέζα μπαχάρι
γαρίφαλο
κανέλα
1 κ.γλ. ζάχαρη
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

xiami banner iin content 745z280

Εκτέλεση
Για το χταπόδι γιουβέτσι με κριθαράκι, βάζουμε πρώτα σε κατσαρόλα χωρίς λιπαρή ουσία, τις μπουκιές χταποδιού σε μέτρια φωτιά, έως ότου πιουν τα υγρά τους. Τότε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα μαραίνουμε για 3΄-4΄. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 2 λίτρα νερό.

Σιγοβράζουμε για 40΄, έως ότου μαλακώσει το χταπόδι.

Τότε, προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12΄ ή μέχρι να γίνει το ζυμαρικό. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, για να παραμείνει το κριθαράκι σπειρωτό και ανακατεύουμε.

Τρίβουμε αρκετό πιπέρι. Αλάτι βάζουμε αφού δοκιμάσουμε, γιατί τα χταπόδια είναι αλμυρά.

argiro.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos